Vergi Ödemiyorlar…

İşçi çalıştırmıyor istihdama katkıları yok..

Çalışana maaş yok…

Sigorta parası ödemiyor…

Denetimleri yok…

Haksız rekabetle esnaf kan ağlarken Kermeslerde artık esnafı çileden çıkardılar…

 

Bu kermesin vatandaşa katkısından çok zararı olduğunu düşünün…

 

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği , Ticaret Odası Sağlık Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü, Vali ve Belediye Başkanı Ünver’e durumu şikayet eden vatandaşlar bir an önce duruma el konulmasını isteyerek göreve davet ettiler.

Hayır işlerine asla karşı olmadıklarını söyleyen esnaflar “ Burada esnafımızın yaşadığı bir mağduriyet var. Haksız rekabet var. Önüne gelen artık kermes açmaya başladı” dedi. Esnaf ve sanatkarların her zaman hayır işlediklerini ve ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunduklarını söyleyen vatandaşlarımız, “ Esnafın ve tüccarın yardımları ile toplanan ürünler esnafın hemen yanında ve ya karşısında kurulan tezgahlarda yarı fiyatına satılıyor. Haftalarca açık kalan bu kermesler esnafın işini baltalamaktadır. Böyle bir sistem olabilir mi?” dediler.

Kermeslerin artık kiralık dükkanlarda geçici olarak kurulmaya başladığını söyleyen tepkili esnaflar, “ Kermeslerin şehre verdiği o kasaba görüntüsünden kurtulmasını sağlamak ve esnafın mağduriyetini engellemek adına mücadele ederken artık kiralık dükkanlar tutulmaya başladı” dedi.

Bir şeyler yapmaya çalışarak, faydalı olmanın mücadelesini veren insanları gönülden kutladığını söyleyen Esnaflarımız, “ Bunun artık yöntemi şehrin göbeğinde kermes açmak olmamalıdır” dedi.

FİB Haber olarak yetkililere çözüm önerisinde bulunuyoruz:

Nevşehir Kurşunlu Camiisi yanında belirlenecek bir dükkanda veya bu alanda  kurulacak bir panayır alana sabit olarak kermesler kurulabilir… Fakat gelipte bir esnafın yanına kermes açıp sevap işlediklerini düşünenlere hakkımızı helal etmiyoruz dediler…


İşte Nevşehirli esnaftan Kermese sitem dolu tepkiler:

-Vergi yok algı yok dükkan kirası yok eleman masıymış sigortasıymış oda yok sonra esnafla aynı paraya satış yapılıyo paranın nere gitti belli deyil hiçbiyerde yazmıyo sonra esnaf dükkan kapatıyo diyola kapatır tabi

-Hadi kermes açıldı benim bildigim özel bi günde açılır sadece bir gün yada üç gün açılır bizim kermesler bir ay iki ay açık kermeslere şahir oldum hemde 50 şer metree arayla bizim sokakta 3 tane birden açıldı esnaf napsın esnafın işçisi ne yapsın bi yere yardım ederken heryeri baltalıyolar yazık :(((

TESK Başkanı Palandöken ; Vergi, kira, bağkur vermeden kazanç elde ediliyor, Kermesler kayıtdışılığı artırıyor” dedi

 

Hayır amaçlı çeşitli dernek ve vakıf gibi örgütler tarafından açılan kermeslerin, son yıllarda amacının dışına çıkarak, hayırdan çok ticari amaçlı yapılması ile esnaf ve sanatkârın işlerinin aksamaya başladığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Her köşede kurulan kermesler sergiledikleri ürün çeşitliliği ile adeta AVM’lerle yarışır hale geldi. Hayır amaçlı 2 günlük kurulan kermeslerden bahsetmiyoruz. Aylarca açık kalan denetimsiz olarak satış yapılan yerlerden söz ediyoruz” dedi.

 

-“KERMESLERDE BALIK VE KÖFTE SATILIYOR”

 

Gecen yıllarda dile getirdikleri bu soruna çözüm getirilmediği gibi bir biri arkasına kermeslerin açılmaya devam ettiğini ifade eden Palandöken, yiyecek içecek satışı yasaklanmadığı gibi bazı kermeslerde, balık sezonunun açılmasıyla ızgara balık, köfte, ev mantısı, ev tatlıları, sarmalar, gözlemeler, çiğ köfte, mısır, dondurma, meşrubat, küçük ev aletleri, porselen mutfak takımları, halılar, mobilya, baza ve yatak çeşitleri, elbise, pardösü, gömlek ve ayakkabı da satılmaya başlandığını söyleyerek, “Esnaf ve sanatkarımız kermeslerin yanında kamu kurum ve kuruluşlarının vergisiz, stopajsız ve masrafsız misafirhane ve kantinlerinin haksız rekabeti ile de uğraşmaktadır. Misafirhane ve kantinler ile her yerde açılan kermeslerde fiyatlar daha düşük olunca vatandaşta alış-verişini buralardan yapıyor. Bu alanlarda faaliyet gösteren lokantacı, pastacı, manifaturacı, konfeksiyoncu, bijuteri, şarküteri, servisçi esnafımız haksız rekabete uğramaktadır. TESK olarak yaptığımız girişimlerin artık sonuç vermesini istiyoruz”diye konuştu.

 

-“ZOR DURUMDAKİ ESNAF ARTIK KORUNMALIDIR”

 

Palandöken, esnaf ve sanatkârın zor ve sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirterek,“Esnaflar işyeri kirasını, vergisini ve sosyal güvenlik primini ödemekte zorlanmaktadır. Ceza evlerinde ekmekten, ayakkabıya üretimlerle, kamu misafirhaneleri düğün salonu ve otel hizmetleri ile düğün salonları ve otel işleten esnafımız tam kapasite ile çalışamadıkları için hem istihdam azalıyor hem de gelirleri azalıyor. Kermeslere ve bu tür satış yapan yerlere mutlaka denetim getirilmeli. Kamu misafirhaneleri ise sadece kendi üyelerine hizmet etmelidir” dedi.