Hafta sonu ise soğuk ve yağışlı hava geliyor.

 Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, Türkiye'nin haftasonu yağışlı havaya kavuşacağını ve yağışların önümüzdeki hafta da aralıklarla etkisini devam ettireceğini belirterek, yağışla birlikte havanın soğuyacağını, mevsim normalleri civarında veya 1-2 derece üzerinde sıcaklıklar görüleceğini söyledi.

 

Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'yi yaklaşık bir aydır etkisi altında tutan yüksek basınç merkezinin geçen hafta itibariyle etkisini yitirdiğini bildirdi.

Bir ay boyunca sisli, puslu ve yağışsız bir dönem geçirildiğini ifade eden Güneş, ancak bu hafta özellikle Salı gününden itibaren yağışlı hava kütlelerinin yurdu etkisi altına almaya başlayacağını anımsattı.

Bugün akşamdan itibaren yeni bir yağışlı hava kütlesinin Türkiye'yi etkileyacağini belirten Güneş, "Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri, vatandaşlarımızın da özellikle dört gözle beklediği 'yağışlı bir havaya kavuşacağız' diye düşünüyoruz. Bu yağışlı sistem önümüzdeki hafta da yine aralıklarla etkisini devam ettirecek" dedi.

Güneş, Cumartesi günü, yurdun özellikle batı kesimlerinde, Trakya'nın batısında, kıyı Ege ve batı Akdeniz'de kuvvetli ve çok kuvvetli yağış beklendiğini, yurdun hemen hemen tamamına yakınının yağışlı olacağını, iç kesimlerde orta kuvvette ve hafif aralıklı yağışlar beklendiğini, yüksek kesimlerde de hava sıcaklığının da düşmesiyle kar yağışlarının görüleceğini dile getirdi.

Pazar günü ise yağışlı hava kütlesinin, Orta ve Doğu Karadeniz'in dışında bütün yurtta etkili olacağını ifade eden Güneş, "Yine kıyı Ege, batı Akdeniz, hatta Akdeniz'in tamamını söyleyebiliriz ve Kahramanmaraş, Adıyaman civarında da bu yağışlar kuvvetli, Muğla ve Antalya civarındaysa çok kuvvetli, hatta şiddetli yağışlar bekliyoruz. İç kesimlerde yine yüksek kesimlerde kar yağışı veya karla karışık yağmur görülecek" değerlendirmesinde bulundu.

İsmail Güneş, Pazartesi günü de yağışların biraz hafifleyeceğini, ancak yurdun hemen hemen tamamını aralıklı olarak etkilemeye devam edeceğini aktararak, Orta ve Doğu Karadeniz sahilinin dışında bütün yurtta yağışların aralıklı olarak devam edeceğini, Batı Karadeniz ve Doğu Anadolu'da ise kar şeklinde yağışların olacağını söyledi.

Salı günü de yağışlı hava kütlesinin biraz daha etkisini azaltacağını ve doğuya doğru kayacağını anlatan Güneş, "Yine yurdumuzun güney kesimleri, İç Anadolu'nun batısı ve Doğu Anadolu kesimi, Güneydoğu Anadolu yağışlı geçecek. Hava sıcaklığının da soğumasıyla yine Doğu Anadolu'da yağışlar kar şeklinde görülecek" diye konuştu.

Güneş, Çarşamba günü de Karadeniz Bölgesi dışında genel olarak yurdun tamamında yağışların görüleceğini belirterek, bu yağışların ilk günlerdeki gibi kuvvetli ve çok kuvvetli olmamakla birlikte yine aralıklı olarak İç Anadolu ve özellikle batı bölgelerde yağmur, Doğu bölgelerde ise kar şeklinde yağışların meydana geleceğini kaydetti.

Perşembe günü yağışlı hava kütlesinin yurdu etkileme devam edeceğini aktaran Güneş, özellikle doğu bölgesinde ve İç Anadolu'nun yüksek kesimleri ile iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar, Güneydoğu Anadolu'da ise yağmurun yağacağını ifade etti.

Özellikle Cumartesi ve Pazar günleri kıyı Ege'de metrekareye 20 ila 50 kilogram arası yağış düşeceğini kaydeden Güneş, Antalya ve Muğla civarında ise çok kuvvetli bir yağış beklendiğini ve 50 ila 100 kilogram civarında bir yağış beklentisinin bulunduğunu anlattı.

Hava sıcaklıklarının ise şu anda mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerinde seyrettiğine dikkati çeken Güneş, fakat yağışla birlikte havanın soğuyacağını, mevsim normalleri civarında veya 1-2 derece üzerinde sıcaklıkların görüleceğini belirtti.

Cumartesi, pazar ve önümüzdeki hafta kuvvetli lodosun görüleceğini dile getiren Güneş, "Dolayısıyla baca gazı zehirlenmeleri açısından vatandaşlarımızın özellikle dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

Okulların tatil olmasının ardından kayak merkezlerine gitmek isteyen vatandaşların bulunabileceğini ifade eden Güneş, yağışlı hava öncesinde, şu anda Kartalkaya'da 29, Uludağ'da 10, Palandöken'de 40, Sarıkamış'ta 31 santimetre kar yüksekliğinin bulunduğunu, kar yağışlarıyla birlikte bu değerlerin daha da artacağını dile getirdi.

Nevşehir de önümüzdeki bir haftalık hava durumu: