TBMM Genel Kurulu'nda, 13 ilin büyükşehir olmasına ilişkin tasarı kabul edilerek yasalaştı. Yasa kapsamında Nevşehir’de de 21 belde belediyesi kapanıyor. Mecliste tartışmalı şekilde oylanarak kabul edilen yasaya göre 13 il Büyükşehir oldu, beldeler de kapatıldı. Nevşehir’de’deki belde belediyeleri önümüzdeki seçime katılamayacak.

 

CHP ile MHP'nin karşı çıktığı belediyeler yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda, kabul edilerek yasalaştı.

 

 Kapandılar

 

TBMM Genel Kurulu'nda, 13 ilin büyükşehir olmasına ilişkin tasarı kabul edilerek yasalaştı. Yasa, nüfusu 750 bini aşan illerin, büyükşehir belediyesi kapsamına alınabilmesine imkan tanıyor. Ayrıca Türkiye genelinde çok sayıda belde belediyesinin kapatılmasını da içeriyor. Yasa kapsamında Nevşehir’de de 21 belde belediyesi kapanıyor. Mecliste tartışmalı şekilde oylanarak kabul edilen yasaya göre 13 il Büyükşehir oldu, beldeler de kapatıldı. Nevşehir’de’deki belde belediyeleri önümüzdeki seçime katılamayacak.

 

Beldeler seçime giremeyecek...

Dönmez’den açıklama

 

Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Genel Başkanı Mehmet Dönmez’in konuyla ilgili olarak açıklamada bulundu. 12.11.2012 Pazartesi sabah 06.30’a kadar TBMM genel kurulunu takip eden MİHDER Genel Başkanı Mehmet Dönmez yaptığı açıklamada, “Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun  TBMM Genel Kurulunda Kabul edildi. Böylelikle Türkiye’ de 29 Büyükşehir, 52 İl ve 1401 Belediye Kaldı. Cumhurbaşkanı onayı ve Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra bazı bölümleri yürürlüğe girecek olan ve bazı bölümleri de İlk Mahalli İdareler Genel Seçiminden sonra yürürlüğe girecek olan yasa ile Nevşehir’de de birçok belediye kapatılmış oldu.

 Nevşehir de (21) Belediye kapatılıyor ve  44 olan belediye adedi 23 e düştü.”  Kapanan bu belediyeler İlk Mahalli İdareler seçimine kadar tüzel kişiliklerini devam ettirecekler, ancak bir  çok işlerini yaparken artık Validen izin alacaklar ve seçimlerde köy olarak Köy Muhtarlığı seçimini yapacaklar” dedi.                 

BELEDİYE ADEDİ TÜRKİYEDE 1401 E DÜŞTÜ.

 TARİHİ,KÜLTÜREL VE TURİSTİK YERLER DAHİL 2011 NÜFUSUNA GÖRE 2000 DEN AŞAĞI OLAN BELDELER KAPANDI.

1.KANUN TEKNİĞİNE GÖRE NUMARA VERİLEREK TUTANAKLARDAN  YAZILACAK KANUN SAYIN CUMHURBAŞKANINA ARZEDİLECEKTİR.

2.SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ HEMEN İMZALAYIP RESMİ GAZETEDE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİREBİLİR.

3.SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN İNCELEMESİ 15 GÜN SONUNA KADAR DEVAM EDER İMZALAYIP RESMİ GAZETEDE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİREBİLİR.

4.SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ 15 GÜNLÜK İNCELEMEDEN SONRA ANAYASAYA AYKIRI MADDELERİ AÇISINDAN MECLİSE İADE EDEBİLİR.

5.ŞAYET RESMİ GAZETEDE YAYIMLANIR YÜRÜLÜĞE GİRERSE CHP VE MHP ANAYASA MAHKEMESİNE GİDECEKTİR.