2005 yılında, Kapadokya bölgesinin önemli tarihi merkezlerinden biri olan Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa'da (Sinasos) eğitim hayatına başlayan 2 yıllık Kapadokya Meslek Yüksekokulu, şimdi Nevşehir merkezine 4 Yıllık "Kapadokya Üniversitesi " ismiyle yeni bir yapılanmaya giriyor.

Kapadokya Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinden sonra şehrin ikinci Üniversitesi olacak.

Mustafapaşa'da ki Meslek Yüksekokulu'nun da eğitime devam edeceği belirtilirken Kapadokya Üniversitesi'nin Nevşehir merkezine kurulacağı 2017 yılı içerisinde temeli atılarak yapımına başlanacağı ifade edildi.

FİB Haber Merkezi olarak Edindiğimiz bilgilere göre, Nevşehir merkez 2000 Evler mahallesinde bulunan 70 bin metre kare alan içerisine yerleşkesi kurulacak olan "Kapadokya Üniversitesi " için Nevşehir Belediyesinin yer tahsisinde bulunduğu belirtildi. Üniversitenin merkezinin Nevşehir olacağı ifade edildi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi sonrası, Özel Vakıf üniversitesi olarak kurulacak olan Kapadokya Üniversitesi'nin şehrimizin gelişmesine her anlamda büyük ivme kazandıracağı belirtiliyor.

Kapadokya Üniversitesi'nin Mütevelli Heyeti şu isimlerden oluşuyor.

ALEV ALATLI - BAŞKAN

Prof. Dr. İLBER ORTAYLI

MUSTAFA UYSAL

SEMİH ORCAN

KEMAL ÖZPINAR

FUNDA GÜZELMERİÇ İNANSAL

FUNDA AKTAN

ABDULLAH AKÇA

Nevşehir'in Eğitim çıtası yükselecek...

ULAŞIM İMKANLARI

Türkiye’nin dört bir tarafından Nevşehir’e otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehirlerarası otobüs terminalinden belediyeye ait veya özel halk otobüsleri ve firmaların servis araçlarıyla kampüse ulaşılabilir. Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan Nevşehir’e düzenli uçak seferleri vardır. Havalimanından belediyeye ait servis aracı, yolcuları şehir merkezine taşımaktadır. Özel araçlarla Nevşehir’e gelecek adaylar, kampüse rahatlıkla ulaşabilirler. Duble asfalt yollar ile birbirine bağlanan il merkezi ile ilçeler arasındaki ulaşım, belediye ve halk otobüsleri ile sağlanmaktadır.

Düşle gerçeğin iç içe geçtiği Kapadokya’nın kalbinin attığı yer olan Nevşehir, Türkiye’nin önde gelen turizm cennetlerinden biridir. Eski dönemlerde “Nyssa”, “Soandos Nisa” ve “Muşkera” adları ile anılan kent, Osmanlı döneminde Farsçadaki yeni anlamına gelen “nev” kelimesinden türetilerek bugünkü adını almıştır. Bu da Nevşehir’in yeniliklere açık bir kent olacağının işaretlerini yüzyıllar öncesinden vermiştir. Doğa ve insan elinin eşsiz ortaklığının görüldüğü Kapadokya bölgesinin merkezi olması ile ön plana çıkan Nevşehir, doğal güzellikleri ve yer altı şehirleri sayesinde her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir. 

TARİHSEL KÖKLERDEN BİLİMSEL UFUKLARA: BİR ÜNİVERSİTE ŞEHRİ NEVŞEHİR

Nevşehir’de üniversite eğitiminin temellerine bakıldığında, bunu 18. yüzyılın ilk çeyreğine kadar götürmenin mümkün olduğu görülmektedir. Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, kendi memleketi olan ve İpek Yolu güzergâhında bulunan bu güzel şehrin imarıyla birlikte eğitim müesseselerinin yapımına da önem vermiştir. Nitekim 16 Mayıs 1725 tarihli fermanla Nevşehir’de teşekkül eden medresenin kuruluşuna vesile olmuştur. Bu medreseye zamanın müderrislerinden Kunevî Çelebi’yi atamış ve Anadolu’nun çeşitli yerlerinden tahsile hevesli güzide talebeler buraya getirilmiştir. Bugünkü yurt sisteminin temellerini teşkil eden imaret aracılığıyla da bu talebelerin ibâte ve iâşe (barınma ve beslenme) ihtiyaçları karşılanmıştır. Lale Devri’nin lale soğanlarını andıran ve çiçek açmaya dilbeste olan bu talebeler daha sonra Osmanlı’nın farklı bölgelerinde yeni lalelerin açmasına vesile olmuşlardır. Dolayısıyla Damat İbrahim Paşa’nın Nevşehir-i Dilâra (Gönüller Şehri) ismiyle ihya eylediği bu tarih ve kültür şehrinde üniversitenin kuruluşunun temellerinin bundan 3 asır önce atıldığı söylenebilir. Yine günümüzde Nevşehirli hayırseverlerin devam ettirdiği “Vakfet, Yaşat, Yaşa” şeklinde özetlenen vakıf kültürünün de temellerinin, bu medreseye tayin edilen vakıflarla, vakıf gelirleriyle atıldığı görülmektedir. Bu bağlamda tarihsel derinliğinde ve geleneklerinde bu özü taşıyan Nevşehir, gelenekten kopmayan ve günceli takip eden bir üniversite şehri modeli olma gayretini 300 yıllık birikimiyle oluşturmayı hedeflemektedir. 

NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ (2007)

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, 17 Mayıs 2007 tarihînde hizmete giren 17 üniversiteden biridir.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi biri ana yerleşke olmak üzere toplam 6 farklı yerleşkede bilimsel faaliyetlerini 7 fakülte, 7 meslek yüksekokulu, 3 yüksekokul, 3 enstitü ve 8 araştırma ve uygulama merkezi ile sürdürmektedir. Rektörlük Binası, Kapalı Spor Salonu ve tesisleri, Merkezi Derslik, Merkezi Laboratuar, Kongre Merkezi ve Eğitim Fakültesinin ek blokları ile 208.800 metre kare kapalı alanıyla fiziki yapılanmasını hızla tamamlamaktadır.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, bilimsel faaliyetleri esas alan geniş akademik kadrosu, 2016 yılı itibariyle 19 binden fazla öğrencisi, fiziksel ve sosyal imkânlarıyla Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden biri olma yolunda hızla ilerlemektedir. 

KAPADOKYA MESLEK YÜKSEKOKULU (2005)
2016 itibariyle Nevşehir, Mustafapaşa ve İstanbul, Sabiha Gökçen Havalimanında yerleşik iki kampüsünde 3,588 öğrencisi, 126 tam zamanlı öğretim elemanı ve 25 programı ile faaliyette olan Kapadokya MYO, eğitim - öğretime 2005–2006 akademik yılında, Ürgüp ilçesinin Mustafapaşa’da 5 program ve 68 öğrenciyle başlamıştır.

Ülkemizin bölge kalkınma hedefleri doğrultusunda doğrudan yapılanan ilk vakıf yükseköğretim kurumu olan yüksekokulumuzun kuruluş misyonu, Nevşehir, Kayseri, Aksaray, Kırşehir ve Niğde’den oluşan Büyük Kapadokya’nın sürdürülebilir kalkınma potansiyelini kuvveden fiile çıkartma mücadelesi veren küçük ve orta ölçekli işletmelerin ülke ve giderek AB ekonomisine entegre olabilmek için ihtiyaç duydukları nitelik ve nicelikte ara eleman yetiştirmektir

Bu çerçevede, “meslek yüksekokulu, asli görevi öğrencisine kariyer edindirmek olan eğitim birimidir” şeklindeki uluslararası tanımı doğrultusunda yapılanmış, Büyük Kapadokya’nın göreli avantaj sahibi olduğu sektör ve işkollarında doğrudan uzmanlık geliştirmeyi hedefleyen programlarda yoğunlaşmıştır.

Kapadokya Meslek Yüksekokulu, “çıkış noktası itibariyle evrensel, uygulamasıyla milli eğitim” şiarı doğrultusunda, Selçuklu döneminde Ahi, Osmanlı döneminde Lonca teşkilatlarının uyguladıkları usta-çırak yönteminden (tedriç) feyz alır. Havacılık, sağlık, turizm, aşçılık, atçılık ve antrenörlüğü, mimari restorasyon vb., alanlarda “yol, yöntem, usul bilgileri” üzerinde uzmanlaşmıştır.

KAPADOKYA ÜNİVERSİTESİ (2017)

Nevşehir merkezine kurulacak olan ikinci üniversite olma özelliği taşıyacak olan Kapadokya Üniversitesi şimdiden şehrimize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun. Başta Kapadokya Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyeti Başkanı yazar Alev Alatlı olmak üzere Tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.