Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksekokulu yerleşkesi içerisinde gerçekleştirilen ‘Aşure Günü’ etkinliğine; Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Nevşehir İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Dursun Ertuğrul,  Ürgüp Kaymakamı Tuğba Yılmaz, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Nevşehir İl Müftüsü Yakup Öztürk, kurum ve kuruluş müdürleri, üniversitemiz akademik, idari personeli ve öğrencilerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açış konuşmasını yapan Ürgüp MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Tuncay Bülbül, “Muharrem ayı Türk-İslam toplumunda çok farklı algılanan, çok farklı telakkileri bulunan bir ay. Bu ay genel itibariyle pek çok kutlu ve mutlu başlangıcı sembolize etmenin yanında Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesi de bu ayda gerçekleşmiştir. Bu yüzden biz Türk-İslam toplumu olarak muharrem ayını hem kutluluğun başlangıcı, diğer taraftan da Hz. Hüseyin dolayısıyla da bir matem ayı olarak algılıyor ve idrak ediyoruz. Aşurede birbirinden farklı tatlara sahip pek çok besin bir araya gelerek gerçekten çok lezzetli bir yiyecek ortaya çıkıyor. Biz de toplum ve millet olarak ülkemizde bulunan farklılıklarımızı hayatımızın tadı, lezzeti olarak görebilmeliyiz ” dedi.

 

Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, “Muharrem ayının İslam toplumu için nasıl önemli olduğunu, aşurenin aynı zamanda hem dinen hem de geleneğimizde nasıl yaşatıldığını çocukluğumuzdan itibaren gayet iyi biliyoruz.  Nevşehir Üniversitesi olarak yerelden kopmadan evrenseli yakalama düsturuyla yola çıktık. Bu düstur gereğince biz yerelde geleneklerimizi, göreneklerimizi ve inançlarımızı yaşatmak istiyoruz. Bu amaçla da Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksekokulunun böyle bir töreni gerçekleştirmesi çok manidardır. Aşuremiz bereketli olsun, hayırlara vesile olsun” dedi.

 

Farklı lezzetlerin aynı kazan içerisinde kaynatılması ile ortaya çıkan aşurenin dünyanın en tatlı aşı olduğuna değinen Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş ise,  aşure birlik ve beraberliği vurgulayan geçmişe sahip bir aştır.  Sizlerin mutluğu, sağlığı, başarısı aşure günü vesilesiyle daim olsun. Yine bu vesileyle aşure kazanının içine katılan her bir malzeme gibi kişisel değerlerinizi kaybetmeden bir bütün olarak bir üst değere ulaşmanızı temenni ediyorum” diye konuştu.

 

Düzenlenen ‘Aşure Günü’ etkinliğinde; Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacıbektaş Veli Semah Ekibinin gösterisi, Ürgüp MYO Turizm Animasyonu öğrencilerinin ‘Sema’ gösterisi ve Ürgüp MYO öğretim elemanları ile idari personelinin hazırladığı ‘Nefes ve İlahi’ dinletisi katılımcıların büyük beğenisini topladı. Sema gösterisi içinde yer alan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile Sema duasının ardından aşure dağıtımına geçildi.

 

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş ve Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç odun ateşi üzerinde kurulu kazanda pişirilen aşureden misafirlere ikram etti.