Nevşehir Kadın Derneği başkanı ve proje koordinatörü Makbule Atlı çalıştayın oldukça verimli geçtiğini, eğitimler ve atölye çalışmalarında emeği geçen eğitimcilerden Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi  Semra ve Vefa Küçük Sağlık Yüksekokulu  Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Ş. Dilek Güven, İktisadi ve İdari  Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Leyla Kahraman, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Aysel Kekillioğlu ve üniversitenin yüksek lisans öğrencilerinden Halise Çona’ya teşekkürlerini sundu.

           Ayrıca çalıştaya  Nevşehir Vali Yardımcısı Vural Demirtaş ve eşi Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevşehir İl Dernekler Müdürü Yakup Yavuzkan  katılarak bu konunun ehemmiyeti hakkında konuşmalar yaparak Nevşehir için büyük katkıda bulunacağını belirttiler.” Erken Evlilik ve Çocuk Gelinler” çalıştayına okul idarecileri, din görevlileri, sivil toplum kuruluşundan temsilcileri, üniversite öğrencileri ve sivil kadınlar katılımcılar katıldı. Konuşmacılar ve eğitimlerin ardından gruplar halinde atölye çalışmaları yapıldı. Atölyeler sonucu grup sözcülerinin çözüm önerilerini anlatmalarının ardından proje için bir komisyon kuruldu. NEVKAD Başkanı Makbule Atlı İçişleri Bakanlığı tarafından hibe edilen “Erken Evlilik ve Çocuk Gelinler” projesini Nevşehir Kadın Derneğinin yürüttüğünü dile getirdi, projenin destekçileri arasında Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği, Nevşehir Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulamaları Araştırma Merkezi, okul müdürleri, mahalle imamları ve mahalle muhtarlarının yer aldığını belirtti.

NEVKAD Başkanı Atlı, “Çocuk Gelinler” sorunun başka toplumsal problemlere neden olmakta “Erken yaşta evlendirilen kız çocukları ailelerinden ve arkadaşlarından uzaklaşmakta,  evde şiddete ve yoksulluğa açık hale getirilmektedirler. Genç ve eğitimsiz annelerin çocuk yetiştirmek konusunda yetersiz olması sık hamileliklere neden olmakta; kız çocuklarının fiziksel gelişimleri tamamlanmadan evlenmeleri toplumsal bir yara olarak karşımıza çıkmaktadır, dedi. Atölye çalışmalarından çıkan bazı  çözüm önerileri ise;18 yaşından önce yapılan evlilikleri kaçırmayacak bir veri tabanı oluşturmak önemlidir. Sağlık kuruluşları erken yapılmış evlilikleri tespit ve raporlama sorumluluklarını  daha kapsamlı ele almalı, erken evliliklerin yoğun olarak görüldüğü bölgelerde bilimsel araştırmalar tekrarlanmalı, bu araştırmaların verileri analiz edilerek yorumlanma ,Türk Ceza Yasası’nda cezaların artırmalı, erken yapılan evlilikler ile en doğrudan ve yakından ilişkisi olacak kamu görevlilerinin konuya duyarlılıklarını artırmak için özel programlar ve etkinlikler düzenlenmelidir. Öğretmenler ve okul müdürleri, doktorlar ve ebeler, muhtarlar, din görevlileri bu meslek gruplarını başında gelmelidir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın erken evlilikler konusunda belirleyeceği bir strateji bütün din görevlileri arasında yaygınlaştırılmalı Medyayı harekete geçirmek duyarlılığını artırmak gibi bir çok öneriler sunumu yapıldı.  Projenin koordinatörü ve Dernek Başkanı Makbule Atlı  projenin devamı hakkında bilgi verdikten sonra katılımcılara ve eğitmenlere teşekkür etti.