Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Arş. Gör. Hüseyin Saraç’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa; Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Erdoğan Çiçek, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Özden Taşğın, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. İlyas Gökhan, Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Muammer Başer, Nevşehir’de yayın hayatını sürdüren görsel, yazılı ve internet medya sahipleri ve temsilcilerinin yanı sıra üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı. 

Konferansın açılış konuşmasını yapan Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. İlyas Gökhan, dünya basın tarihine kısaca değinerek gazeteciliğin nasıl ortaya çıktığına dair net bir bilgi bulunmadığını söyledi. Doç. Dr. Gökhan "İlk defa gazeteciliğin Mısır’da milattan önce bin 400’lü yıllarda çıktığı biliniyor. Ayrıca Çin’de halkın duyması gereken bilgilerin duvarlara yazılmak suretiyle, Roma döneminde ise Sezar döneminde ortaya çıkmıştır.  Günümüzdeki anlamıyla gazetecilik ise 15. yüzyılda matbaanın icadı ile birlikte 17. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Osmanlılarda ise gazetecilik 1831’de başlıyor” şeklinde konuştu.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Arş. Gör. Hüseyin Saraç ise, Nevşehir İl ve İlçelerde yayınlanmış ve yayınlanmakta olan basılı yayın organlarının geçmişten günümüze kadar geçirdikleri gelişim süreçlerine dair bilgi verdi.  Saraç, “Damat İbrahim Paşa’nın ölümüyle devlet desteğini yitiren Nevşehir, il statüsüne yükseltilene kadar çeşitli il merkezlerine bağlı kalmış ve bu durum pek çok alanda olduğu gibi basın-yayın alanında da gelişmesine engel teşkil etmiştir. Basın-yayın faaliyetlerine başlanabilmesi Nevşehir’in il statüsüne yükseltilmesinden kısa bir süre önce 1950 yılında mümkün olmuştur” dedi. Nevşehir’de yerel basının yaşadığı temel sorunlara da değinen Saraç, bu sorunların başında kalifiye eleman ve ücret yetersizliğinin geldiğini söyledi.

 

Konferans sonunda Arş. Gör. Hüseyin Saraç’a,  Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Muammer Başer  teşekkür belgesini birlikte verdi.