Nevşehir Göreme Belediyesi tarafından düzenlenen, yemek festivali ilgi gördü. Göreme Belediyesi'nin Nevşehir Üniversitesi, Türkiye Aşçılar Federasyonu, Kapadokya Meslek Yüksek Okulu ve Kapadokya Aşçılar Derneği'nin işbirliğinde gerçekleştirilen yemek yarışması 2 ayrı kategoride yapıldı.

 

Geçmişten bugüne kadar Kapadokya bölgesinde ev kadınlarının yaptığı yemeklerin yanı sıra, kent genelindeki üniversite, meslek yüksek okulu ve turizm meslek lisesi öğrencilerinin katıldığı yemeklerin yarıştığı 11. Kapadokya Yemek Yarışması'na ilgi beklenenden fazla oldu.

 

 

Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz ise ustalarından aldıkları bilgi birikimini bu alanda çalışma yapacak genç kuşaklara aktardıklarını ifade etti. Geleceğin aşçılarının bu tür yarışmalarla el becerilerinin geliştirilmelerinin yanında, geçmişteki köklü yemek kültürünü daha iyi algılamaları ve uygulamaları için bu yarışmaların vazgeçilmez bir önem taşıdığını dile getiren Açıköz, bu nedenle bu organizasyonları federasyon olarak önemsediklerini belirtti.

Nevşehir'in yanı sıra Türkiye'nin değişik üniversitelerin de öğretim üyesi, turizm meslek liseleri ile otellerinde görev yapan aşçılardan oluşan 10 kişilik jüri, hijyen, sunum ve lezzet gibi temel kriterlerle 27 ev hanımı tarafından yapılan çorba, ana yemek ve tatlı şeklinde yapılan yemekleri değerlendirdi.

Öte yandan 11. Kapadokya Yemek Festivali'nde, Nevşehir Üniversitesi, Kapadokya Meslek Yüksek Okulu ve turizm meslek liselerinin mutfak bölümlerinde öğrenimlerini sürdüren öğrenciler arasında da yemek yarışması düzenlendi.

    Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, her geçen yıl artan bir ilgi ile gelişen yemek festivalinin, doyumsuz güzelliklere sahip Kapadokya bölgesinin oldukça farklı bir kültürel yapısını ortaya koyan mutfak kültürünün de yaygınlaşmasına önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirtti. Cingil, geleneksel yemek kültürünün gelecek nesillere de aktarılması adına önemli bir misyon üstlenen bu tür yarışmaların da geçmiş kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasında itici bir güç oluşturacağını kaydetti.

 

    Vali Abdurrahman Savaş, Türkiye'nin kendine özgü mutfak kültürü ile dünyanın en saygın kültürlerinden birine sahip olduğunu belirtti. Vali Savaş, ülke genelindeki her evin adeta bir restaurant işlerliğine sahip olduğunu ifade etti. Savaş, bu köklü kültürel değerin daha etkin şekilde tanıtımının yapılmasının da oldukça önemli olduğunu kaydetti

 

    Yarışmalar sonunda Vali Abdurrahman Savaş, Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç ve Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil tarafından her kategoride ilk 3'e giren yemek sahiplerinden 1.ye bin, 2.'ye 750, 3.'ye de 500 lira ödül verildi.

Göreme Festival Sonuçları‏

Ana Yemek

1. Penbe Ciğerci - Kuru Fasulye

2. Aynur Koç - Fırında Kuzu Etli Çanak

3. Selma AKbuz - Kuzu Kaburgalı Bamya

 

Çorba

1.Hatice Aldemir - Kesme Hamur Çorbası

2. Bakiye Aldemir - Naneli Nohutlu Tarhana Çorbası

3.Fatma Güler - Çömlekte Nohutlu Bulgur Çorbası

 

Tatlı

1. Münüre Kutar - Baklava

2. Ayşe Şişman - Aside

3. Necla Uğur - Zerdali Kavurma

 

Juri Üyeleri

Remzi Güçlü

Dace Varpa

Mehmet Ünlü

Ahmet Böcü

Ebubekir Cengiz