Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa İl Müftüsü Yakup Öztürk, Müftü Yardımcısı Ahmet Celalettin Altunkaya, Gülşehir İlçe Müftüsü Nuh Arslan, Din görevlileri, Kur’an kursu öğreticileri ve vatandaşlar katıldı.

 

            Kuran-ı Kerim Tilaveti ile başlayan programın açılışında konuşan İl Müftüsü Yakup Öztürk, ailenin toplumun temel taşı olduğunu belirterek ancak mutlu, huzurlu ve sağlam ailelere sahip olan toplumların başarıyı ve huzuru yakalayabileceklerini kaydetti.

 

            Öztürk'ün ardından konferansa konuşmacı olarak katılan Halk Sağlı Uzmanı Dr. Semin Güler, ailelerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

            Güler: "Evlilikte karşılıklı fedakârlıklar olmalı, yeri geldiği zaman kadın fedakâr davranmalıdır. Aile içerisinde karşılıklı sevgi ve saygı olmalı. Eşler her ne olursa olsun birbirine karşı dürüst olmalıdır. Eşler arasında iletişim çok önemlidir. Evlilik huzur, yardımlaşma ve dayanışmadır, sorumluluğun azalmasıdır. Bereket ve tasarruftur. Yıllarca yapılan araştırmalar bize, evli tek maaşla geçinen bir ailenin 10 yıl sonra ev ve araba sahibi olduğunu, ancak bekar yaşayan bir kişinin bu sürede bunu başaramadığını gösteriyor. Bu olayı sosyologlar bir türlü açıklayamazken dinimiz çok güzel açıklıyor. Çünkü evlilik bereket ve tasarruftur” dedi.

            Dr. Güler: “Evlilikte iki anahtar vardır; sevmek ve sevilmektir. Evlilik hizmettir. İnsana anneden ve babadan kalma davranışlar vardır. Toplum olarak iletişime kapalıyız. Belirli konular dışında eşler birbirleriyle iletişim kurmuyorlar. Boşanıp ta mutlu olan kadın yoktur. Evliliğinde sıkıntısı olan bunu bir şekilde çözecek. Mutluluğun formülü budur, başka yolu yoktur. Dünyanın her yerinden insanlar birbiriyle evlenebiliyorlar. Farklı aile yapıları olduğundan birbirine alışmakta sıkıntı çekiyorlar. Ama zamanla iki beden bir ruh gibi oluyorlar. Çünkü aile olanları birbirine bağlıyor, güven veriyor. Zaten aile birbirine dayanan ve güvenenlerin demektir” diye konuştu.

            Güler'in ardından Avukat Hatice Cansu Hevesli, evlilikleri bitirme noktasına getiren davranışlar ve aile içi yaşanan sorunlar hakkında slayt eşliğinde hukuki bilgiler verdi.

 

            Avukat Hatice Cansu Hevesli: “Evlilikte takdire razı olmak esastır. Çok şey arzu ederiz, olması için de dua ederiz. Ama hakkımızda hayırlı nedir bilmeyiz. Belki de bulunduğumuz hal bizim için hayırlı olandır. Bir örnekle açıklama gerekirse “Bir kişi Rabbinden bir kelebek bir de çiçek istemiş, ama ona bir tırtıl ve kaktüs diken vermiş. O da canı sıkılmış ama bir müddet sonra tırtıl güzel bir kelebek, diken de güzel bir çiçek olmuş.” Demek ki, istediklerimizi elde etmek için dua edeceğiz ve acele etmeyeceğiz, sabredeceğiz. Bu örneği aile içi sorunlarda da uygulayabiliriz.

           Programın sonunda: Dr. Semin Güler’e İl Müftüsü Yakup Öztürk plaket verirken, eşi Şükran Öztürk ise Avukat Hatice Cansu Hevesliye plaketini verdi.   Müftü Yardımcısı Ahmet Celalettin Altunkaya ve eşi Özlem Altunkaya’ da birer buket çiçek takdim ettiler.