Kamuoyunda "büyükşehir yasası" olarak bilinen, 14 büyükşehir belediyesi ve 27 ilçe kurulmasını öngören kanunun yürürlüğe giriş tarihinin, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yaptığı belediye nüfus sayımından 25 gün önce olması 64 belde belediyesinin seçime girememe riskiyle karşı karşıya kalmasına neden oldu.
BELDELER MAHALLE OLACAK

6 Aralık 2012'de yürürlüğe giren kanunda, TÜİK'in 31 Aralık 2012'de yapacağı nüfus sayımının sonuçları beklenmeden 2011 sonuçları esas alındı. 2012 sonuçlarına göre nüfusları 2 binin üzerinde olan 64 belde belediyesi önceki yılın sonuçları esas alındığı için 2014 yerel seçimleri sonrası kapatılacak. Yeni kanuna göre kapatılan belde belediyeleri, bağlı bulundukları ilçelere mahalle olarak bağlanacak.

2 BELEDİYEDEN 1'İ KAPATILACAK

Türkiye'de toplam 2 bin 951 olan belediye sayısı kamuoyunda "Büyükşehir Yasası" olarak bilinen kanunun yürürlüğe girmesiyle 2014 yerel seçim sonrasında bin 581'e düşürülecek. Böylece Türkiye'deki her iki belediyeden biri yeni yasa nedeniyle kapatılacak. 6360 sayılı yasa ile 14 olan büyükşehir belediyesi sayısı 28'e yükseltilirken köyler mahalle olarak, belde belediyeleri ise tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçe belediyelerine katılacak.

Nevşehir de 4 Belde Yerel Seçimlere Girmeyebilir

TÜİK tarafından her yıl 31 Aralık'ta yapılan belediyelerin nüfus sayımından 25 gün önce yürürlüğe giren kanunda 2012 sonuçları beklenmeden 2011 nüfus sonuçları esas alındı. Böylece yeni kanun kapsamında 2012 yılında nüfuslarını 2 binin üzerine çıkan 64 belde belediyesi önceki yılın sonuçları nedeniyle 2014 yerel seçimleri sonrası kapatılarak mahalleye dönüştürülerek. Bu kapsamda Tokat'ta 20, Afyon'da 10, Nevşehir'de 4, Çankırı, Giresun, Gümüşhane, Niğde ve Sivas'ta 3, Isparta ve Muş'da 2, Adıyaman, Amasya, Artvin, Bayburt, Bingöl, Çanakkale, Iğdır, Kırıkkale, Kütahya ve Yalova'da da birer olmak üzeri toplam 64 belde belediyesi 2012 yılı nüfusları 2 binin üzerinde olmasına karşın mahalleye dönüştürülerek kapatılacak.

ORDU'YA ÇİFTE STANDAR UYGULANDI

Kapatılacak 64 belde belediye başkanı yaptığı ortak açıklamada, söz konusu kanunda çifte standart uygulandığını savundu. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten aylar sonra Ak Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener'in TBMM İçişleri Komisyonu'na verdiği dilekçenin kabul edilmesiyle Ordu'nun büyükşehir belediyesi statüsüne alındığını hatırlatılan açıklamada, benzer bir uygulamanın kendileri için de yapılmasını istedi.


TÜİK tarafından her yıl 31 Aralık'ta yapılan belediyelerin nüfus sayımından 25 gün önce yürürlüğe giren kanunda 2012 sonuçları beklenmeden 2011 nüfus sonuçları esas alındı. Böylece yeni kanun kapsamında 2012 yılında nüfuslarını 2 binin üzerine çıkan 64 belde belediyesi önceki yılın sonuçları nedeniyle 2014 yerel seçimleri sonrası kapatılarak mahalleye dönüştürülerek. Bu kapsamda Tokat'ta 20, Afyon'da 10, Nevşehir'de 4, Çankırı,  Giresun, Gümüşhane,  Niğde ve Sivas'ta 3, Isparta ve Muş'da 2, Adıyaman, Amasya, Artvin, Bayburt, Bingöl, Çanakkale,  Iğdır,Kırıkkale,  Kütahya ve Yalova'da da birer olmak üzeri toplam 64 belde belediyesi 2012 yılı nüfusları 2 binin üzerinde olamasına karşın mahalleye dönüştürülerek kapatılacak.


Kapatılacak 64 belde belediye başkanı yaptığı ortak açıklamada, söz konusu kanunda çifte standart uygulandığını savundu. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten aylar sonra AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener'in TBMM İçişleri  Komisyonu'na verdiği dilekçenin kabul edilmesiyle Ordu'nun büyükşehir belediyesi statüsüne alındığını hatırlatılan açıklamada, benzer 
bir uygulamanın kendileri için de yapılmasını istedi.

64 belediye başkanının müşterek olarak yayınladığı ve Kemerkaya Belediye Başkanı Sn. Asım Yavuz tarafından kaleme alınan ortak basın açıklaması şu şekilde;

(64 belde belediye başkanının ortak basın açıklamasıdır.)

Değerli basın mensupları,
06 aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun yüce meclisimiz tarafından kabul edildi, akabinde sayın Cumhurbaşkanımız tarafından onaylandı, ana muhalefet partisinin itirazını da Anayasa Mahkemesi reddetti ve kanun 31 mart 2014 tarihinden itibaren uygulamaya girecektir.
Kanun kapsamında toplam 1582 belediye tüzel kişiliği sona ermiştir, bizler nüfusu 2000′in üzerinde olan 64 belediyeyiz. Kanun kapsamında büyükşehir olmaya nüfusu yetmeyen Ordu ilimiz 2013 yılı mart ayı itibariyle, nüfusunu tamamladığı tespiti üzerine büyükşehir olma hakkı teslim edilmiş olmasına rağmen, bizim talebimiz gözardı edilmiştir.
Bizler 64 belde belediye başkanları olarak, hükümetimizin yerel yönetimler reformunu destekliyor ve hizmet kalitesini artıracağını düşünüyoruz. Bu kanunun doğru ve olması gerektiğine inanıyoruz.
Ancak bu kanun büyükşehir statüsü kazanamayan illerdeki beldeler içinde 64 belde belediyesine ve dolayısı ile belde halkına büyük haksızlık yapmıştır. 2011 yılı nüfus verilerine göre nüfusu 2000 olan belediyeler tüzel kişiliğini korumuş, kanunun yürürlük tarihine kadar birleşme ve katılma yolu ile nüfusunu 2000 in üzerine çıkaran belediyelerde tüzel kişiliğini korumuş, ancak; doğal yollarla nüfusunu 2000 in üzerine çıkaran 64 belde belediyesini kapatmıştır.
Yan yana bulunan iki beldeden ikisinin de 2012-2013 verilerine göre nüfusları 2000 in üzerinde olmasına rağmen birisi kapanmaktadır. Bu durum tarafımızdan kanunun getirdiği bir haksızlık olarak değerlendirilmektedir. Ülkemizin tamamında bu durumda olan 64 belde belediyesi bulunmaktadır.
Kanun meclise  geldiği günden beri bu haksızlığı bakanlarımıza, milletvekillerimize, ilgili tüm bürokratlarımıza ilettiğimizde bizlerin haklı olduğu, bir haksızlık yapıldığı beyan edilmiş, kanunun ilerleyen safhalarında düzeltilebileceği beyan edilmesine rağmen beklentimiz boşa çıkmıştır.
Biz 64 belde belediye başkanları olarak; bu milletin uğradığı haksızlıklara cesaretle neşter vuran, yapılan reformlarla halkın özgürlük alanlarını genişleten, mağduriyetlere son veren Sayın Başbakanımızdan,
Hükümetimizden ve yüce Meclisimizden bu 64 beldenin uğrayacağı mağduriyetin giderilmesini belde halkımız adına istirham ediyor, saygılar sunuyoruz.

Belediye Başkanları.