NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Rehberler Odası Mayıs ayından bu yana yaptığı çalışmalarla ilimizdeki kaçak rehber sorununu minimum düzeye indirdi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Nevşehir Rehberler Odası Başkanı Sami Yılmaz, geçtiğimiz Şubat ayından itibaren bakanlığın denetim yetkisini Rehberler Birliğine ve bağlı odalara bırakmasının ardından sıkı bir denetim çalışması yaptıklarına değindi.

Oda bünyesine katılan denetmen ve hizmet aracının ardından Mayıs ayı itibariyle bu konuda sıkı bir denetim çalışması içerisine girdiklerini kaydeden Nevşehir Rehberler Odası Başkanı Sami Yılmaz, yapılan 100 denetimde 52 kaçak rehbere tutanak tutulduğunu ve bu kişilerin artık Nevşehir bölgesinde rehberlik faaliyeti yapamadıklarını dile getirdi.

Kapadokya bölgesinin merkezi konumundaki Nevşehir’de kaçak rehber konusunda asıl sıkıntının il dışından Nevşehir’e gelerek turistik yörelerde faaliyet gösteren yabancıların olduğuna dikkat çeken Nevşehir Rehberler Odası Başkanı Sami Yılmaz, “Kültür ve Turizm bakanlığının illerde denetim hakkını birlik aracılığıyla odalara bırakmasının ardından Nevşehir Rehberler Odası olarak önce bu konuda uzmanlaşmış bir denetmeni, ardından da denetimler için gerekli aracımızı odamız bünyesine kattık. Mayıs ayından itibaren ilimizdeki turistik yörelerde ciddi bir denetim çalışması yapıldı. 100 denetim yapıldı ve bunlar arasından ilimizde kaçak rehberlik yaptıkları belirlenen 52 kişi hakkında tutanak tutuldu. Bu kişiler artık ilimizde kaçak rehberlik faaliyeti yapamıyor. Ancak bizim asıl sıkıntımız ilimizde bulunanlar değil il dışından ilimize gelen kaçak rehberler. Bu insanlar ilimizde rehberlik yapıyor, pansiyonculuk yapıyor ama bir kuruş vergi bile ödemiyor. Yabancı ülkelerde bu konuda ciddi yaptırımlar var. Yabancı ülkelerde kaçak rehberlik yapanlar ülkeden ihraç ediliyor ve ciddi yaptırımlara maruz kalabiliyor. Türkiye bir muz Ülkesi değil. Bizde de yabancılara yönelik yaptırımlar daha ciddi bir hal almalı” diye konuştu.