Milliyetçi Hareket Partisi Nevşehir Milletvekili aday adayı Av Fazlı KOÇ eşi Ecz Meletem KOÇ ile birlikte Nevşehir Eczacılar Odasını Ziyaret etti..

Av Fazlı KOÇ ve Eşi Meltem KOÇ yapmış oldukları seçim çalışmaları ile ilgili olarak oda başkanı Tansu DÖRTKOL'U bilgilendirdiler. Diğer Aday Adaylarından farklı olarak Fazlı KOÇ un eşi bu sefer açıklamada bulundu. Ecz Meltem KOÇ : "Eczaneler halkımız için en ulaşılabilir ve ilk başvurdukları sağlık kuruluşlarıdır."- Eczacılar olarak halk sağlığını korumak ve halkımızı ilaç kullanımı konusunda bilgilendirmek bizim en temel vazifemizdir.

Ama geldiğimiz bu noktada hastalarımıza ilaçları hakkında bilgi vermek yerine muayene ücretlerini, çoğu ilaçta çıkan fiyat farklarını açıklamakla uğraşmaktayız. Üzerimizde büyük bir yük olan muayene ücretlerinin eczanelerce tahsilatı uygulaması ilk başladığı günden itibaren, hükümet halkı bu konuda bilgilendirmek şöyle dursun, 'artık istediğiniz hastaneye gidip hiçbir ücret ödemeden muayene olabileceksiniz' naraları atarak ücretsiz sağlık hizmeti sunduğunu iddia edip eczacıları zan altında bırakmıştır.

Bir kez daha belirtmek isterim ki tamamen şu anki hükümetin icadı olan muayene ücreti ve reçete katılım payı adı altında tahsil etmek zorunda olduğumuz paralardan cebimize kalan tek kuruş yoktur, olduğu gibi sosyal güvenlik kurumuna aktarılmaktadır. Hemen hemen her gün reçetesine çıkan muayene ücretini ödeyemediği için ilaçlarını alamayan hastalarla karşılaşmaktayız.

Hem vatandaşı hem bizleri mağdur eden bu sistem değişmelidir. İlaç fiyat farkları da halkın sağlık giderleri arasında önemli bir kalem olmuştur. Reçeteye eşdeğer olarak vermenin yasak olduğu idrar söktürücü içeren ve içermeyen tansiyon ilaçları eşdeğer kabul edilmekte ve buna dayanılarak çoğu tansiyon ilacı eksik ödenmektedir.

Bu bilimsel dayanağı olmayan, illaki fiyat farkı çıkarmaya yönelik bir uygulamadır. Sadece tansiyon ilacı değil birçok ilaçta piyasada olan veya olmayan ucuz eşdeğer ve birim fiyat uygulaması nedeniyle fiyat farkı çıkmaktadır. Vatandaşın sağlığa harcadığı para her gün biraz daha artmaktadır. Hükümetin yanlış ilaç politikası nedeniyle kanser ilaçları dahil pek çok hayati önem taşıyan ilaç piyasada bulunmamaktadır. Fiyatı aşırı düşen ilacı kar amacı taşıyan ilaç firması üretmemekte, ithal olanlarda da firma Türkiye pazarından çekilme kararı almaktadır.

Eczacı olarak biz de bir yakınımız hasta olduğunda aynı sıkıntıyı yaşamaktayız. Her hastanın derdini sıkıntısını dinleyenler biz eczacılar ne zaman sıkıntılarımızı anlatmak üzere yola çıksak halka ilaç fiyatlarının düşmesini, ilacın ulaşılabilir olmasını istemeyen ufak karlar peşinde koşan bir meslek mensubu olarak gösterildik. Hükümet yetkilileri ilaç fiyat düşüşlerinden dolayı firmaların stok zararlarımızı karşılayacağını söyledi ama zararlarımızın 10 da biri ancak karşılandı. Düşen ciro ve kar oranına karşılık artan giderler çoğu eczanenin kapanması neden oldu çoğu eczane de kapanmak üzeredir.

İlaç fiyat politikası yerli ilaç sanayiini bitme noktasına getirmiştir. Her alanda olduğu gibi bu alanda da milli bir politika uygulanmamış tamamen dışa bağımlı bir ilaç piyasası oluşturulmuştur. Yıllardır anlatmaya çalıştığımız sağlıkta özelleşmeye gittiğimiz gerçeğini artık hastalarımız da ödedikleri paralardan anlamaya başlamışlardır. Bu gidişata bir dur demek lazım yerli ilaç sanayimizi artırmak lazım. Daha kaliteli ve daha iyi hizmet almak için sağlık politikası değişmelidir. Dedi. MHP Aday Adayı KOÇ ta bir eczacı eşi olarak bu sıkıntıları çok iyi biliyorum. Bu sıkıntıların tamamının çözümü milli ilaç sanayimizi desteklemekten geçer.

Allah Nasip ederse Milli ilaç sanayimizi iktidarımızda destekleyeceğiz. Tüm hastalarımızı ve ekonomimizi sıkıntıdan
kurtaracağız. Dedi.