NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir’e bağlı 7 ilçe arasında mimari yapısıyla Ürgüp, diğer ilçelere nazaran farklı özellikler taşıyor.

Kaya kütleleriyle iç içe geçmiş bir mimari sergileyen Ürgüp'ün hemen her köşesinden farklı bir dönemin izleri dökülüyor.

Binlerce yıldır kaya evlerde geçen yaşam sanki hiç kesintiye uğramamış gibi. Selçukludan kalma bir taş yapı ile zarif bir Osmanlı konağını kol kola fotoğraflamak mümkün. Kapadokya'nın geleneksel taş mimarisi burada da kendini gösterir. Pek çok yapının yarısı kaya oyuğu içinde, diğer yarısı kesme taşlarla örülmüş bölümler halinde dışarıya taşar. Özellikle kapı eşiklerinde kendini gösteren zarif taş işçiliği özgün Ürgüp evlerinin vazgeçilmezi durumunda. Esbelli, Yunak, Dereler ve Kayakapı gibi eski mahalleleri geleneksel mimarinin en yoğun olduğu bölümler. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından güncellenen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminden alınan nüfus verilerine göre açıklanan istatistiklerde  2013 yılı itibari ile Ürgüp Şehir nüfusu 20.061 kişi. Açıklanan verilere göre köylerde yaşayan 14.967 kişilik nüfus ile birlikte Ürgüp'ün toplam nüfusu 35.028 kişi olarak belirlenmiş. Ürgüp'te kara iklimi hüküm sürer. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk geçer. Bulunduğu coğrafik yapısı sebebiyle Türkiye’yi etkileyen Hava kütlelerinden yoğunluğu azalmış olarak etkilenmekte. İlçenin eğitim kültür durumu iyi düzeydedir. Okuma-Yazma oranı % 99’lara ulaşmıştır. Okul, bina ve derslik açısından herhangi bir sıkıntı çekilmemektedir. 2009/2010 eğitim ve öğretim yılında 11 Köy İlkokulu kapalı olup bu okullardaki öğrencilerin tamamı, 8 Köy okulunda ise  6-8. sınıf öğrencileri olmak üzere toplam  435  Öğrenci taşımalı eğitim görmektedir. İlçe Merkezinde 1 Genel Lise, 1 Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi, 1 Çok Programlı Lise, 1 Anadolu Öğretmen Lisesi, 1 Anadolu Lisesi, 8 İlköğretim Okulu, 1 Anaokulu,  1 Kreş ile Kasaba ve Köylerde 16 İlköğretim okulu bulunmaktadır. İlçeye Bağlı Mustafapaşa Kasabasında, Sivil Havacılık-Turizm İşletmeciliği-Turizm Rehberliği-Aşçılık-El Sanatları-Bilgisayar Programcılığı ve Şarap Üreticiliği olmak üzere 7 bölümden oluşan   Kapadokya Meslek Yüksek Okulu  ile İlçe Merkezinde Nevşehir Üniversitesine Bağlı, İnşaat ve Bilgisayar  olmak üzere İki bölümden oluşan    Ürgüp Erol Toksöz  Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır. Halen Kapadokya Meslek Yüksek Okulunda 621, Erol Toksöz Meslek Yüksek Okulunda 145 öğrenci öğrenim görmektedir. İlçe merkezinde ilk kütüphane 1851 yılında hizmete açılmıştır. Halen Tahsinağa Halk Kütüphanesi  adı altında hizmet veren bu kütüphane zengin kitaplığa sahip olup, bu kütüphaneye bağlı olarak kasaba ve köylerde 10 Kütüphane şubesi  mevcuttur.

İlçenin en önemli gelir kaynağı turizmdir. Eşsiz doğal ve tarihi güzellikleriyle Kapadokya Bölgesi'nin gözbebeği olan Ürgüp'te turizmin yanı sıra bağcılık, hayvancılık faaliyetleri de azda olsa yapılmakta. Ürgüp, İç Anadolu bölgesinde Orta Kızılırmak havzasının en güney ucunda   38'24º-38'45º kuzey enlemleri ile 34'47º-35'08º doğu boylam koordinatları arasında olup, İlçe merkezi 38'-38º kuzey enlemi ile 34'54º doğu boylamı koordinatlıdır. 574 Km² yüzölçümüne sahip olan ilçe merkezi ve köyleri engebeli bir arazi üzerine kurulmuş. Doğusunda Kayseri merkez  İncesu İlçesi, Batısında Nevşehir ili merkez ilçesi, Kuzeyinde Nevşehir ili Avanos ilçesi ve Güneybatısında Nevşehir İli Derinkuyu ilçesi güney-güneydoğusunda Kayseri ili Yeşilhisar ilçesi ile  çevrili bulunmakta.