Nevşehir'de 2012 yılında kurulan ve 2013 yılında proje kabulüne başlayan Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Nevşehir İl Koordinatörlüğü ilimizde desteklediği büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık tesisleri, et ve süt işleme tesisleri, otel, restoran desteklerinin yanında “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği” desteği kapsamında çiftçilerimize sağladığı destekler ile İlimiz tarım yelpazesine yeni ürünleri katmıştır.

Bu ürünlerin yetiştiriciliği  için gereken tüm makine ve ekipmanlara verdiği KDV ve ÖTV’den muaf olarak %50 hibe desteği ile desteğe tabi bitki yetiştiriciliği alanlarında modern tarımın gerektirdiği tüm işlemlerin yapılmasına imkan sağlayarak birim alandan elde edilen verimin, kalitenin artmasına da katkı sağlamıştır.

İlimizde daha önce ekimi çok fazla olmayan aspir, çemen, çörekotu, kimyon ve sarımsak gibi tıbbi ve aromatik bitkiler kategorisinde yer alan ürünlerin yetiştiriciliğine olan ilgi, sağlanan bu desteklerle her geçen gün artmaktadır. Bu artış birkaç ürüne mahkum olan alanların daha verimli bir şekilde değerlendirmesine katkı sağlamasının yanında, tarımsal konularda alternatif ürüne yönelimin önünü açmıştır. 2013 yılından itibaren 4105 dekar alanda aspir, 1170 dekar alanda kimyon, 215 dekar alanda sarımsak, 120 dekar alanda çörekotu ve 18 dekar alanda ise çemen yetiştiriciliği için destek sağlamıştır. 2013 yılından günümüze kadar desteklenen bahse konu bitkilerin toplam yetiştirildiği alan 5628 dekara ulaşmıştır. Bugün itibari ile halen sözleşme imzalama süreci devam eden projeler bulunmaktadır.

Bu alanlarda yetiştirilecek bitkilerin mekanizasyonu için toplam 161 adet traktör, 413 adet ise makine- ekipman (römork, pulluk, diskaro mibzer, pulverizatör v.b) desteklenmiştir. Yapılan bu desteklemeler ile giderek önemi artan tarım arazilerinin verimli ve daha fazla gelir getirici ürünlerin yetiştiriciliğinde kullanılmasına önemli katkılar sağlanmaktadır.

İlgili konuda en son proje kabulünün gerçekleştirildiği 13. Çağrı döneminde proje sunan 68 yatırımcı ile sözleşme imzalanmıştır. Toplam yatırım tutarı 1.404.315,96 TL olan bu projelere yatırım sonunda 702.157,98 TL hibe desteği ödenecektir.

Yukarıda da bahsedildiği gibi hayvancılık, tarım ve hayvancılığa dayalı sanayii, turizm konularında destek veren kurumumuz Nevşehir de tarım alanında faaliyet gösteren üreticilerimize bu destekleme konusunda da hizmet etmeye ve bu sayede İlimiz tarımının biraz daha zenginleştirilmesine aynı zamanda daha modern tarım tekniklerinin kullanılmasının yaygınlaştırılmasına hizmet etmeye devam edecektir.