Nevşehir merkezinde aralarında Saatçi Hoca, Kıraatlı Hoca,Demir Hafız Hoca, Cennetlik Hoca gibi ilimizin önemli tarîhi şahsiyetlerinde bulunduğu tarihi Hasan Baba türbesinin, kapısı yeniden ziyaretçilerine açıldı.

"Hasan Baba Türbesi'nin kapısı hala kilitli ziyaret yapılamıyor." başlığı ile www.fibhaber.com da gündeme getirdiğimiz haberimiz sonrası kayıtsız kalmayan Nevşehir Belediyesi hemen harekete geçti. Nevşehir Belediye Başkanı Atilla Seçen'in bizzat talimatlarıyla Türbenin kilitli kapısı ziyaretlere açılarak buraya bir kişi görevlendirildi.

Bunun üzerine türbenin kapısının açıldığını gören vatandaşlarca Hasan Baba türbesi adeta ziyaret akınına uğrarken, hassasiyetleri nedeniyle de Nevşehir Belediye Başkanı Atilla Seçen'e teşekkür ettiler. 

Konu hakkında Nurcan Ekmekçioğlu isimli duyarlı bir vatandaşımızda  açıklamasında "Yıllarca kapalı olduğundan kapısından geri dönmek zorunda kaldığımız şehrimizin önemli değerlerinden Hasan Baba Türbesinin kilitli kapılarını yeniden açan Belediye Başkanımız Atilla Seçen'e teşekkür ediyorum. İlk dualarımızı Belediye Başkanımız Sayın Seçen'e yaptık. Allah kendilerinden razı olsun" dedi.

Nevşehir Belediyesinden edindiğimiz bilgilere göre," Hasan Baba Türbesi hergün saat 08.00 -17.00 arasında vatandaşlarımızın hizmetine açık tutulacağı ve bu konuda 1 kişininde görevlendirildiği belirtildi. 

Nevşehir merkezinde bulunan Hasan Baba türbesinin, yıllarca kapılarının kilitli olması nedeniyle ziyaretçiler, türbeyi görmeden geri dönmek zorunda kalıyordu.

Yıkılamayan Türbe Nevşehir - Hasan Baba Türbesi.

Yıllar önce Mahalle sakinleri, mezarın yolun ortasında bulunmasıyla ilgili olarak Nevşehir Belediyesi, şehrin çıkışındaki yolu genişletme gayesiyle, bazı tadilâtlar yaptı. Bu arada yolun genişletilmesi ve gidiş -gelişli bir yolun yapılmasına da karar verilmişti. Yol yapımı türbenin bulunduğu yeri de' içine alıyor ve türbenin yıkılması icab ediyordu. Çalışmalar başlamıştı...Fakat bir gün Belediye Başkanına bir şikâyet geldi.

"Yol genişlesin diye bazı işçiler türbeyi yıkmak için kepçeyi takıyorlar ama onun da dişlerini kırıyor bir türlü yıkamıyorlardı. Bir başka belediyeci kepçenin üzerine çıkıyor o da başaramıyor. Bu durum karşısında, Belediye türbeyi yıkmaktan vazgeçti ve gidiş - gelişli yol türbenin sağından ve solundan erilerek türbe iki yolun ortasında kaldı" dedi.
HASAN DEDE TÜRBESİ :18 yy. ortalarında yaşayan Örnek yaşayışı ahlakı ve güler yüzlülüğü ile dönemin dini büyüklerindendir.Döneme yaşayışı ile örnek olan ve bazı rivayetlere görede halkımıza ışık tutmuş Hasan Emminin bağ bahçe tarla işi yaptığını biliyoruz.Kendisi ile ilgili hiçbir yazılı kaynak olmayışı hakkında bilgiler elde etmek için bizi yaşayan kaynaklara başvurmaya sevk etmiştir.Bizde yaptığımız araştırmalardan sonra konuşan tarihi kaynaklarımızın rivayetlerinden şu bilgilere ulaştık. (AraştırmaYıl:1996):Hasan emmi aslen Nevşehir (Muşkara) li olup Buraya nerden geldiği hakkında bilgiye ulaşamadık ama yaşadığı dönemde ki evini bulduk. Nevşehir belediyesinin eski yetiştirme yurt yolunun uzantısında eski bir evde yaşadığını öğrendiğimiz velinin şuan için evinde hala yaşayan bir ailenin olduğunu gördük.Ailenin de müsaadeleri ile gezdiğimiz evin en alt kısmında (bodrumunda) Hasan Emminin çile hane olarak ibadet ettiği küçük oda gözlerimizden kaçmadı.Burada mahalle sakinlerinden yaşça büyük fertleriyle yaptığımız söyleşide Hasan Emminin hala yaşayan torunları olduğunu öğreniyoruz.Nevşehir kasaplar çarşısının belediye caddesine inen yokuşu üzerinde birbirine paralel iki sokağında iki yaşlı dedenin birisinin terzilik diğerinin de ayakkabı tamir ve satışı yaptığını öğreniyorduk.(uyan baba ve Gönen babalar)Onlarla yaptığımız yaşayan tarih araştırmalarından edindiğimiz bilgilerde iki hikaye öğreniyoruz.Hasan Emminin Kadirah Değirmendere denen mevki civarındaki tarlasında çıkardığı suyun etrafı daha sonra düzenlenmiş ve mini havuz haline getirilmiştir.Tarlasından camiye namaz için gittiğinde o dönem de yaşayan çocukların cami girişine bıraktığı belini minareye sakladıklarını ve Hasan Emminin namaz bitiminde kimseye bir şey demeden eliyle koymuşçasına buradan belinin alıp çocuklara gülümseyerek tarlaya çalışmaya gittiğini biliyoruz .
Ayrıca bir gün soğuk bir kış mevsiminde ağır olarak zekarette bir kişinin ölüme yakın son arzusunun bir armut istemesi üzerine yakınları hemen bu şahsiyetin son arzusunu yerine getirmek için bu isteği Hasan Emmiye ulaştırırlar.Daha sonra Hasan Emminin o dönemde mümkün olmayacak ve akıl almayacak şekilde ağacından adeta yeni koparılmış yaprakları üzerinde armut ile bu eve gelip hastanın son arzusunu yerine getirmiş,hasta armudu yedikten kısa bir süre sonra gözlerini dünya kapamış .Yakınları Hasan Emmiye dualar etmiş ve minnettar kalmıştır.
Mezarı Nevşehir’de anayol üzerinde(karayolları il müdürlüğü karşısı,il kültür müdürlüğü yanındadır. ) bir türbede olup halk tarafından devamlı ziyaret edilir.
Türbe tipik Osmanlı mimarisinin estetik özelliklerini taşır.Bahçesinin de bünyesinde yer aldığı türbe içerisinde çeşitli ağaçlarla kaplı olup etrafı her bahar mevsimi ile çiçekler ,güller,lalelerle bezenmiş şekilde çok güzel bir görünümdedir.Türbe bölgeye has olarak ,sarıtaş la yapılmış olup oval şekildeki türbenin kenarlarında minik altı penceresi,üstünde küçük bir minyatür tepeliği vardır. Türbenin etrafında sarıtaşlara sarılarak dolanan üzüm asmaları güzel ve hoş görünümünün yanı sıra, yaz mevsiminde kendisini ziyarete gelen konuklarına adeta üzüm ikram eder.
Türbenin anayola bakan bahçe kısmında yine Nevşehir’in bir dönemin de yaşamış,güzel ahlakı ile Nevşehir e mal olmuş şahsiyetlerin mezarlarını görmekteyiz.Bu mezarlar Hasan Emmi Türbesinin bahçesine Daha sonradan defnedilmiştir.(Demir Hoca,Saatçi Hoca,Kıratlı Hoca …bu isimlerden bazılarıdır.)
Bahçe içerisinde hayırseverlerce yaptırılan birde çeşme bulunmaktadır. Şehir içinden ve şehir dışından gelen bir çok insan türbe ziyaretlerinde dualar okuyup, şükür namazları kılarken bazılarıda ,mum yakarak ve bez bağlayarak dileklerde bulunurlar. Özellikle şehir halkı düğün ve sünnet konvoylarını bu türbe yolu üzerinden geçmesine önem verirken bu olay artık yörede gelenekselleşmiştir.

ARAŞTIRAN VE DERLEYEN : FİB HABER/ Fikret Çapacı & İbrahim UYSAL