Nevşehir’de her yıl olduğu gibi bu yıl da bazı vatandaşlar, kurbandan kalan etlerini götürdükleri kasap ve baharatçılarda sucuk yaptırıyor.Nevşehir’de kurban etinden sucuk yapımının yaygın olduğunu söyleyen baharatçı Murat Kemikkıran, “Biz dededen toruna kalan mesleği devam ettiriyoruz. Bize özel baharat karışımı ile sucuklar hem daha lezzetli hem de daha uzun ömürlü oluyor. Sucuk yaparken eti önce kuşbaşı doğrayarak özel baharat karışımımızla harmanlıyoruz. Sonra makinelerden geçirerek sucuk haline getiriyoruz. Tabi bu durumda talep de bir hayli fazla oluyor.” dedi.

Kemikkıranlar işletmecisi Murat Kemikkıran lezzetli bir sucuk nasıl yapılırı FİB Haber okuyucuları için anlattı;

Bilindiği üzere sucuğa tadını, kokusunu, lezzetini veren en önemli araç içerisine kullandığımız baharattır. En lezzetli sucuğu yapmanın formülünü sizlere sıralayacak olursak;

      Sucukluk Kıymanız;   

  1. Kaburga etinden olmalıdır. Sakatat etlerini kullanmayınız.
  2. İçerisinde en az %25 yağ olmalıdır. Eğer kıymanız yağsız ise hayvanın iç yağından ekleyiniz. Kuyruk yağı eklemeyiniz.

Sucuk İçi Hazırlanışı;
Hazırlamış olduğunuz kıymanızın üzerine uygun ölçülerde ve en kaliteli baharatlardan hazırlanmış olan sucuk harcını dökünüz. 10 KG KIYMA İÇİN, 180 gram Tuz (özellikle kaya tuzu) ve 600 gram ile 1 kg arasında soyulmuş sarımsak ekleyiniz. Ardından sucuk içinizi kıvamına gelene kadar yoğurunuz. Yoğururken su, yağ gibi hiçbir sıvı ürünü içerisine dökmeyiniz. Havaların sıcak olmasından dolayı oluşan karışımınızı dinlendirmeden poşetleyip veya bağırsağa doldurup buzdolabına kaldırınız. Son yıllarda Kurban Bayramının sıcak havalara denk gelmesinden dolayı; açık alanda dinlendirilen veya kurutmak için dışarı asılan sucuklarda sıcaklardan dolayı ekşime meydana gelmektedir. Bu yüzden poşetlediğiniz veya bağırsağa koyduğunuz sucuğunuzu kesinlikle güneşte ve açık havada bekletmeyiniz. Şayet hava akşamları serin olur ise bağırsağa koyduğunuz sucuğu geceleri serin ve rüzgarlı bir yerde gündüzleride güneş doğmadan buzdolabında bekleterek kurutabilirsiniz.
Kemikkıran Ailesinin 4. Kuşak bireyleri olarak halkımızın damak lezzetine uygun, en kaliteli baharatlardan hazırlanmış Sucuk Harcımızı Kurban bayramı boyunca halkımızın beğenisine sunuyoruz. Afiyet olsun...!