Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İncekara Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından, ‘18-24 Mart Yaşlılar Haftası’ dolayısı ile ‘Yaşlılık ve Yaşam’ konulu panel düzenlendi. Panelin açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç, yaşlı olarak tabir edilen insanların bireylerden ve toplumdan en büyük beklentilerinin ilgi ve güler yüz olduğunu belirtti.

Üniversitemiz Meslek Yüksekokulu (MYO) Kazakistan Konferans Salonunda düzenlenen panele; Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya,  Semra ve Vefa Küçük Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nimet Karataş, İncekara Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rabiye Çırpan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Nevşehir İl Müdürü İsmail Yoldaş, üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrencilerin yanı sıra davetliler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İncekara Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rabiye Çırpan, “Dünyada ve ülkemizde yaşlı nüfusunun sayısı sağlık alanında yaşanan bilimsel ve teknolojik gelişmeler, erken tanı ve tedavi yöntemlerinin uygulanması, sağlığı koruyucu ve geliştirici önlemlerin artması gibi faktörlerin etkisiyle giderek artmaktadır. 2000 yılında dünyada 60 yaş üstü 600 milyon kişi varken, 2050 yılında bu sayının 2 milyarı bulacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise bugün için toplam nüfusa oranı yüzde 7,7 olan yaşlı nüfus oranının 2050 yılında yüzde 17.6’ya yaklaşacağı tahmin edilmektedir. Yaşlı nüfusunun hızla artması; özürlülük, kronik hastalıklar, bakım ve destek gereksinimi gibi sorunları da beraberinde getirmiştir. Yaşlanma ile ortaya çıkan bu sorunlar sağlıklı yaşam tarzının teşvik edilmesi ve sağlıklı yaşlanma kavramının hayata geçirilmesi ile azaltılabilir” dedi.  

Yaşlılar haftasını kutlayan Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç ise konuşmasında, “Yaşlılık her ne kadar anne karnında başlaşa da bizim algımız ve bildiğimiz belli bir yaşın üzerindeki insan modeli. Sosyal yaşamda yaşlılığın insani boyutuna bakacak olursak herkesin yaşlı dediği bu kişiler; annemiz, babamız, dedemiz ve komşularımızdan oluşuyor. O insanların bizden en önemli beklentilerinin başında da ilgi geliyor. Diğer taraftan o insanların tecrübelerinden faydalanılması, onlara güler yüzle yaklaşmak gerekiyor. Asla onların sosyal hayattan kopmaması ve koparılmaması gerekir. Sosyal faaliyetlerde onlara yer verin; onları ziyaret edin. Bu tür haftaları her zaman kutluyoruz ancak bu haftalar sorunların masalara yatırılıp çözüm yollarının arandığı günler. Biz onları her gün hatırlayalım ve kendilerine ilgi gösterelim” diye konuştu.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından panel; Üniversitemiz Semra ve Vefa Küçük Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nimet Karataş’ın oturum başkanlığını ve panelist Prof. Dr. Ümit Seviğ’in ‘Yaşlı Sağlığının Korunması ve Geliştirilmesi’, Yrd. Doç. Dr. Hasan Yavuzer’in “Toplumun Yaşlılık Algısı’, Doç. Dr. Habibe Şahin’in, ‘Yaşlılıkta Sağlıklı Beslenme’, Fizyoterapist Serkan Uzlaşır’ın, ‘Yaşlılıkta Egzersiz’ ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Nevşehir İl Müdürü İsmail Yoldaş’ın ‘Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Yaşlı Refahı Alanındaki Hizmetleri’ konularında yaptıkları sunum ve konuşmalarla devam etti.

Panel, soru ve cevap bölümünün ardından panelistlere teşekkür belgelerinin takdimi ile son buldu.