NEVŞEHİR BELEDİYESİ HEYETİ İSVEÇ’DE

EŞİT FIRSATLAR PROJESİ İÇİN  İNCELEMELERDE BULUNDU

Nevşehir ile kardeş kent olan İsveç’in Harryda Belediyesi ile Nevşehir Belediyesi’nin ortaklaşa  hazırladığı, İsveç Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın bir parçası konumundaki  İsveç Uluslararası Yerel Demokrasi Merkezi’nden hibe desteği almaya hak kazanan “Eşit Fırsatlar” isimli projeye yönelik çalışmalar devam ediyor.

Nevşehir ile Harryda kentindeki engellilerin ve yaşlıların sosyal yaşam düzeyleri ve bu kapsamlı hizmetlerde verimliliğin artırılmasına katkı sağlanması amacıyla 2 yıl süre ile devam etmesi planlanan “Eşit Fırsatlar” isimli projenin Harryda kentindeki uygulamalarının izlenmesi amacıyla bir heyet 1 hafta süre ile incelemelerde bulundu.

Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Şımarmaz başkanlığında, Umuda Bir Adım Tüm Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Belirir,  Hacı Rasim Uzer Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Osman Özduygulu,  Hacı Rasim Uzer Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ali Çalık ve zihinsel engelliler eğitmenleri Beyhan Ekinci Zengin ile Rukiye Orçin yer aldığı heyete ,  Nevşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü’nden oluşturulan bir heyette proje çalışmalarına eşlik etti.

İsveç’te ziyaret edilen engelli ve yaşlılara yönelik hizmetlerin verildiği merkezlerdeki hizmet sunumu ve uygulamalar yerinde gözlemlenirken, “Duetten” ismi de verilen kişisel destek olarak yardım alan kişilerin yaşadığı konut kooperatifi de ziyaret edildi.

İncelemeler sırasında engellilerin yararlandığı binicilik ve sürücülük okulu  “Raudhetta” gezilirken  Harryda Belediyesi’nin sorumluluğunda rehabilitasyona ihtiyaç duyan kişilerin yanı sıra yaşlıların yatılı olarak barınabildiği bakım merkezinde de Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Şımarmaz başkanlığındaki heyet incelemelerde bulundu.

Ziyaretler sırasında bebek bekleyen ve 0-5 yaş grubunda çocuğa sahip ebeveynlerin yararlandığı toplantı merkezi konumundaki Aile Merkezi’ni de ziyaret eden heyet, ayrıca özel destek ve hizmet veren merkezde de gezi ve incelemelerde bulundu.

Engelliler ve yaşlılara  Harryda Belediyesi’nin fiziki çevrede ulaşılabilirlik çalışması, Eşit muamele planı, Erişilebilirlik, istihdam ve tutum deneyimlerinin de aktarıldığı bir dizi toplantıların da yapıldığı inceleme gezisinde,   Nevşehir Belediyesinin Cinsiyet Eşitliği çalışmaları hakkında sunumlar  da heyet üyelerince yapıldı.

 Harryda Belediye Başkanı Annette Eiserman ve diğer belediye yöneticilerinin de katıldığı toplantının finali, 2014 Mayıs ayında Nevşehir’de Harryda Belediyesi’nden gelecek bir ekip ile yapılarak projenin tamamlanması planlanıyor.