Nevşehir'de proje çalışmalarına 1970'li yıllarda başlanılan ve temeli 1997 yılında dönemin başbakanı Mesut Yılmaz tarafından atılan Doyduk Sulama Barajı'nda su tutma işlemine başlanıldı. Bölge çiftçisinin yaklaşık 40 yıldır yapımını beklediği baraj sayesinde 14 bin 520 dekar tarım alanı sulanabilecek.

Nevşehir'in Kozaklı ilçesine bağlı Doyduk köyünün yaklaşık 2,5 kilometre kuzeyindeki Deliçay Irmağı'nın kollarından Kalaycık Deresi üzerinde yapılan Doyduk Sulama Barajı'nda su tutma işlemine başlanıldı. 13.71 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip baraj sayesinde bölgedeki Belekli, Küllüce, Kılıçlı, Çayiçi, Doyduk ve Karahasanlı köylerinde 14 bin 520 dekar arazide sulu tarım gerçekleştirilebilecek. Bölge tarımına ciddi katkılar sağlamasının beklendiği ve proje için yaklaşık 40 Milyon TL'lik bir harcama yapıldı.

AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider yaptığı açıklamada, Nevşehir tarihinde en uzun süreli dönemde tamamlanan yatırımlardan biri olan Doyduk Sulama Barajı için proje çalışmalarına 1970'li yıllarda başlandığını ve temelinin ancak 1997 yılında dönemin başbakanı Mesut Yılmaz tarafından atıldığını ifade etti.

7 HAZİRAN 2015 SEÇİMLERİ ÖNCESİ TÜM GELİŞMELER
'İBRETLİK YATIRIM'

Projenin temel atma işleminin ardından buranın yatırım programından çıkmaması için yıllarca 1 TL ödenek ayrıldığını kaydeden Gizligider, hükümetleri döneminde barajın yapımının tamamlanmasından büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Gizligider: "Doyduk Barajı uzun yıllar Nevşehir siyasetinde kullanılan ve artık milletin 'lafına doyduk' dediği bir proje. Burası adeta bir ibretlik yatırım haline geldi. Temeli belki 1997 yılında atıldı ancak 30 yılı süre öncesinde burada proje çalışmalarına başlanılmış. Proje aşamasının ardından 1997 yılında burada temel atma işlemi gerçekleştirildikten sonra hükümetlerce buraya 1 TL ödenek konarak yatırımın kapanmaması sağlanmış. Yıllarca buraya yıllık 1 TL kaynak ayrılmış ve tabi ki buranın tamamlanması imkansız hale gelmiş" dedi.

Projenin tamamlanması için AK Parti iktidarı döneminde yaklaşık 40 Milyon TL tutarında bir harcama yapıldığını belirten Gizligider, barajda su tutma işlemine başlandığını ve bölgede sulu tarıma geçileceğini açıkladı. Gizligider: "Biz iktidara geldikten sonra öncelikle yarım kalan barajları bitirmek için hükümetimiz harekete geçti ancak Doyduk Barajı'nda sadece temel atılmıştı. Bu noktada bizler milletvekili olduktan sonra buranın yapılması için ciddi bir çalışma gerçekleştirdik. İlk olarak baraj ile birlikte sular altında kalacak köylülerin evleri için kamulaştırma yapıldı. Köylülere neredeyse şehirde bir ev alabilecek kadar evlerinin karşılığında para verildi. 2012 yılında çalışmalara başlanıldı ve şu anda burada su tutma işlemine geçildi. Artık bu bölgede çiftçilerimiz sulu tarım gerçekleştirebilecekler. Bu durum hem bölge tarımına hem de ülke tarımına ciddi katkılar sağlayacak. Tüm çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

'BÖLGE ÇİFTÇİLERİ SEVİNÇLİ'

Doyduk Sulama Barajı sayesinde köylerindeki tarım arazileri sulanacak olan Belekli Köyü Muhtarı Hasan Hüseyin Şahin, köylerinde sulu tarıma geçecekleri için heyecanlı olduklarını söyledi. Barajın yapımının ardından kapalı kanal sistemi ile tarlalarına su verileceğini ifade eden Şahin, "Buranın temelinin ne zaman atıldığını bile tam hatırlamıyoruz. 40 yılı aşkın bir süredir bizler buranın yapılmasını bekliyoruz. Uzun yıllar geçmesine rağmen barajın tamamlanmasından dolayı mutluyuz" dedi.

Köy çiftçilerinden Ahmet Öztürk ise, barajın temelinin atılmasından sonra hiçbir inşaat çalışmasının yapılmadığını belirterek: "AK Parti iktidarından Allah razı olsun. Barajımızı kısa sürede tamamladı. Bölgedeki tarım arazilerimizde sulu tarıma geçmemiz ile birlikte verimde ciddi artışlar yaşanmasını bekliyoruz. Bu durum köyümüzün de kalkınmasına neden olacaktır. Allah devletimizden razı olsun" diye konuştu.