Yaklaşık 5 yıl önce görülen ve son olarak bölgemizde HES ve Yamula sulama projesiyle türeyen  "simullum l" cinsi sineğin bölgede özellikle Nevşehir'in Gülşehir ve Avanos ilçelerinin kizilirmak'a yakın köylerinde görülmesi ve hayatı olumsuz etkiliyor olması üzerine bu haseratla mücadeleye başlandı.

Mücadeleye Nevşehir Valisi Aktaş ile Avanos kaymakamı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Eldivan' da katılarak Avanos taş köprüden START verildi.

Yılın ilk larva ilaçlama çalışmasını Nevşehir Valisi İlhami Aktaş ile Avanos Kaymakamı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Eldivan Kızılırmak nehrine pompa ile ilaç sıkarak başlattı.


Avanos çevreyolu köprüsü üzerinde başlatılan ilaçlama çalışmalarına Nevşehir Valisi İlhami Aktaş,Avanos Kaymakamı Mustafa Eldivan, Avanos Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Uzm. Veteriner Hekim Ahmet Demircioğlu, İl Özel İdaresi, İl Tarım Müdürlüğü ve Avanos Belediyesinden görevliler katıldı.

Eş zamanlı olarak belirlenen kizilirmak nehrine yakın 6 noktada ilaçlama başlatıldı.


Yaklaşık 500 bin TL. Maliyeti olan il özel idaresi ekiplerince yapılan bu mücadeleye desteklerinin esirgemeyen ve Nevşehirin sorunlarının çözümünde olan Valimiz İlhamı Aktaş'a il Milletvelikilimiz Sayın Mustafa Açikgoz , Murat Göktürk , Ebubekir Gizlider, İl Genel Başkanı Süleyman Özgün ve Avanos kaymakamı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Eldivan'a teşekkür ederiz.

Avanos Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Uzm. Veteriner Hekim Ahmet Demircioğlu ilaçlama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kızılırmak nehri üzerine kurulan baraj ve HES’lerle birlikte değişen ekosisteme bağlı olarak, 2006 yılında Kapadokya Bölgesinde baş gösteren ve hızlı bir yayılım gerçekleştiren Simullium spp (üvez) sineğine karşı en etkili mücadelenin nehir içinde yaşam sürdüren larvalara karşı yapıldığını, ve zararlının erişkin hale gelip insan ve hayvanlara zarar vermeden popülasyonunun kontrol altına alındığını ifade etti.