Nevşehir içmeler-Kaplıcalar

Nevşehir’de çok sayıda içme ve kaplıca vardır. İlde kaplıca denince akla Kozaklı kaplıcaları ektedir.Nevşehir ‘deki içme ve kaplıcaların büyük bölümü gelişen turizme paralel olarak değerlendirilmeye, bu alanda önemli sayılabilecek gelişmeler olmuştur.

Kozaklı Kaplıcaları
Kozaklının güneyindeki dere yatağı boyunca çok sayıda sıcak su kaynağı vardır. Toplam debisi 30IV /e ulaşan bu suların bir bölümü dereye karışmakta, bir bölümü ise, bir süre açıkta aktıktan sonra yeniden çekilmektedir.
Kozaklının doğusunda, Özel İdarenin eski Kozoğlu hamamı vardır. Günümüzde bu hamam havuz | başında bütünüyle yıkılmış durumdadır. Suyu az olmakla birlikte, Türkiye ‘nin radyoaktif olma özelliği
en yüksek kaplıcalarından biridir. Sondajla toplanan suyun bir bölümü yeni yapılan turistik motellerde yapılmaktadır. Üç aynı havuzdan birbirine akıtılarak soğutulan su, banyolara ve dairelere verilmektedir.
İlçedeki eski Belediye hamamının sıcak su gereksinimi de bu kaynaklardan karşılanmaktadır. Hamamın /e erkek bölümlerine iki aynı kaynaktan su gelmektedir.
Kozaklıdaki Uyuz kaynağı, suyu en soğuk (27 °C) olanıdır. Radyoaktif olan bu sudan, öbür suların
arasında yararlanılmaktadır.
Kozaklıdaki sondaj kuyusu, Kozoğlu hamamı, Belediye hamamı ve Uyuz hamamının suları, kloro-pnate ve sülfatlı alkalik, toprak alkalik karışık sulardır. Ağrılı rahatsızlık da romatizmada yararlı olan bu salgı bezlerinin rahatsızlıklarında da kullanılmaktadır.