Nevşehir'in Acıgöl ilçesine bağlı Topaç köyü- Acıgöl istikametinde köy içerisinde en merkezi ve işlek yolda göçük meydana geldi
Son günlerde TOPAÇ KÖYÜ nde dere yatağı ıslah çalışmaları nedeni ile ağır iş makinaları nın geçiş güzergahı olan ACIGÖL istikametindeki köy meydanına yaklaşık 60 ila 70 metre yakında köyün ana arteri olan yol üzerinde 2 metrelik derinlikte ve 3 metre eninde göçük Meydana geldi.

Birkaç defa aynı yerde yine çökmeler olmuş zaman zaman Nevşehir İl Özel İdaresi ve Köy Muhtarlığı kendi imkanları ile oluşan çukurları doldurmuştu.

Bugün öğle saatlerinde meydana gelen göçük olayında, Topaç Köyü Nüfusuna kayıtlı Şaban YILDIZ a ait hafriyat yüklü Kamyonun geçişi sırasında yol aniden çöktü. Harfiyat kamyonu açılan çukura düşmekten son anda kurtuldu. Yolda 2 metre derinlik te göçük meydana geldi.

Yolda meydana gelen bu göçüğe Römorklu bir traktörün sığacak kadar büyük olması vatandaşları korkuttu. Açılan çukur dan yer altında geçişler olduğu Mevcut Mahallenin altına yer altından yolların gittiği, yer yer büyük Mağara oda boşlukları olduğu tespit edildi.

Bu derece büyük geçişler olan yolun ağır tonajlı araçların geçişi sırasında şimdiye kadar çökmemesi büyük şans olarak yorumlandı.

Köyde çalışmakta olan Nevşehir İl Özel İdaresi'ne durumu bildiren Köyün Bekçisi SEYDALİ ÇAYLAK olası bir kazayı önledi. Bölgeye iş makinaları sevk edildi. Çökme olan alanda köyün su şebekesi ve alt yapı boruları büyük oranda zarar gördü.

Nevşehir İl Özel İdaresi'nin yapmış olduğu tespitler neticesinde Çökmenin su yada alt yapı borularından meydana gelen patlağın neden olduğu yer altında mağaraların olması nedeni ile de patlaktan meydana gelen sızıntının yer altına inip mevcut mağaraların içinde oluşan suyun etkisi ile çökmenin meydana geldiği kanısına varıldı.

PEKİ NEDİR BU MAĞARALARIN SIRRI..
TOPAÇ KÖYÜ sakinlerinden yaptığımız araştırma neticesinde ; Bölgede bu mağaralardan onlarca olduğu sert zemin toprağından oyma olduğu geçmiş yıllarda buraların Ahır Koyun ağılı samanlık ve buna benzer yerler olarak kullanıldığı, Köyün büyük bölümünde bu tür mağaraların var olduğu birbirine geçişlerin ve dehlizlerin bulunduğu ancak son zamanlarda yılların verdiği yorgunlukla aşınma doğal olaylar köylünün üzerine inşaat yapımı sırasında yıkılıp içine moloz bastırılması sonucu yer yer kapanmış dehlizlere geçiş zorlaşmış dolmuş durumda olduğu belirtildi.

FİB Haber Merkezi olarak Bölge halkımıza geçmiş olsun der bu tür kaza ve olayların tekerrür etmemesini temenni ederiz.


ADNAN YILDIZ / TOPAÇ KÖYÜ