Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ konuyla ilgili yaptığı açıklamada;

"Ülkemizde Şap Hastalığını yok etmek ve Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı tarafından verilen statüyü elde etmek için, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrolü ve Eradikasyon Eylem Planı hazırlanmış, ilimiz 78 il ile beraber  şap hastalığından aşılı ariliği hedeflenen iller arasına alınmıştır. Bu nedenle 1 Ekim 2017 tarihinden itibaren, Hayvan sevklerinde değişik özel kurallar getirilmiştir.Yetiştiricilerimizin mağdur olmaması için hayvanlarını sevk etmeden önce yapacağı işlemler ve dikkat edeceği hususlar aşağıda belirtilmiştir" dedi.

A-İller arasında Besilik ve Damızlık Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvan Sevkleri ile ilgili Özel Şartlar

1-Hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmayacaktır.
2-Hayvanların sevk yapılacağı çıkış ve varış işletmesi şap hastalığından dolayı karantina altına alınmış koruma ve gözetim bölgesinde olmamalıdır.
3-Sevk yapılacak büyükbaş hayvanlarda son bir yılda iki kez şap aşısı ile aşılanmış olmalı ve ikinci şap aşısını son 6 (altı) ay içinde yapılmış olmalıdır.
4-İlk defa aşılanmış sığır cinsi hayvanlar, rapel şap aşısı ile aşılama  yapılmasından   21 gün sonra sevk edilecektir.
5-Sığır cinsi hayvanların son aşılama tarihinden  sonra 21 gün geçmesi koşulunu sağlayan hayvanların sevklerine izin verilecek, aşısız büyükbaş hayvanların sevklerine izin verilmeyecektir.

B-İller Arasında Doğrudan Kesimhaneye sevk edilecek Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvan Sevkleri ile İlgili Özel Şartlar

1-Hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmayacaktır.
2-Kesimhanelere gidecek olan büyükbaş ve küçükbaş  hayvanlarda şap aşısı şartı aranmayacaktır.
3-Hayvanların sevk yapılacağı çıkış işletmesi, şap hastalığından dolayı karantina altına alınmış, koruma ve gözetim bölgesinde olmamalıdır.

 Aşılı ari ve Aşılı ariliği hedeflenen bölgede bulunan  81 il, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından  şap hastalığı ile mücadele kapsamında korunmuş bölge ilan edildiğinden, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar dışında, sevk edilen hayvanlar  01.01.2019 tarihinden itibaren tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en yakın mezbahada doğrudan kesime sevk edilecektir.

Ayrıca Aşılı Ariliği hedeflenen iller, Bakanlık tarafından Şap Hastalığı ile mücadele kapsamında  korunmuş  bölge kabul edildiğinden  korunmuş bölge kabul edilen  hayvancılık işletmelerinde bulunan hayvanların tamamı Bakanlık veri tabanına kayıtlı olmalıdır.Bakanlık veri tabanına kayıtlı olmayan hayvanlar, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar dışında, korunmuş bölgeye sevk edilmiş kabul edileceğinden, 01.01.2019 tarihinden itibaren tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en yakın mezbahada doğrudan kesime sevk edilecektir.

Yetiştiricilerimizin detaylı bilgi almak için ilde, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğüne ilçede ise, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine  müracaat etmeleri gerekmektedir.