Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Kayseri 11.Bölge UMKE Koordinatörlüğünde düzenlenen “UMKE Temel Eğitim Ve Tatbikatını” başarı ile tamamlandı.

Niğde ilinde düzenlenen UMKE Temel Eğitim ve Tatbikatında eğitimci olarak, Nevşehir İlinden Sağ.Mem. Aygen TAŞPINAR. Kayseri İlinden Dr.Ülkü AĞAÇ, Dr. Haydar ARSLAN. Sağ.Mem. Yasin KAYGISIZ ve Niğde İlinden ATT. Şebnem ALAKUŞ görev alırken, eğitime programına Niğde'den 17, Nevşehir'den Halk Sağlığı Müdürü Dr.Mahmut AYDIN ve Devlet Hastanesinden Genel Cerrahi Uzmanı Uzm.Dr. Erkurt BAYRAM’ın da bulunduğu 5 kişilik bir ekip katıldı.

UMKE Temel Eğitim Programı, 4 gün teorik ve uygulama, son gün ise tatbikat olmak üzere toplam 5 gün de tamamlanan program sonucunda ekiplere, Afet ve Olağan Dışı Durumlar, Türkiye'de Afet Yönetimi, Afetler ve Acil Durumlar, Temel KRBN, Etkili Ekip Çalışması. Afet Psikolojisi, Olay Yeri Yönetimi, İletişim ve Haberleşme, Kampçılık ve Çadır Kurulumu, Temel Yaşam Desteği, Damar Yolu Açma, Crush Sendromu, Hasta Taşıma Teknikleri. Multipl Travmalı Hastaya Yaklaşım, Triaj gibi konularda gerekli eğitim verildi. Ekipler eğitim programı sonrasında düzenlenen tatbikatla bilgilerini pekiştirdiler.

Gerçeği Aratmayan Tatbikat

Niğde Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Ekipleri. İtfaiye Ekipleri. UMKE ve 112 Acil Servis ekiplerinin katıldığı tatbikatta, senaryo gereği meydana gelen bir deprem sonrası yıkılan binaların enkazı altında kalan yaralılar için ekipler seferber oldu.

Enkaz altında kalan kişilerin kurtarılması amacı ile gerçekleştirilen tatbikatta, önce AFAD ekipleri enkaz alanına gelerek güvenlik tedbirlerini aldı. AFAD ekiplerinin enkazda gerekli çalışmaları yaparak yaralılara ulaşması ardından, olay yerine intikal eden UMKE Ekipleri, burada yaralılara ilk tıbbi müdahaleyi gerçekleştirdi. Enkaz altında yaralıların şuurunu açık tutmaya çalışan ekipler, yaralıların zarar görmemesi için gerekli her türlü tedbiri aldı. Koordineli yapılan çalışmayla, yaralılar sedye yardımı ile enkazdan çıkarıldı. Telsiz muhaberesini aralıksız kullandığı tatbikatta, komutlar eşliğinde hareket eden UMKE ekipleri, enkaz altında kalan 3 yaralıyı 112 Acil Servis ambulanslarına başarı ile naklederek, hastaneye sevklerini gerçekleştirip, başarılı bir tatbikata imza attılar.

Tatbikat sonrasında AFAD ve UMKE Ekiplerin katılımı ile değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Niğde İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Ali Rıza ERDOĞAN, tatbikatları tamamlayan UMKE ve AFAD Ekiplerini tebrik etti.UMKE temel eğitim ve tatbikatına katılan Kayseri, Niğde ve Nevşehir UMKE ekiplerine de teşekkür eden İl Sağlık Müdürü Erdoğan, bu tür eğitim ve tatbikatların ekiplerin kendilerini geliştirmeleri adına devam etmesi gerektiğini vurguladı.