Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimi tarafından “Dağda Yaralı Arama ve Kurtarma” eğitim ve tatbikatı gerçekleştirildi. Dr.İ.Ş.Atasagun Devlet Hastanesi bahçesinin alt tarafında bulunan kayalık alanda (Çombuz Kanyonu) gerçekleştirilen tatbikat gerçeği aratmazken, tatbikata katılan 8 kişilik Nevşehir UMKE Ekibi tüm hünerlerini sergiledi.

 

Gerçekleştirilen tatbikat öncesi Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimi “Dağda Yaralı Arama ve Kurtarma”  eğitimcileri tarafından ilgili konu ile Nevşehir UMKE Personellerine teorik olarak eğitim verildi. Daha sonra gerçekleştirilen Tatbikatta, eğitmenler eşliğinde, dağda yaralı kurtarma, tırmanma, iple dağdan inme ve ip düğümlerini öğrenen Nevşehir UMKE Personelleri, Tatbikatta senaryo gereği, kayalık bir alanda yaklaşık 15 metre yüksekten düşen yaralıya müdahale gerçekleştirdi. Öncelikle düşen yaralıya ulaşmak için teknik malzemelerle aşağıya güvenli bir şekilde ulaşmak için istasyon kurduktan sonra, spinboard (sedye)  ve tıbbi medikal çanta ile aşağıya teker teker iniş yapan ekip, yaralıya gerekli tıbbi müdahaleyi uyguladıktan sonra yaralıyı yine ip yoluyla yukarıya güvenli bir şekilde çıkartarak tatbikatı başarıyla tamamladı.

 

İl Sağlık Müdürü Dr.Rahim ÜNLÜBAY, yaptığı açıklamada, UMKE ekibinin yaz-kış, soğuk-sıcak demeden, daha iyi hizmet verebilmek için sürekli eğitim ve tatbikatlar yaptığını belirterek, Nevşehir UMKE Ekibinin, her türlü koşulda görev yapmaya hazırlıklı olduğunu belirtti.