Kültür ve Turizm Bakanlığı Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Kale ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi 1. Etap plan taslağının sit sınırları dikkate alınarak düzeltilmesine, bu alandaki tescilli kültür varlıklarının 09.10.2009 gün ve 2342 sayılı Kurul kararıyla belirlenen koruma alanı sınırlarının plan üzerine işlenerek Kurul'a teslim edilmesine karar verdi. 


Nevşehir Kalesi kentsel dönüşüme sit alanı Engeli...

Koruma Kurulu'nun kararı, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte o karar; 

Kültür ve Turizm Bakanlığından:

NEVŞEHİR KÜLTÜR VARLIKLARINI

KORUMA BÖLGE KURULU

KARAR

Dosya No                  : 50.00.0.1                                                             Toplantı Yeri

Toplantı Tarihi           : 16-17-18/10/2014-81                                          NEVŞEHİR

Karar Tarihi ve No     : 17/10/2014-1266



"Nevşehir İli, Merkez İlçesi, Kale ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamı içinde kalan alanda, Kurulumuzun 09.05.2014 gün ve 1079 sayılı kararı gereğince, Genel Müdürlüğümüz uzmanlarınca yapılan irdeleme çalışması sonucunda düzenlenen rapor ve eki, III. derece arkeolojik sit alanı önerisinin Kurulumuzda değerlendirilmesinin istendiği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 02.09.2014 gün ve 169386 sayılı yazısı okundu, ekleri incelendi, yapılan görüşmeler sonunda;

Nevşehir İli, Merkez İlçesi, Kale ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında bulunan alanda, belediyesince sismik ve özdirenç tomografi yöntemiyle yapılan çalışma neticesinde bölgede bir takım tünel ve kaya boşluklarının tespit edildiğinin anlaşılması üzerine alınan, Kurulumuzun 09.05.2014 gün ve 1079 sayılı kararı gereğince, Genel Müdürlüğümüz uzmanlarınca yapılan irdeleme çalışması sonucu hazırlanan III. derece arkeolojik sit alanı önerisinin uygun olduğuna, ancak sunulan raporun sonuç ve öneriler bölümünde de belirtildiği gibi alanda yer alan kaya oyma mekanların tamamının ortaya çıkarılması amacıyla bilimsel teknik ve yöntemlerle gerekli temizleme, (kaya oyma mekanlarda ve yüzeyde) araştırma ve analiz çalışmalarının Müze Müdürlüğü uzmanları denetiminde belediyesince yaptırılarak sonucunun Kurulumuza sunulmasına, ayrıca belediyesince Kentsel Dönüşüm Proje alanının I. etabı olarak hazırlanan plan taslağının kısmen önerilen sit alanı içinde kaldığı görüldüğünden I. etap plan taslağının sit sınırları dikkate alınarak düzeltilmesine, bu alandaki tescilli kültür varlıklarının 09.10.2009 gün ve 2342 sayılı Kurul kararıyla belirlenen koruma alanı sınırlarının plan üzerine işlenerek Kurulumuza sunulmasına karar verildi."