Nevşehir merkez ve ilçelerinde 14 Mart-2 Mayıs tarihleri arasında SIĞIRLARDA NODÜLER EKZANTEMİ Aşılama Programı (Sığır Çiçek) başlamıştır.

Sığır Çiçek Aşılama Programı boyunca 3 aylıktan büyük tüm sığırlar LSD- Çiçek hastalığına karşı aşılanacaktır. Sığır Çiçek Hastalığı büyükbaş hayvanlara sinekler ile bulaşan, deride nodül ve yumrularla karekterize olan et ve süt veriminde azalma, damızlık değerinde düşmeye ile beraber ekonomik kayıplara neden olan, ihbari mecburi bir hastalıktır. Hastalıkla mücadelenin en etkin korunma yolu aşılama ve sinekler ile mücadeledir. Büyükbaş hayvan sevklerinde Veteriner Sağlık Raporu almak için Şap aşısı ile beraber Sığır Çiçek Aşısı Şartı aranacağından yetiştiricilerimizin mutlaka çiçek aşısı yaptırmaları gerekmektedir.

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup, aksi hareket edenler hakkında 2016 yılı için 7.731 TL idari para cezası verilmesi hükmü mevcuttur. Şap Aşısı uygulanmamış hayvanların  sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner sağlık raporu verilmemektedir.

Aşılama Programı; Nevşehir Merkez de Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğümüz, ilçelerde ise İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimiz tarafından yürütülecektir. Üreticilerimizin mutlaka hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir. Hayvan yetiştiricilerimizin LSD Aşılama Programına göstereceği yoğun ilgi ilimizde LSD Hastalığı ile mücadelemizi kolaylaştıracaktır.

Hayvan sahiplerine ve ilgililere önemle duyurulur.