Nevşehir İşadamları Derneği (GESİAD) tarafından şehirde çalışan gazetecilere Özel Lara Koleji’nde iftar yemeği düzenlendi.
İftar yemeğine GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Avşar ve Genel Sekreter Mustafa Sözduyar ile Özel Lara Koleji Müdürü Ulaş İnönü’nün yanısıra Nevşehir’de yerel ve ulusal basın kuruluşlarında çalışan gazeteciler katıldı. 

İftar yemeğinde konuşma yapan GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Avşar, bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak, Nevşehir'in ekonomik ve sosyal açıdan gelişmesine katkıda bulunacak faaliyetler yaptıklarını söyledi. Kuruldukları ilk gün kendilerine birinci hedef olarak küçük esnafı KOBİ, büyük esnafı ise ihracatçı olarak görmeyi koyduklarını kaydeden Avşar, "Bu hedefe yönelik olarak bundan 8 yıl önce düzenlemeye başladığımız yurt dışı iş gezilerine ilk zamanlar katılımlar istenen düzeyde olmadı. Ancak şimdi gelinen noktada üyelerimiz yurt dışı pazarına açılmak için ülke belirterek iş gezileri talep ediyor." dedi.

GESİAD’ın, 9. yılında 260 üye ile 490 şirketi temsil eden büyük bir Sivil Toplum Kuruluşu haline geldiğini anlatan Avşar, "Bugüne kadar düzenlediğimiz yurt dışı gezilerine yaklaşık bin 200 işadamı ve sanayicimiz katılmıştır. İşadamı ve sanayiciler artık dünyayla entegre hale geldiler ve gelişen ekonomik olaylardan etkileniyor. Bugün ülkemizde dünya da zor bir dönemden geçiyor. Zor dönemden işadamlarımız ve sanayicilerimizde doğal olarak etkileniyor. Ancak ülkemizin özel sektörü, hükümeti, sivil toplum kuruluşları ile birlik ve beraberlik içerisinde olarak zorlukları aşacağına inanıyoruz." diye konuştu.

İş dünyasının 140 milyar dolar kısa, 260 milyar dolarda uzun vadeli borçları bulunduğunu belirten Avşar, "Bunların büyük kısmı yatırıma yönelik olarak alınan borçlardan oluşmaktadır. Dolayısıyla işadamı ve sanayicimiz üretimini satmak zorundadır. Dünya genelinde ekonomik sorunlar yaşanmakta, pazarlar daralmaktadır. İşadamları ve sanayicilerimizin iç pazarda yaptıkları satışlar kendilerini kurtaramayacak. Yeni dış pazarlara yönelinmelidir. Bu da dünyadaki ekonomik sıkıntılar yüzünden kolay olmamaktadır. Şu anda iyi durumda olan Güney Amerika pazarı bulunuyor. Afrika pazarı bile yoğun rekabete sahne olmaya başladı. Bu nedenle çevre ülkelerimizle olan sorunlarımızın çözümü, oralarla olan ihracat bağlantılarının bir an önce sağlanması için çok önemlidir. Türkiye’de iş âleminin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Güçlü bir altyapı kurularak özellikle katma değeri ileri teknoloji ürünlerine yönelinmesi sağlanmalıdır. Ülkemizde elinde büyük sermaye olanların sayısı sınırlı olduğundan dış yatırım çekilmesi de gereklidir. Biz her durumda işadamlarımız, sanayicilerimiz, ülkemiz için çalışmaya, yeni projeler üretmeye devam edeceğiz. İftar programımıza katıldığınız için teşekkür ederiz." dedi. 

Konuşmanın ardından basın mensupları ile GESİAD yöneticileri bir süre sohbet etti.