Nevşehir'in Gülşehir ilçesi Hırka Dağı Mevkii'nde gezinti yapan vatandaşlar tarafından görüntülenen 100'lerce yaban domuzu sürüsünün ardından bu defada Nevşehir'in Avanos ilçesinde görünen kurt sürüsü görenleri hayrete düşürdü. 

Nevşehir'in Kapadokya bölgesinde yaşayan Cafer Gezer ve Erkan Seçer, doğa yürüyüşü yapmak ve fotoğraf çekmek üzere geçen hafta sonu gittikleri Nevşehir'in Avanos ilçesi Aktepe mevkiinde 9 kurttan oluşan bir sürüye rastladı.

Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan ve Nevşehir'de Yıllar sonra ilk kez görülen kurt sürüsü sevindirdi.


Hemen fotoğraf çeken ve ardından yürümeyi bırakıp kurtların ne yapacağını anlamaya çalışan doğaseverler, bir süre sonra kurtların kendilerine doğru koşmaya başladıklarını görünce olası bir tehlikeye karşı oradan uzaklaşmayı tercih etti. Bölgenin sıkça yürünen rotalarından biri olan Aktepe’de, henüz kış bastırmamışken böylesine kalabalık ve atak bir kurt sürüsüne rastlanmış olması Kapadokya’daki yaban hayatının tehlike altında olduğunun bir işareti. Olayı öğrenen Milli Parklar Nevşehir Şube Müdürlüğü’nün nasıl bir çalışma yapacağı merak ediliyor.  

Keyifli başladıkları gezide bir kurt sürüsüne rastlamış olmanın şaşkınlığını hala yaşadığını söyleyen Cafer Gezer şunları anlattı:

“Yıllardır bölgedeki vadilerde, tepelerde, hatta nadir yürünen, bilinmeyen rotalarda sürekli yürüyüp fotoğraf çekiyoruz. İlk kez böyle büyük bir kurt sürüsüne rastladım. Bu kadar kalabalık bir sürünün sıklıkla yürünen ve yaşam alanlarına yakın olan Aktepe mevkiine kadar gelmiş olması çok düşündürücü. Önce bize karşı harekete geçeceklerini düşünmedik; sakin bir şekilde geziniyor gibilerdi. Ancak cep telefonum çalmaya başlayınca hepsi birden bize doğru koşmaya başladı. Bu durumda en iyisi oradan bir an önce uzaklaşmak olacaktı; biz de öyle yaptık.

Çektiğim fotoğrafları paylaşmamaya karar vermiştim. Çünkü avcıları o bölgeye çekmek istemedim. Ancak, sürünün yaşam yerlerine daha fazla yaklaşması ya da oraya bizim gibi yürüyüş amaçlı gidecek kişiler açısından tehlike yaratması ihtimaline karşı bilgilendirme yapmak daha doğru geldi. Milli Parklar haberdar. Dilerim sürüye zarar vermeden yürüyüşçüleri emniyete alacak bir yöntem bulurlar.”


 

Fotoğraflar: Cafer Gezer 
Haber Kaynak: Cappadociaexplorer