Nevşehir Madencilik

Nevşehir ili maden olarak zengin sayılmaz.Ama ekonomik bakımdan önemli yer altı kaynakları vardır. Pomza (Pelit) taşı, oniks mermerleri, sarıtaş yurdun her yerinde aranan ve dışarıya ihraç edilen bir madendir.Gülşehirilçesinde kaya tuzlarından tuz elde edilir.İl dahilinde yaklaşık iki kömür ocağı vardır.Bunlar hala hazırda işletilmektedir.
Perlit: ilimizde pomza (perlit) maden rezervinin MTA pomza etüt aramaları neticesinde yüksek olduğu belirlenmiştir. Yapı elemanları imalatında, kot yıkamada , tekstilde ve çeşitli sanayi dallarında kullanılan pomza nın ilimizdeki rezervi 450 milyon metreküp tür. Nevşehir, Ürgüp, Derinkuyu, Acıgöl bölgesinden çıkarılmaktadır. Önemli miktarlarda pomza yurt dışına ihraç edilmektedir.
Linyit: İlimizin önemli yer altı kaynaklarından linyit toplam rezervi 3 milyon ton olup Gülşehir in Arafa yöresinden çıkarılmaktadır. Yine toplam rezervi 2500 ton olan barit yatakları mevcuttur.


Oniks: Hacıbektaş ilçemizde çıkartılan bu mermer türüne Hacıbektaş Taşı da denilir. Genelde turistik süs eşyası yapımında kullanılır. Ayrıca bunun yanında Nevşehir e özel kepez adı verilen sarıtaş yapıtaşları bol miktarda çıkartılıp inşaatlarda kullanılmaktadır.