Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekiplerinin Acıgöl ilçesinde uyuşturucu madde ticaretini yapan şahısların deşifresine yönelik yapılan çalışmalar kapsamında; durumundan şüphelenilen bir şahıstan Eroin ele geçirilmiş, hakkında “Uyuşturucu Madde Satın Almak Kabul Etmek Veya Bulundurmak ”suçlarından yasal işlem yapılarak Adli Makamlara mevcutlu olarak sevk edilmiştir.
 
Suç ve suçlu ile olan mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir.

EROİN NEDİR? İşte Cevabı

İnsanın akıl, zihin ve vücut sağlığının en büyük düşmanıdır uyuşturucu. Tüm uyuşturucu maddeleri içerisinde tek kullanımıyla bile bağımlılık yapabilen eroinin zararlarından ayrıca bahsetmek istiyoruz. Eroin çok kuvvetli olarak ruhi ve bedensel bağımlılık yapan bir maddedir.  Vücuda giren 1 gram eroin, beynimizdeki bir milyon hücreyi öldürmektedir!
Eroin beyaz, gri, koyu gri, fildişi ve kahverengi tonlarda küçük kristaller halinde veya un gibi toz halinde bulunabilir. Saf halde iken beyaz olan eroindeki bu renk farklılaşması içerisine konulan katkı maddelerinin miktarına göre değişir. Burunla koklayarak ya da damar yöntemiyle kullanılabilmektedir.
Eroinin burundan alınmasının zararları arasında başlıca ilk neden olarak, gözlemlenen burun kemiğinde erime olmaktadır. Eroinin damardan alındığında ortaya çıkacak ilk zararlar ise, kan yöntemiyle bulaşan AIDS, sarılık gibi hastalıklara yakalanabilmekte ya da damar iltihabı meydana çıkabilmektedir.

Eroin morfin maddesinden üretilmektedir. Doğal olarak afyon bitkisinin kozalağında mevcut olan bir uyuşturucudur. Eroin afyonun içinde bulunan alkaloidlerden bir tanesidir. Baz morfinin asetik asit ile birlikte ısıtılması ve diğer kimyasal işlemlerden sonra oluşur.


Kısa vadede dahi zararlı!
Eroinin zararlarını kısa vadede ele alırsak; kullanımından kısa bir süre sonra kullanıcıya kendini zinde hissettirir. Vücutta hararet ve deride kızarıklık, ağız kuruluğu, kolların ve bacakların uyuşması  ağırlaşması hissi ilk aşamada hissedilen belirtilerdir. İlk hislerin geçmesinden sonra kullanıcılar uyur uyanık bir duruma geçer.

Eroin merkezi sinir sistemini baskıladığı için kullanıcının zihinsel işlevi bulanıklaşır. Kullanıcıların eroin kullanımı sonrasında solunumları yavaşlayacaktır ve solunum yetmezliği  seviyesine ulaşacaktır.

Eroinin zararlarını uzun vadede ele alırsak; steril teknik kullanmakta başarısız olan ya da uyuşturucu alırken kullanılan ekipmanların başkalarıyla paylaşılması sonucunda, kalp zarı ve kapakçığında enfeksiyona yol açar, karaciğer hastalıklarına yol açar, Hepatit C hastalığına yakalanmaya neden olur, böbrek yetmezliğine neden olur, enfeksiyona bağlı olarak akciğer rahatsızlıklarına neden olur.

Peki ya psikoloji ?
Eroinin psikolojik zararları; Enjeksiyondan sonra eroin beyin bölgesine geçer. Beyinde morfine dönüşür. Ve beyindeki sinir hücrelerine hızlıca yapışır. Eroinin hızlı bir bağımlılık yapmasına neden olan etkende beyne oldukça çabuk ulaşmasıdır.

Kullanıcıların ilk aşamaları atlattıktan sonra, gözbebekleri küçülür ve konuşmaları yavaşlar. Dikkat ve bellek fonksiyonlarında bozukluklar görülebilir. Eroin merkezi sinir sistemindeki etkileri nedeniyle zihinsel işlevsellik gölgelenir. Kalp ve tansiyon yavaşlar. Hatta ölüm noktasına da varabilir.

Uyuşturucuların en tehlikelisidir. Hem beyin hem de beden bağımlılığına yol açtığından bırakılması zordur. Ancak tıbbi tedaviyle bırakılabilir.​