Nevşehir Müftülüğünce Bayanlara Yönelik Konferans Düzenlendi

08 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Nevşehir İl Müftülüğünebağlı Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu tarafından Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi Salonunda bayanlara yönelik, konferans düzenlendi.

Kültür Merkezinde düzenlenen programa Kayseri Vaizi Cansever Dokuz konuşmacı olarak katılırken, İl Müftüsü Yakup Öztürk, Müftü Yardımcıları A. Celalettin Altunkaya ve Yaşar Bolat, Kur’an Kursu Öğreticileri ve çok sayıda kalabalık bir kadın topluluğu katıldı.

Program, Saygı Duruşu, İstiklal Marşının okunuşu ile başladı. İl Müftüsü Yakup Öztürk yaptığı açılış konuşmasında; “Emeği geçenlere, programa teşrif edenlere ve özellikle de davetimize icabet eden Cansever Dokuz’a teşekkür ettikten sonra “08 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla gerçekleştirdiğimiz bu programa hoş geldiniz. İslam dini kadınlara ayrı bir önem vermiştir. Bu duygularla kadınlarımızın gününü kutluyorum. Ancak yeterli görmüyorum. Yılın 365 günü Kadınlar Günü’dür. Zira kadın bizde Anadır, Bacıdır, Yardır, Yarendir. Bir gün değil her gün sevgiye, saygıya, ilgiye ve alakaya layıktır. Büyüğüne büyüktür diye “Of” bile denilmez, küçüğüne küçük diye şefkat ve merhamet gösterilir. İnanan bir Müslüman için Kadına Cennete giden yolun ayakları altına serildiği Anadır. Eş Allah’ın emaneti, kız çocuğu vesileyi necattır. ” dedi ve salonu dolduran kadınlara ilgi ve duyarlılıklarından dolayı Teşekkür etti ve programdan ayrıldı.

Kur’an Kursu Öğreticileri İlahi Korosunun okuduğu birbirinden güzel ilahilerin ardından konferansa başladı.

Programa konuşmacı olarak katılan Kayseri Vaizi Cansever Dokuz, “İslam’da Kadın ve Aile” konulu konferansını sundu.

Ayetlerden örnekler vererek konuşmasına başlayan Cansever; “İslamiyet’in gelişiyle kadın gerçek kimliğine kavuştu. Kur’an-ı Kerim de kadın ve erkeğe denk haklar verildi. (Bakara Suresi / 228)”

 “Kadına hiçbir değerin verilmediği, kız çocuğuna sahip olmanın utanç verici bir durum kabul edildiği, bu nedenle bazen kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü bir dönemde İslâm, davetin başladığı ilk yıllarında kadını muhatap olarak kabul etmiş, bu konuda kadın erkek arasında herhangi bir ayrım yapmamıştır” (Leyl 92/3-10)

“Şüphesiz Müslüman erkeklere Müslüman kadınlar, Mü’min erkeklere mü’min kadınlar, itaatkâr erkeklere itaatkâr kadınlar, doğru erkeklere doğru kadınlar, sabreden erkeklere sabreden kadınlar, Allah’a derinden saygı duyan erkeklere Allah’a derinden saygı duyan kadınlar, sadaka veren erkeklere sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkeklere oruç tutan kadınlar, Allah’ı çokça anan erkeklere çokça anan kadınlar var ya, işte onlar için Allah, bağışlanma ve büyük mükâfat hazırlamıştır.” (Ahzab 33/35) dedi.

Vaiz Cansever; “Sonuç olarak İslâm dininde yaratılıştan gelen fizyolojik ve psikolojik farklılıkların ötesinde, kadın? Erkek arasında bir ayrım yapılmamıştır; Allah katında bir insan ve kul olarak her ikisi de eşittir. Kur’an-ı kerim kadın ve erkeğe eşit olarak hitap etmektedir. Dini yükümlülüklerde, ibadetlerde, ahlaki değer ve faziletlerde kadın? Erkek arasında bir fark bulunmamaktadır.  İslam’da insanlar arasında tek değer ölçüsü takvadır” diye konuştu.

Program, takdimlerin ardından sona erdi.