Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, ildeki engelli bakım evlerinde kötü muamele iddialarına ilişkin, "Görüntüye konu olan bakım evleri şu an faaliyette değil. Şu an görüntüye yansıyan nitelikte gerek fiziki şartlar, gerekse görevli-hasta ilişkisi itibarıyla herhangi bir bakım evi tespitimiz, teşhisimiz yok" dedi.

 

Vali Savaş, valilik makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, dün bazı basın yayın organlarında bakım evlerinin Türkiye'deki genel durumu ve özelde de Nevşehir'deki bakım evlerinin durumlarıyla alakalı bir takım görüntüler eşliğinde bazı bilgilerin yer aldığını anımsatarak, bahse konu haberde geçen görüntülerin bundan yaklaşık 3 yıl önce çekilmiş ve üzerinde işlem yapılmış bir bakım evi görüntüsü olduğunu ifade etti.

 

Görüntüye konu olan bakım evlerinin şu an faaliyette olmadığını vurgulayan Savaş, bahse konu görüntülere yansıyan bakım evlerinin, fiziki mekan olarak daha iyi yeni bir mekana taşınmış ve kapanmış olan bakım evleri olduğunu ve valilik olarak bakım evlerini oluşturdukları bir komisyonla denetlediklerini belirtti.

 

Komisyonlarında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Sağlık İl Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan görevliler yer aldığını dile getiren Savaş, "Bunlar teşkil ettiğimiz komisyonda her biri kendi alanına giren konulara ilişkin denetim yapıyorlar. Yönetmelik gereği bu tür kurumların yılda en az bir kez denetlenmesi gerekiyor. Bizim ilimizdeki denetim sıklığı son bir yılda 3 ayda bire tekabül ediyor. Fakat bu denetimler anlık denetimler, bir kısmı haberli, bir kısmı habersiz yapılıyor. Şu an görüntüye yansıyan nitelikte gerek fiziki şartlar, gerekse görevli-hasta ilişkisi itibarıyla herhangi bir bakım evi tespitimiz, teşhisimiz yok. Olanlara zaten anında işlem yapılıyor" diye konuştu.

 

Söz konusu komisyonun bakım evlerinde en son Kasım ayında denetimlerde bulunduğunun altını çizen Vali Savaş, bu haber üzerine komisyonu tekrar denetimlere gönderdiklerini söyledi.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan da Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü ve Denetim Hizmetleri Başkanı'nın geldiğini belirten Savaş, şöyle devam etti:

 

"Kendileriyle görüştük. Onlar da Nevşehir'deki 8 özel ve kamuya ait 2 bakım evini görüp genel bir kanaat edinecekler. Ayrıca ekipleri daha uzun süreli denetim faaliyetini yürütecekler. Fakat dünkü habere yansıyan ve tüm bakım evlerinin genel anlamda yaptığı hizmeti olumsuz yansıtacak görüntülerin şu anki bakım evlerinin sunmuş olduğu hizmetler itibarıyla geçerli bir durumu yansıtmadığını ifade edebilirim. Yapılan denetimlerin sonucunu tekrar değerlendireceğiz."

 

-"Her aşama işlemler yapılmış"

 

Basına yansıyan görüntülerin iyi analiz edilmesi gerektiğini anlatan Savaş, şunları kaydetti:

 

"Bir kısmı yeterli fiziki şartlara uygun olup olmadığıyla alakalı. Fiziki şartlara uygun olmayan mekana ilişkin yapılan işlem ile o anki yürütülen hizmetin gerekli hijyen ve kalite şartlarına uygun olmaması durumunda yapılan işlemler mevzuatta belli. Buna göre yapılması gereken işlemler yapılmış. Suça dönüşmeyen boyutuyla ilgili mevzuatta uyarı, ödenen ücretten kesinti kapatma gibi silsile işlemler var. Kötü muamele tarzı aynı zamanda suç oluşturan işlemlere ilişkin olarak adli makamlara suç duyurusunda bulunuluyor. Buna ilişkin her aşama işlemler yapılmış. Daha önceki eksiklikleri tespit edilen kişiler tekrar bu hizmeti yürütüyor mu- İlimizde 8 tane bakım evi var. Bu 8 bakım evinin içinde eksikleri tespit edilmiş, zamanında kendilerine uyarı, ödenen ücretten kesinti yapma cezaları verilmiş olan işletmeler var. Bunlar kapatma işlemi uygulanıncaya kadar hizmetlerine devam ediyorlar."

Kaynak:AA