Nevşehir'in Avanos ilçesi son günlerde yaşanan sıcaklıklarla birlikte adeta Sinek ve üvez istilasına uğradı. Sinek ve üvez istilasına uğrayan vatandaşlar zor anlar yaşıyor.

Nevşehir'in Avanos ilçesini sinekler istila etti. Avanos kızılırmak nehri kenarında yeniden boy göstermeye başlayan bu sineklerden dolayı vatandaşlar durumdan şikayetçi olurken, şuana kadar yapılan hiçbir girişimlerden her hangi bir sonuç alınamadığı söylüyorlar.

Avanosluların başı üvezle dertte..

Havaların ısınması ile birlikte ortaya çıkan ve bir sinek türü olan üvezler bu yılda Avanos kent merkezinde vatandaşları rahatsız ediyor. Gözle çok yakından görülebilen ve insanların ağzına, burnuna, kulağına girebilen bu sinekler vatandaşları çileden çıkarmak üzere.

Yerleşimi Kızılırmak nehri üzerinde bulunan Avanos ilçesinde bu yıl gerekli ilaçlama çalışmaları yapılmadığı için arttığı iddia edilen ve her geçen gün daha da artan üvezler, hem ilçe sakinlerini hemde ilçeyi ziyaret edenleri oldukça rahatsız ediyor ayrıca ilçenin kötü anılmasına neden oldu. 

Avanos yine üvezlerin istilasına uğradı 
Avanos Belediyesinin bu konuda ki duyarsızlığı ve sessizliğine ise tepki gösteren vatandaşlar bu konuda turistik ilçemizi bu sineklerden arındırmassak buraya hiçbir kimse bir daha gelmez sözleriyle yetkilileri uyardılar. 
İnsan sağlığı açısından büyük risk oluşturan ve halk arasında üvez olarak adlandırılan sineklerden Tepkili vatandaşlar ise; "Avanos'taki üvez sineği problemi, Kapadokya bölgesi olarak spor turizmine ve Avanos için çok kötü reklam olmuştu; korkarim ayni problem geri döndü, dışarda oturulmaz hale geldi. Yetkililer biran önce önlem almaya davet ediyoruz" dediler.

Kızılırmak nehri üzerine kurulan baraj ve HES’lerle birlikte değişen ekosisteme bağlı olarak, Kapadokya Bölgesinde baş gösteren ve hızlı bir yayılım gerçekleştiren Simullium spp (üvez) sineğine karşı Biran önce mücadele yapılması gerekiyor.

Nevşehir'de Avanos'un baş belası geri döndü!

Simullium spp. sineği ile mücadelede Dünyaya Örnek olan Avanos mücadele edilmediği takdirde tekrar bu sineğin saldırısına uğrayacak. Geçtiğimiz yıllarda Simullium spp. mücadelesinde Avanos’ta yapılan çalışmalar ve elde edilen başarı Dünya’ya örnek oldu. Kızılırmak nehri üzerine kurulan baraj ve HES’lerle birlikte değişen ekosisteme bağlı olarak, bölgemizde baş gösteren ve hızlı bir yayılım gerçekleştiren Simullium spp (üvez) sineği ile mücadele ve elde edilen başarı Dünya’da bu alanda çalışma yürüten bilim insanlarına başarılı bir örnek olarak sunuldu. Uçkun hale gelmeden larva ve pupa dönemindeyken yapılan müdahale çalışmalarındaki başarı bütün Dünya’nın dikkatini çekti. Erişkin hale geldikten sonra mücadele etmenin neredeyse imkansız hale geldiği ve Dünya’da birçok yerde canlıların ölümüne ve bulaşıcı hastalıklara maruz kalmasına neden olan bu küçük sinekle mücadeleye başlanmazsa hem bölge insanını hemde bölge turizmini olumsuz yönde etkileyecek .

Sağlık açısından risk oluşturuyor
Halk arasında üvez olarak bilinen bilimsel adı 'Simulium' olan bu sinek çürümüş bitkiler ve ağaçlarda üreyen küçük esmer sineklerdir. Kalın vücutlu, kambur sırtlı karasinek olarak adlandırılan bu sinekler zayıf görünümlerine rağmen güçlü kanatları sayesinde uzak mesafelere uçabilir. İnsan ve hayvanları çok rahatsız eden, aynı zamanda insan ve hayvan sağlığı açısından risk oluşturan bir sinek türü olun simulium sineği, yoğun gruplar halinde hareket eden haşere, insan ve hayvanların solunum havasına ilgi gösterdiği için insanların ağız ve burunlarına saldırır.







Ä°lgili resim

Ä°lgili resim

vali aktaş simillium ile ilgili görsel sonucu