Nevşehir de faaliyetini sürdüren bir restaurantta  "At eti" kullanıldığı İddiasına ilişkin Resmi açıklama geldi.  
Nevşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada İlimizde ki bir restaurantta "At eti" kullanıldığı şeklindeki İddiaları kesin bir dille yalanlandı. Nevşehir kamuoyunda iddia edilen at eti kullanıldığı iddiasının gerçeği yansıtmadığı bildirildi. 
Konu hakkında Nevşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklama şöyle;
Gıda denetimleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen risk esaslarına göre yapılmaktadır. İl Müdürlüğü olarak mevzuat hükmü gereğince işletmeler uygun sıklıkta denetlenmektedir. Ayrıca rutin denetimler dışında şikayet olması halinde ayrıca denetim yapılmaktadır.
 
Yürütülmekte olan gıda denetimlerinde hijyen esaslarına ve ürün güvenliğine dikkat edilmektedir. Bu kapsamda toplu tüketim yerlerinde yapılan denetimlerde, kullanılan tüm malzemelerin nerelerden temin edildiği, güvenilir olup olmadığı, et ürünlerinin uygun koşullarda kesilip uygun koşullarda işletmeye getirilip getirilmediği gibi hususlara özellikle dikkat edilmektedir.
 
Ayrıca numuneli denetim programları da bulunmaktadır. Bu numunelerin bir kısmını Et ve Et Ürünlerinde Serolojik Muayene (At, Eşek ve Domuz Eti Aranması) oluşturmaktadır. Bu kapsamında programlı ve şikayet sebebiyle numune alımlarımız devam etmektedir.
 
Bakanlıkça ülke bazında hazırlanan gıda kontrol planı ve İl Müdürlüğümüzce İl bazında hazırlanan Gıda Kontrol Planı, Alo Gıda 174 hattına yapılan ya da diğer yolarla iletilen şikayetler ve rutin denetimlerde şüphe duyulması üzerine numune alınmaktadır. Bu numuneler perakende işletmelerde satışı yapılan her türlü et ürününden (Sucuk, salam, köfte, pastırma, kavurma, et ve et yemekleri vb) örnekleme yöntemi ile seçilmekte ve her ay numune alınmaktadır.
 
Bu numuneler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı resmi laboratuvarlarda analiz edilmektedir.
Bu kapsamda ilimizde alınan numunelerden bu güne kadar ( önceki yıllarda dahil olmak üzere) sonucu olumsuz çıkan yani at, eşek ya da domuz eti içerdiği tespit edilen ürün olmamıştır.
 
Bütün bu açıklamalar çerçevesinde; İlimizde at eti satan işletme tespit edilmemiştir.
 
Böyle bir tespitte bulunulur ve bu tespit analiz ile kesinleşirse dosya bakanlığa gönderilir ve bakanlıkça açıklanır. İl Müdürlüğünce gerekli yasal işlemler yapılır.
 
İl Müdürlüğümüze bu yönde bir başvuru olmamıştır.
 
İlimizde kesimhanelerde resmi veteriner hekim bulunmaktadır. Tüm kesimler resmi veteriner hekim kontrolünde gerçekleştirilmektedir. Kesimhane dışında kesim yapıldığının tespit edilmesi halinde yasal işlem uygulanmakta, etler imha edilmektedir. Ayrıca satış ve toplu tüketim yerlerinde yapılan denetimlerde mezbahane dışında kesim sonucu elde edilmiş et tespit edilmesi durumunda, herhangi bir analiz dahi yapılmadan tüm etler imha edilmektedir.
Et lokantalarında satılan ürünlerin mevzuata uygunluğu kontrol edilmektedir. Taze yada şoklu olmasının, ürün uygun olması durumunda mevzuat açısından bir sakıncası bulunmamaktadır. İşletmeci ile müşteri arasında lezzet ve kalite anlayışına göre değerlendirilen bir husustur.
 
At eti ile normal eti gözle birbirinden ayırmak çok kolay değildir. Kesin teşhis için laboratuar analizi gerekmektedir.
 
Bu ve buna benzer somut delillere dayanmayan bilgilerle kamuoyunu tedirgin edici açıklama, haber ve iddialarla halkımız gereksiz yere endişelendirilmektedir. Gıda, Tarım ve hayvancılık Müdürlüğü olarak bu ve buna benzer iddiaları takip etmek, hemşerilerimizin sağlığı ve güvenliği için gece gündüz çalışmaktayız.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.