Kış aylarına yaklaşılan şu günlerde Nevşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, vatandaşlara çağrıda bulunarak başta baca temizlikleri olmak üzere, gerekli tedbirlerin alınması yönünde uyarılarda bulundu.  

Unutmadan; Bacalarını temizletmek isteyen vatandaşlar , Nevşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’ nün 110 no lu telefonunu aramak suretiyle, bu hizmetten yararlanabiliyorlar.

Nevşehir Belediyesi İtfaiye  Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşları hem kendi güvenliği hem de itfaiyenin daha verimli çalışabilmesi için şimdiden baca temizliği yaptırmaları konusunda çağrıda bulundu.

Nevşehir İtfaiye Müdürlüğü şu uyarılarda bulundu:

Nevşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yetkilileri, kombi ve baca temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “Eğer üzücü bir olayın yaşanmaması isteniyorsa, en az iki yılda bir kez olsun kombi bakımı ve baca temizliğini yaptırın. Yaz mevsiminde işlerin az olması, bu bakımın daha kolay ve iyi bakılmasını sağlar”  Üzücü olayların yaşanmaması için vatandaşların baca temizliğini kendilerinin yapmamaları uyarısında bulunan yetkililer, kış aylarına kalmadan bacalarını mutlaka temizletilmesi gerektiğini bildirdi.

Temizletilmeyen bacaların kış aylarında tıkanması sebebiyle karbonmonoksit zehirlenmeleri ve baca yangınlarının yaşandığını hatırlatan yetkililer, “Bu yüzden vatandaşlarımızın kış ayına girmeden bacalarını mutlaka temizletmeleri gerekir. Bazen bacaların üzerine kuşların yuva yapmasından ya da ölüp baca içine düşmesinden, binanın inşaatı sırasında baca içinde kalan çimento kalıntılarından veya bacadan kopan çeşitli parçalardan dolayı bacanın hiç kullanılmamış olsa bile tıkalı olabilir.

“Baca çıkışları aşırı rüzgârlara karşı tedbir için, en az çatı seviyesinden 100 santimetreden yüksek olmalı. Baca temizliğinde bacaları yakarak temizlemeye teşebbüs edilmemeli.  Yılda 2 kez bacalar temizlettirilmeli. Temizlenmeyen bacalarda oluşan kurumun baca yangınlarına neden olduğu unutulmamalı. Tıkalı ve iyi çekmeyen bacaları kullanarak can güvenliği tehlikeye atılmamalı. Bacalarda oluşan çatlaklara karşı önceden önlem alınmalıdır. Kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmeli. Baca yangınlarının çatı yangınlarına sebebiyet vereceği unutulmamalı. Bacanızda sorun çıktığında İtfaiye 112 aranmalıdır” 


BİR TELEFON YETER

Baca temizliğinin ihmal edilmemesi gerektiğini, bu konuda yardım isteyen vatandaşların İtfaiye Müdürlüğü’nün 110 nolu telefon hattını arayarak her türlü desteği alabilecekleri ifade edilerek, "Bu tür yangınlardan dolayı can ve mal kaybı yaşanmaması için doğalgaz kullanılan binalarda oturan vatandaşlarımız yılda bir kez, kömür, odun ve katı yakıt kullanan vatandaşlarımız ise yılda iki kez bacalarını temizletmesi gerekir. Bu kapsamda vatandaşlarımızdan kış girmeden oturdukları binaların mutlaka bacasını temizletmelerini istiyoruz" denildi.