Orman ve Su İşleri Bakanlığı Nevşehir Koordinasyon Toplantısı Müsteşar Prof.Dr.Lütfi Akca’nın katılımı ile gerçekleştirildi.
Koordinasyon toplantısı Nevşehir’in Avanos ilçesinde gerçekleştirildi. Toplantıya; Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, daire müdürleri ve bölge müdürleri katıldı.
Toplantıda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca, bakanlığının Nevşehir’deki yatırımları hakkında bilgiler verdi. Orman varlığı açısından Nevşehir’in Türkiye ortalamasının çok çok altında bir il olduğunu ve yüz ölçümünün sadece yüzde 1,5’inin orman varlığı olduğuna dikkat çeken Akca, bunun yanında Nevşehir’in içme suyu temini açısından zorlukları olan bir il olduğunu söyledi.
Bakanlık olarak 2003-2014 yılları arasında Nevşehir’e toplam 82 milyon TL’lik bir yatırım yapıldığını kaydeden Akca, bunun 76 milyon TL’lik kısmının DSİ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildiğini vurguladı. Bu yatırımlarla 22 bin 140 dekar arazinin sulamaya açıldığını, 20 bin 60 dekar arazinin de ıslahının sağlandığını kaydeden Akca, 2015 yılında ise Nevşehir’e 27 milyon 531 bin TL ödenek ayrıldığını açıkladı. Bu ödeneğin Nevşehir’e son 10 yılda yapılan yatırımın üçte bir bölümüne denk geldiğini ifade eden Akca:”Nevşehir’in en önemli problemi olan yeterli, sağlıklı ve güvenli içme suyu temini için çaba göstereceğiz. 2010 yılında Nevşehir’de bir su arıtma tesisi yaparak buradaki su problemini çözmüştük fakat bu problemi daha kalıcı olarak çözmek içinde bir proje daha geliştirerek Kızılırmak nehrinden günümüzün en ileri teknolojisi ile suyu arıtarak dünya kalitesinde içme suyunu Nevşehir’e temin etmeyi amaçlıyoruz. Proje tamamlandığında Nevşehir şehir merkezi ile birlikte Nar, Sulusaray ve Göre beldelerine de içme suyu temin edilecek” dedi.
Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan ise; Nevşehir’in orman varlığı açısından İç Anadolu Bölgesinde yer alan bir çok il gibi fakir yapıya sahip olduğunu belirterek orman varlığının arttırılması için son dönemde yapılan çalışmalara değindi.
Yapılan ağaçlandırma çalışmaları ile birlikte orman varlığının artırılmasını hedeflendiğini kaydeden Vali Ceylan, bu konuda bakanlığın verdiği desteğe teşekkür etti.
Toplantıda daha sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı genel müdürlüklerin bölge müdürleri tarafından katılımcılara Nevşehir’de yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.