Nevşehir'in Avanos ilçesine bağlı Topaklı köyünde, 1986’yılında Devlet Bakanı  Mehmet YAZAR'ın  katılımıyla açılışı yapılan Topaklı Köy Kalkınma Kooperatifi sınai işletme olarak, Halı ipliği fabrikası mezbelelikten kurtarılmayı bekliyor.


Topaklı Köy Kalkınma Kooperatifi'nin kurulması ile sınai işletme olarak, Halı ipliği fabrikası kurulması fikri ve bunu gerçekleştirmek için, Yurt dışında çalışanların iştiraki ile öz sermaye edinmek ve böylece, yabancı ülkelerde ( özellikle, Federal Almanya'da) çalışan işçilerin birikimlerini ülkemize kazandırmak amacı güdülmüştür. Faaliyetleri gerçekleştirmek için projeler üretilmiş ve desteklenme yoluna gidilmesine karar verilmiştir. 1986’yılında dönemin Devlet Bakanı  Mehmet YAZAR ve TRT’ nin katılımıyla açılışı yapılmıştır. Ana bina bir hangar şeklinde inşaa edilmiş ve yapağının yıkanıp halı ipi haline getirilip, boyanıp çile haline getirilmesinde demir doğrama iskelet üzeri sac oluklu levhalarla kaplanmış şekilde İnşaa edilmiştir. Ek tesisler depo ve ana idare binası ve çalışanlara ait binalardan oluşmaktadır.

Belirli bir zaman ödemesi gerçekleştirilemeyen makinaların gümrük sahasında terk edilmiş halde bırakılmasından sonra Nihayetinde Halı ipliği fabrikası için Polonya'dan alımı yapılan makina ve aksamının Gümrük sahasından Topaklıdaki fabrika sahasına intikal ettirilmiştir. O zamanki şartlarda Makinaların Kurulumunda yardım edilmesi için 6,7 işçi asgari ücretle çalıştırılmış, +/_750 kg / saat işleme kapasitesine sahip makinalardı. Buda 90, 100 m dakikada çıkış hortumlarının eğirdiği yün yumağı üretmekteydi. seri üretime geçmesinde çalışan sayısının artacağı ve maaşların farklı olacağı söylenmiş olmasıydı. Kurulan/montajı tamamlanan makinaların çalıştırma denemeleri asıl problemleri ortaya koydu.

En büyük sıkıntı, kurulduğu sanılan makinanın aktarma organlarının, birbiri ile uyumlu çalışmaması ve arızalar birbirini takip etmesi. Kurulumu yapılan makinaların montajının düzenli olmaması, malzemelerin yaklaşık bir yıl gümrük sahası ve sonrası uygun olamayan şartla beklemesinin doğurduğu sonuçlarda montaj yapılırken çıkan sorunlara yol açmıştır. Tezgâha yük binmesi ile birlikte arızalar ortaya dökülmeye başlamış olmasıydı. Harmanlanmış yünün belirli miktarda kantardan tezgah ağzını dökülmesi sonrasından, eğirme hortumlarına kadar aktarma kademeleri dişlileri ,komple makinanın üzerinde bulunduğu rayların gönyesinde olmayışından kırılmaya başlamıştı. Bütün hedef halı dokuma ipliğini elde etmekti. Yerli/yerel atölye imkanları ile atıl makinalardan eksiklikleri gidermeye çalışılmış olmasıydı. O zamanki Nevşehir valisinin de verdiği destek ile Kayseri/Bünyan Sümerbank İplik fabrikasında teknik bilgi ve eleman desteği sağlama yolu ile de belli bir noktaya gelinmiştir.

Topaklı Halkının Şu an Beklentisi 69.000M2 LİK Arazisi bulunan Topaklı İplik Fabrikası arazisinin TOKİ'ye devredilerek evsizlerin ev Sahibi olmasının sağlanması yada Parsellenerek Köylüye  Arsa olarak verilmesi.