TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Nevşehir Milletvekili Av.Murat Göktürk Belarus'un başkenti Minsk'te incelemelerde bulundu.


 TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye ile Belarus arasında vizenin kaldırılmasına ilişkin geri kabul anlaşmasının TBMM Genel Kurulu gündeminde olduğunu, anlaşmanın yıl başından önce onaylanması için gerekli girişimde bulunacağını söyledi.
 
Belarus'un başkenti Minsk'teki temaslarını sürdüren Çiçek ve Göktürk yapımı devam eden Minsk Camisi'ni ziyaret ettiler. 
 
Yetkililerden bilgi alan Çiçek, caminin yapımının kısa sürede tamamlanması için gerekli desteği sürdüreceklerini söyledi. Cemil Çiçek, burada, 5 ay önce Müslüman olan Belaruslu üniversite öğrencisi Katya Paratskaya ile bir süre sohbet etti.
 
Çiçek daha sonra Türk firması tarafından yapılan bir otelin inşaat şantiyesini ziyaret etti. Firma temsilcilerinden çalışmalar hakkında bilgi alan Çiçek, Türk firmalarının uluslararası alandaki başarılarına değindi. 
 
Daha önce ülkeleri yalnızca büyükelçilerin temsil ettiğini, günümüzde aynı görevi iş adamlarının da üstlendiğini belirten Çiçek, bu nedenle iş adamlarının her yerde iyi izlenimler bırakması gerektiğini vurguladı. Çiçek, bunun Türkiye'nin tanıtımında büyük rol oynadığını söyledi.
 
Çiçek, şantiyede çalışan işçilerle bir süre sohbet ettikten sonra, beraberindeki parlamento heyeti ile birlikte Zafer Meydanı'nda çelenk koyma törenine katıldı. Burada askeri törenle karşılanan Çiçek, anıta çelenk bıraktı.

İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ
 
Cemil Çiçek, Cumhuriyet Konseyi binasında, Belarus Cumhuriyet Konseyi Başkanı Antoly Rubinov ve Belerus Temsilciler Meclisi Başkanı Vladimir Andreiçhenko ile baş başa görüştü.
 
Daha sonra heyetler arası görüşmeye geçildi. Çiçek, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Belarus'un bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu ve aradan geçen 20 yıl içinde iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli gelişmeler kaydedildiğini belirtti. 
 
İki ülke arasında siyasi bir sorun bulunmadığını, bu nedenle her alanda ilişkilerin derinleştirilebileceğini kaydeden Çiçek, bunun için uygun atmosferin olduğunu dile getirdi.
 
Parlamentolararası ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Çiçek, bu kapsamda karşılıklı ziyaretlerin artırılabileceğini ifade etti. 
 
Cemil Çiçek, Belarus ve Türkiye arasında ticari hareketliliğe de ivme kazandırmayı arzu ettiklerini söyledi. Ekonomik ilişkilerin, iyi bir potansiyel olmasına rağmen istenilen seviyede olmadığına işaret eden Çiçek, bu konuda da karşılıklı temasların artırılmasının yararlı olacağını kaydetti.
 
Türkiye'deki şirketlerin uluslararası alanda önemli tecrübelere sahip olduğuna dikkati çeken Çiçek, bu tecrübenin Belarus'ta da paylaşılabileceğini söyledi.
 
Yabancı yatırımcıların önemine değinen Çiçek, bu konuda başarı sağlanabilmesi için iş güvencesi ve bürokrasinin azaltılmasının önemli olduğunun altını çizdi.
 
Türkiye ile Belarus arasında vizenin kaldırılmasına ilişkin Belarus'un üzerine düşeni yaptığını anımsatan Çiçek, bu kapsamda TBMM'de kabul edilmesi gereken geri kabul anlaşmasının Genel Kurul gündeminde olduğunu, yılbaşından önce anlaşmanın onaylanması için gerekli girişimde bulunacağını dile getirdi.

Buradaki toplantıya Ak Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel, Ak Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, Ak Parti Nevşehir Milletvekili Murat Göktürk, CHP Samsun Milletvekili İhsan Kalkavan ve MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır da katıldı.
 
Toplantı basına kapalı devam etti. Daha sonra TBMM ile Belarus Cumhuriyet Konseyi ve Belarus Temsilciler Meclisi arasında Parlamentolararası İşbirliği Protokolü imzalandı.
 
Cemil Çiçek ile  Belarus Cumhuriyet Konseyi Başkanı Antoly Rubinov ve Belerus Temsilciler Meclisi Başkanı Vladimir Andreiçhenko, imza törenin ardından yaptıkları açıklamada, söz konusu protokolün, parlamentolar arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine önemli katkı sağlayacağını ifade etti.
 
Çiçek'in Belarus'taki temasları yarın devam edecek.Heyetin Cuma günü öğleden sonra Türkiye ye dönmesi bekleniyor...

AK Parti Nevşehir Milletvekili Murat Göktürk ün Belarus Notları:
TBMM Başkanımız Sn Cemil Çiçek Beyle birlikte bir kısım temaslarda bulunmak için Belarusa geldik.
Belarus'ta ilk olarak yapımı uzun yıllardır devam eden cami inşaatını gezdik Belarus müftüsünü ziyaret ettik.
Dünya bir köy oldu.Bir haftada Zagreb, Hırvatistan-Nevşehir-Ankara-Bitlis-Ankara-Belarus ...