MTA tarafından çıkarılan Jeo Termal sıcak suyun açılış töreni bugün Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa kasabasında gerçekleştirildi.Açılışlarını Maden Teknik Arama Genel Müdürü ile Nevşehir  Valisi Sayın Abdurrahman Savaş ve Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak ve çok sayıda vatandaş katılımlarında yapıldı.
Açılış sonrası FİB haber Merkezine açıklamalarda bulunan 
Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak,ÖncelikleJeo Termal sıcak su tesisinin açılışında tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum kasabamıza ilimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum dedi.
İşte detaylı haberimiz:


MTA GENEL MÜDÜRÜ MEHMET ÜZER:

-“ JEOTERMAL POTANSİYEL BAKIMINDAN DÜNYADA 7. AVRUPA’DA İSE 1. YİZ”

- “ŞU ANDA 100 METREKARELİK 4 MİLYON KONUTU ISITABİLECEK POTANSİYELİMİZ VAR”

- “ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMAK İÇİN YENİ SONDAJ ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ”

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) Genel Müdürü Mehmet Üzer, Türkiye’nin, 31 bin 500 megawatt termal olan jeotermal potansiyeli ile Dünya’da 7. Avrupa’da ise 1. sırada yer aldığını kaydetti. Üzer, Türkiye’nin şu anda 100 metrekarelik 4 milyon evi ısıtabilecek bir jeotermal kaynağa sahip olduğunu vurguladı.

MTA tarafından Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesinde, 4 ay önce başlanılan sıcak su arama sondaj çalışmalarında 2 bin 200 metrede 58 derece sıcaklıkta suya ulaşıldı. Saniyede 13 litre kapasiteye sahip olan kuyunun hizmete girmesi nedeniyle tören düzenlendi. Törene Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, Ürgüp Kaymakamı Tuğba Yılmaz, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak ve vatandaşlar katıldı.

Burada konuşan MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, Türkiye’nin, 31 bin 500 megawatt termal olan jeotermal potansiyeli ile Dünya’da 7. Avrupa’da ise 1. sırada yer aldığını kaydetti. Türkiye’nin şu an kurulu elektrik kapasitesi olan 114,2 megawatt elektrik ile dünya sıralamasında 12. sırada yer aldığını ifade eden Üzer, jeotermal kaynakların ortaya çıkartılması yönündeki çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Türkiye’nin şu anda 100 metrekarelik 4 milyon evi ısıtabilecek bir jeotermal kaynağa sahip olduğunu ve Jeotermal enerjinin, yerli yenilenebilir, çevre dostu, yerinde değerlendirilebilen yerel ekonomiye istihdam ve katkı sağlayan sürekli ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olduğunu kaydeden Üzer, “Ülkemiz, jeolojik ve coğrafi konumu itibarı ile aktif bir tektonik kuşak üzerinde yer aldığı için jeotermal açıdan dünya ülkeleri arasında zengin bir konumdadır. Ülkemizin her tarafında yayılmış bin adet civarında doğal çıkış şeklinde değişik sıcaklıklarda birçok jeotermal kaynak mevcuttur. Ülkemizin jeotermal ısı potansiyeli yaklaşık 31.500 megawatt termal olarak kabul edilmekte olup, elektrik potansiyeli ise, görünür teknik kapasite olan 720 megawatt elektrik, tüm sahaların ilave geliştirme çalışmaları neticesinde bin megawatt elektriğe ulaşılabilecektir. Teorik elektrik potansiyeli ise, iki bin megawatt elektrik civarındadır.

1962 yılından bu yana, MTA tarafından keşfedilmiş jeotermal saha sayısı 172 adet’den sondajlı aramalarla 222 adet sahaya çıkarılmıştır. Bugüne kadar 544 adet, 292.500 metre sondajlı arama çalışması yapılarak, doğal çıkışlar dahil açılan kuyularda 4809 megawatt termal ısı enerjisi elde edilmiştir” dedi.

Üzer sözlerini şöyle sürdürdü: “1990’larda Türkiye’nin toplam sondaj miktarı 150 bin metre civarında. Bunun yüzde 51’e yakını MTA geri kalanı ise özel sektör. Şu anda Türkiye’nin sondajı 1,5 milyon metre civarında. MTA 25-30 metreden sondaj yaparken şu anda 400 bin metreden sondaj yapar hale geldi. Son yıllarda hem kömür ve de jeotermal aramalarına hız verdik. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için 6 senede 1 milyon metre kömüre sondaj yaptık. Bu sayede 6 milyar ton daha kömür bulmuş olduk. Daha önce bulunan kömür miktarı 8,3 Milyar ton kömür vardı. Bu yıllarca değişmedi. Yıllık 2 bin metre kömür sondajı yapılıyordu. Bu gün ise MTA 200 bin metre sondaj yapıyor. 6 Milyar ton kömür 20 bin megawatlık bir santrale yetecek potansiyel demek. Bizim kurulu gücümüzün 55 bin megawat olduğunu düşünürseniz önemli bir imkan”

Vali Abdurrahman Savaş ise, Kozaklı ilçesi ile Türkiye’nin en önemli termal turizm merkezlerinden biri olan Nevşehir’in, MTA tarafından yapılan çalışmalar sayesinde yeni sıcak su kaynaklarına ulaştığını ve bunun hem bölge hem de Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağına inandığını ifade etti.

Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak ise, beldelerindeki Gomeda mevkiinde MTA tarafından 4 ay önce başlatılan sıcak su arama çalışmalarında, 58 derece sıcaklığındaki sıcak suya 2 bin 200 metre de ulaşıldığını söyledi. Sıcak su kaynağının ulaşıldığı bölgenin 1 milyon 250 bin metre karelik bir turizm alanı olduğunu ifade eden Ak, bu alana önümüzdeki aylardan itibaren turizm yatırımcıları tarafından çok sayıda termal otel yapılacağını kaydetti. 

Naci İşler Ürgüp M.Paşadan Bildiriyor...