Mahalli idareler seçimleri için takvim ilerliyor. Siyasi parti genel merkezlerinde, il ve ilçe teşkilatlarında aday belirleme çalışmaları devam ediyor. Siyasi partilerin genel merkezlerinde, karar mekanizmalarında bulunanlardan seçmene ve dahası siyasetin konuşulduğu her yerde “nasıl bir belediye başkanı?” sorusu gündemin ilk konusunu oluşturuyor. Bir yandan mevcut başkanların artıları ve eksileri konuşulurken, diğer yandan da “daha iyi biri” arayışları sürüyor.

Belediye Başkanı ve belediyeler, bir şehrin gelişimi ve geleceği ile ilgili her türlü faaliyetlerin icra edildiği yetki mercileri olduğundan, birey için, toplum için ve şehrin geleceği için Belediye başkanının kim olacağı ya da kim olması gerektiği büyük önem taşımaktadır. Bazı şehirler var ki, gelişmelerini, büyümelerini, övgü ile bahsedilen, methedilen, gıpta ile anılan yöre olmalarını, göreve getirdikleri Belediye başkanının donanımına, vizyonuna, karizmasına, gayretine ve çalışmalarındaki üstün başarısına borçludur.

Belediye Başkanı bir şehrin iflahına da iflasına da sebep olabilir. Bu yüzden “nasıl bir belediye başkanı istiyoruz?, “belediye başkanının özellikleri neler olmalıdır? ve “belediye başkanından ne bekliyoruz, neler yapmalı? gibi soruların cevabının önceden bilinmesi gerekir.

Her şehrin Belediye Başkanı kıstasları, dönemsel olarak değişmekte, istekler ve ihtiyaçlar da şartlara göre belirlenmektedir. Çok değil, birkaç dönem öncesine kadar belediye başkanlarında aranan özellikler birkaç maddede toplanırdı ki, bunlar genel şehir ihtiyaçlarından öteye gitmezdi. Kaldırımlar, yollar-asfaltlar yapılsın, çöpler toplansın, sular aksın istenirdi.

Fakat, şimdiki durum biraz farklı! Kaldırımlar, taşlar, parkeler, yollar ve asfaltların ötesinde farklı istekler ve ihtiyaçlar hâsıl oldu. Nevşehir geneli için de böyle. Çağdaş dünyanın gereği modern kentleşme ihtiyaçları bunların başında gelmektedir.

Malumunuz, 2014’te ülkemizdeki bütün il, ilçe Belediye Başkanı ve belediye meclis üyeleri gibi Nevşehir Merkez İl ,ilçe ve beldelerin’de yeni 5 yıllık döneme taşıyacak olan belediye başkanı ve çoğunlukla da seçilecek olan başkana tabii olacak olan belediye meclisi üyelerini seçeceğiz.

2014 yılında yapılacak seçimlerde “Nasıl bir Belediye Başkanı?” sorusuna verilecek cevapta, aşağıdaki özellikler aranmalıdır.

Belediye Başkanı;

♦Eğitimli, akil, bilgili, donanımlı ve kültürlü olmalıdır.

♦İnsanların sevdiği, saydığı, değer verdiği ve otoritesini kabul ettiği vizyon sahibi karizmatik biri olmalıdır.

♦İnsanlarla ve şehrin diğer yetkili kişi ve kurumlarıyla barışık, sözü, nazı, hatırı sayılır ve dürüstlüğünden emin olunan karaktere sahip olmalıdır.

♦Vatanını, milletini sevmeli. Devletin ve milletin temel değerleri ile barışık olmalıdır.

♦Temsil kabiliyeti yüksek, sinmeyen, sindirilmeyen, yürekli, cesur, kendinden ve işlerinden emin, başı dik, asil bir kimse olmalıdır.

♦Halkını çok iyi tanımalı, insanları manevi ve mecazi anlamda kucaklayabilmelidir.

♦Herhangi bir grubun ya da nüfuzlu kişinin eline bakmayacak kadar kişilikli olmalıdır.

♦Eşit hizmet götürebilme sağduyusuna sahip olmalı, ayrımcılık, kayırmacılık gibi çok ucuz ve eski politikacı anlayışında olmamalıdır.

♦Güven veren, verdiği sözleri tutabilecek şahsiyete, insanlar arasında birlik beraberliği sağlayıp, birlikte hareket etme konusunda önderlik yapabilecek kişilikte olmalıdır.

Diyalog ve iletişim açısından sağır, kör, dilsiz ve ulaşılamaz değil, dertlilerin sesini duyabilecek yarasa gibi hassas kulaklara, şehrin istikbalini görebilecek şahin gibi keskin gözlere ve şehrin dertlerini üst yetkililere ulaştırıp hizmet koparabilecek dirayette ve hava gibi her an ulaşılabilir olmalıdır.

Şehrin sosyo-ekonomik rezervlerini iyi bilen ve bunları harekete geçirip, şehrin ihya olması için icraatlar ortaya koyabilecek projelere ve yeterliğe sahip olmalıdır.

Başarılı olma azim ve kararlılığı olmalıdır. İşinde otorite ve yönetimde otoriter olmalıdır.

■ Bütün icraatlarında şeffaf ve katılımcı bir anlayışa sahip olmalıdır.

Şehrin muhtelif sorunları için bu şunun işi öteki onun işi tarzında başarısız bir kişi vasfında değil, şehrin tüm sorunlarını bilip, bilmediği diğer sorunları da araştırıp, onları sorun olarak kabul edip, çözüme kavuşturmak için ilgili makam ve teşkilatları harekete geçirebilme kabiliyetinde olmalıdır.

●Rutin belediyecilik hizmetleriyle övünmektense, kent ruhunu ayakta tutmaya yarayacak tarihi dokuyu koruyarak kültürel mirası ortaya çıkarmaya yönelik icraatlarda bulunmalıdır.

●Şehrin, Türkiye'nin parlayan yıldızı olması için alt ve üst yapı çalışmalarıyla kentsel dönüşümü gerçekleştirmelidir.

●İcraatlarıyla marka şehir değeri oluşturmalıdır.

● Partisi nin değil kentin Başkanı olduğunu unutmamlıdır...

Bütün bu özellikleri taşıyan insan var mı dediğinizi duyar gibiyim. Elbette var. Nerede bu özellikleri taşıyacak adaylar demeyin. İstenirse, Nevşehir ili ilçesi beldesi  içinden bunları bulup çıkarır. Bu cihette ihtilaf yok, itilaf var. Yeter ki, Nevşehir'i ilçemizi beldemizi düşünelim.

Biz, seçmen olarak, gelecekteki Nevşehir adına vereceğimiz oylardan sorumluyuz ama siyasi partiler de belirleyecekleri adaylardan sorumlular. ''Biz odun koyalım, bunlar seçer'' repliği eski Türk filmlerinde kaldı. Siz siyasi partiler olarak  bize ekmek verin, biz seçmen olarak size köfte verelim. Bir şey vermezseniz ya da bir şeyleri bize diretirseniz işiniz zora girer onu bilin...

 SAYGILARIMLA.