Nevşehir’in Gülşehir ve Ürgüp ilçelerinde geçen yıl TOKİ çalışmaları sırasında fosillerin ortaya çıkması üzerine başlatılan çalışmalar kapsamında bölgeye Jeopark kurulması planlanıyor.

Geçen yıl yapılan kazılarda 9 milyon yıl öncesine dayanan pek çok hayvan fosili bulunan ve Türkiye’nin önemli jeosit alanlarında biri olarak gösterilen bölgede, üç toynaklı at, gergedan, zürafa, fil ve öküzgillere rastlandı.

Bu yıl da devam eden kazılarda Jeopark oluşturmak amacıyla bölgenin jeositlerini gösteren topografik harita oluşturma çalışmasına başlanacak.
Geçtiğimiz sene TOKİ’nin yol açma çalışması sırasında fosil yatağı ortaya çıkmıştı ve yetkililere haber verilmesi üzerine Paleontolog Doç. Dr. Okşan Başoğlu’nun bilimsel danışmanlığını yürüttüğü 13 kişilik bir ekiple kurtarma kazıları başlatılmıştı. Fakat 9 milyon yaşındaki hayvan fosillerinin bulunduğu yatak oldukça geniş bir alana yayıldığı ve bir yılda bitmesinin imkansız olduğu öğrenildi.

Başoğlu, “Çalışmaları 5 yıllık gibi bir süreye yayacağız. Çünkü çıkardıkça fosiller arkadan geliyor, kısa sürede bitecek gibi görünmüyor. Burası yaklaşık 9 milyon yıl önceye tarihlenen bir yatak. Şu ana kadar çıkardığımız üç toynaklı at, gergedan, zürafa, fil, domuz ve çok sayıda da boit öküzgillerden büyük ve küçükbaş hayvan kalıntıları bulundu.