Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Kaymakamlığı, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve Türkiye Zihinsel Özürlüler Federasyonu tarafından bu yıl 14-20 Eylül tarihleri arasında 20’incisi gerçekleştirilen “Ayvalık Şenlikleri”ne ilk defa Nevşehir’li engellileri temsilen  Nevşehir Zihinsel Engelliler Derneği davet edilmiş ve Ayvalık Özürlüler Şenliği’ne dernek üyesi olan Engelli çocuklarımız ve ailelileri refakatin da 21 kişi ile gururla katılarak şehrimizdeki engellilerimiz de  temsil edilmiştir.

 Zihinsel Engelliler Dernek Bşk.Sayın Filiz Sayın konuya ilişkin olarak FİB Haber merkezimize şu açıklamalarda bulundu:

   Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde buluştuğumuz  yaklaşık 1500 engelliyi ağırlayıp, onlara bir haftalık ta olsa tatil yapabilme olanağını sağlayan şenlikler, aynı zamanda engelliler arasındaki kaynaşma beraberinde getirmeyi amaçlamaktadır.  Engellilerin tatil ve etkinlik ihtiyaçlarının  büyük ölçüde karşılamayı amaçlanmış  ve eşit yaşam şartlarının oluşturabilmesine dikkat çekilmesi esas amaç olmuştur. Şenliğin açılış töreni 15 Eylül Cumartesi günü yapıldı. Açılış seronomisinde konuşan Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı ve Sosyal Politikalar Bankalı Fatma Şahin'in Danışmanı Abdullah Güven, değişik partilerden milletvekilleri,Ayvalık Belediye Başkanı,Ayvalık Kaymakamı ile birçok üst bürokratın katıldığı etkinliğin  açılış töreninde yapılan konuşmalarda engellilik konusunun siyaset üzeri bir durum olduğu ve sorunların ortak akıl ile çözülmesi gerekliliği vurgulandı. 20. Uluslararası Engelliler Kültür ve Sanat Şenlikleri'nin açılış seronomisinde, Edremit'ten kalkan 2 gösteri uçağı, engellilerin üzerinde uçuş gerçekleştirdi  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın bir ağızdan söylendiği seronomide işitme engellilerin işaret diliyle istiklal marşına katılmaları hepimizi duygulandırdı.  Açılış Töreni sonrası Türkiyenin her yerinden gelen diğer  dernek katılımcıları ile birlikte Nevşehir Zihinsel Engel iler Derneği  olarak bizde pankart ve Flamalarınız ile birlikte Kortej yürüyüşüne katıldık .

   Etkinlik programı gereğince Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, bu yıl 20. si düzenlenen Uluslararası Engelliler Kültür ve Sanat Şenlikleri kapsamında  ‘Ulaşılabilirlik-Erişilebilirlik ve Prim Destekli Bakım Yasası’ ile ilgili 2 panelin dinleyiciydik.

  Panele; Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in Danışmanı Abdullah Şahin’in yanı sıra Engelliler ve Yaşlı Hizmetler Genel Müdürlüğü Uzmanı Gamze Fevzioğlu, Hukuk Danışmanı Recep Kısacık, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen ile Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin konuşmacı olarak katıldı. Katılımcı olarak destek verdiğimiz toplantı ve panellerde Katılımcıların da memnuniyet duydukları etkinliklerle ilgili genel görüş;  Engellilerin ve ailelerin eşit bir yaşam için turizmin çok önemli bir birleştirici olgu olduğu ve ülkemizde yapılmış olan ve yapılacak olan tüm tesislerin engellilerin erişebilirliğine uygun olması gerekliliği vurgulandı ve etkinliğe emeği geçen tüm yöneticilere teşekkür edildi.

 

   Türkiye özel sporcular federasyonunu voleybol takımı, plaj voleybolu karşılaşmaları ile engellilerinde sporla bütünleştiklerinde ne kadar başarılı olacaklarını gösterdiler.

 

  2 gün süren ebru sanatının uygulanmasında engellilerin rehabilite edilmesindeki önemini gördük. Her akşam  müzikli eğlenceler le  ülkemizin değişik yerlerinden gelen yaklaşık 1500 değişik özür grup  engelliler bütünleştik. Ayvalık  ve adalar tekne turuna katılarak ömründe denizle ve kumla kucaklaşmamış engelli ve ailelerinin mutluluklarını hep birlikte yaşadık.

 

 Bu yıl ilk defa yabancı ülkelerden de engellilerin etkinliğe katıldıklarını öğrendik ve bildiğimiz şu sözü yine hatırladık.. hangi ulustan olunursa olunsun ”her insan bir engelli adayıdır”

 

   Ve yine gördük ki: Engelliler de toplumun vazgeçilmez bir unsurudur. Her türlü değeri hak etmeye layıktırlar. Eşit yaşam şartlarına ve haklara  sahip olmaları onlar içinde anayasal bir haktır.  Engel olunmadığı ve fırsatların verildiğinde toplumun üretken bireyleri olmamaları için hiçbir sebep yoktur. Tüm kendini “İNSAN” diye ifade eden kişilerin de  bu bilince ulaşarak  engelli -  engelsiz ayrımının kaldırılması bilincinde, aynı noktada buluşmamızı  diliyoruz. Bu etkinliği düzenleyen ve emeği geçen herkese de,   derneğimiz ve engellilerimiz  adına teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 

              

                                                                                            Filiz SAYIN

                                                                                Zihinsel Engelliler Dernek Bşk.