Nevşehir Üniversitesi 2012-2013 Akademik Yılı Açılışı münasebetiyle ilk tören Nevşehir Üniversitesi ana yerleşkesi Rektörlük Binası önünde Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç’ın, akademik, idari personel ve öğrencilerle Atatürk Anıtına çelenk koyması, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla gerçekleştirildi.

 

Nevşehir Üniversitesinde başlayan Akademik Yılı Açılış Töreni daha sonra Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Nevşehir Milletvekilleri A. Erdal Feralan, Murat Göktürk ve Ebubekir Gizligider, Nevşehir Belediye Başkan Vekili Yücel Menekşe, Nevşehir İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Dursun Ertuğrul, Nevşehir Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ademoğlu, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevşehir İl Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel, Belediye Başkanları, kurum ve kuruluş müdürleri, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, üniversitemiz akademik ve idari personeli, öğrenciler, Nevşehir Üniversitesi hayırseverleri ile Nevşehir halkının katılımıyla Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezinde devam etti.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından tören başta Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ile Başbakanımız Recep Tayyip Edoğan olmak üzere Bakanların, Sivil Toplum Kuruluş Başkanları ve Üniversite Rektörlerinin kutlama mesajlarının okunması, Nevşehir Üniversitesi tanıtım filminin gösterimi ve müzik dinletisiyle başladı.

 

Nevşehir Üniversitesi öğrencileri adına konuşan Öğrenci Konseyi Başkanı Ufuk Altuntaş, “Bir ülkenin iyi idare edilmesi için gereken insan gücünün yetişmesinde üniversiteler vazgeçilmez kurumlardır. Üniversitelerin bu misyonlarını yerine getirebilmelerinde elbette birlik ve beraberlik son derece önemlidir. Bu birlik ve beraberliğin Rektörümüzden akademisyenlerine, akademisyenlerimizden öğrencilere ve bu büyük aileden Türkiye’ye uzanan samimi duygulardan oluştuğu şüphesizdir. Yeni bir üniversitenin gelişimi söz konusu ise bunun sağlanması güç ve çetin engellerle kaplı yollardan geçmektir. Büyümeyle paralel olarak oluşan yeni sorunların ortaya çıkması ve bunların da aşılması gelecekteki duruşumuzu belirleyecektir. Üniversitemizde öğrenci nüfusunun artması, barınma sıkıntısını ortaya çıkarmaktadır. Bu konuda rektörümüzün de önemle üzerinde durduğu, öğrenci yurdunun yapım çalışmasının hızlandırılmasını siz değerli yöneticilerimizden talep ediyoruz. Diğer bir isteğimiz ise gelişimin olmazsa olmazı sosyal ve sportif tesislerin artırılmasıdır. İl Spor Genel Müdürlüğünün yanı sıra kampüsümüzde de ulusal sportif faaliyetleri gerçekleştirmek, birçok branşta derece yapan Üniversitemiz öğrencilerinin yeni branşlarda da başarı sağlamasına katkıda bulunacaktır.” dedi.

 

Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç ise yaptığı konuşmada, “Tarih boyunca büyük medeniyetlerin inşa edilmesi ve ayakta kalabilmesi eğitim ve öğretime verilen değerle mümkün olmuştur. Büyük medeniyet olmanın ön koşulu, nesilden nesile aktarılan doğru ve sistemli bilgidir.  Bu noktada doğru ve sistemli bilgiye ulaşmada, kayıt altına alınıp sonraki nesillere aktarmada ve bu bilgiyi geliştirmede en büyük vazife üniversitelerindir. Toplumları ileriye taşıyan, bilim ve sanat üreterek içinde bulunduğu topluma yeni ve özgün bakış açıları kazandıran üniversiteler, toplum açısından varlığı en gerekli kurumlardır. Bu itibarla üniversiteler, doğru ve sistemli bilgi ile donanarak toplumların lokomotifi, itici gücü konumuna gelebilmektedir. İşte bu kurumlardan biri olan Nevşehir Üniversitesi, üniversite misyonunu kurulduğu 2007 yılından beri layıkıyla yerine getirmektedir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da öğretim hayatına yeni projeler ve umutlarla başlayan genç ve dinamik Üniversitemiz, Cumhuriyet’in kazanımları ve Atatürk ilkeleri ışığında, milli ve manevi değerlerine bağlı ve saygılı yapısıyla, değişen dünya şartlarına hızla adapte olabilmektedir” dedi.

 

Nevşehir Üniversitesinin 5 yıl gibi kısa bir sürede elde ettiği büyük gelişimi sayısal verilerle anlatan Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü; “Çok hızlı bir değişim ve dönüşümün  yaşandığı dünyamızda değişime ayak uyduran, gelişen ve sürekli yenilenen ülkeler, şehirler ve üniversiteler her zaman bir adım önde olmuştur.  Bizler de sürekli olarak yenilenmeliyiz ki değişime ayak uydurmaktan öte değişimi yönlendirenlerden olalım.  Atamızın “Zafer, zafer benimdir diyebilenin; başarı, başaracağım diye başlayanın ve başardım diyebilenindir. “ sözünden ilham alarak, yeniliğin, gelişmenin adresinde hep birlikte daha iyiye, daha güzele ulaşacağız.”

 

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, “2012-2013 Akademik Yılının Üniversitemize ve ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. 5 yıl önceki bir uygulamayla ilimizin de arasında bulunduğu iller Üniversiteli oldu. Üniversiteler sadece öğrencileri yetiştiren, geleceğin kuşaklarını, yöneticilerini ve tek notlarını  hazırlayan kurumlar değil, aynı zamanda içinde bulunduğu toplumu aydınlatan bu kurumlar tüm ülke saffına yayılmış oldu. Üniversitemizin 5’inci yılını bu yaz döneminde bir takım etkinliklerle kutladık. Bizim arzumuz Nevşehir olarak Nevşehir Valiliği olarak 81 il içinde toplu aydınlatan bu ışık kaynaklarının en güçlüsünün bizde olması.  Bunun içinde devletimizin imkanları yanında çok değerli gerek ilimizde, gerekse ilimiz dışında ikamet eden hayırseverlerimizin büyük katkıları bulunmakta. Emeği geçen tüm hayırseverlerimize ve katkısı bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise, “Anadolu gerçekten büyük bir kültür harmanı. O kadar şanslısınız ki genç kardeşlerim kültür harmanı medeniyet beşiği Anadolu’nun adeta dağıyla taşıyla henüz keşfedilmemiş bir parçası olan Nevşehir’de adı bile tarih kokan bir kentte üniversite okuma imkanı yakaladınız. Bahtınız açık olsun diyorum bir kere daha. Güzel bir üniversiteniz var. Gerçekten kompakt, yönetmeyi bilir, öğrencisiyle öğretim elemanları arasında köprüler kurmaya müsait büyüklüğü olan, rektöründen hocalarına kadar herkesin birbirine istediğinde dokunabileceği, temas edebileceği, elini uzattığında tutunacak bir el bulabileceği güzel bir yapınız var. Bu yapıyı daha da kuvvetlendirmek lazım. Öğrenci Konseyi Başkanımızdan itibaren başlayan konuşmalarda ne zaman bu üniversitenin kuruluşuyla ilgili sayın Başbakanımıza teşekkür edilecek derken rektörümüzün son cümlelerinde o teşekkürü yakaladık. Biz 2007 yılında bu üniversiteleri kurarken çok büyük eleştirilere muhatap olduk. Hocaları bile yok dediler. Akademisyen kadrosu olmayan illerde üniversite kurmanın anlamı nedir dediler. Boşu boşuna dört duvar yapacaksınız. Ne öğrenci ne de hoca bulacaksınız dediler. İşte geldik gördük. Daha 5. Senesinde 10 bini aşan öğrencisi ve akademik kadrolara hazırlık yapma aşamasında olan genç kardeşlerimize 400 aşan sayıda hocasıyla Nevşehir Üniversitesi. Bu cübbeler çarşıda pazarda satılmıyor sevgili gençler. Bu  cübbeleri alabilmek için ciddi bir akademik kariyer yapmak tez ve lisans süreleri sonrasında çok önemli yılları geçirmek adeta gözyaşını mürekkep gibi teriyle birlikte kağıtlara akıtmak, yayınlar yapmak, kitaplar yazmak gerekiyor. Sizin için yapmaya gayret ettiğimiz daha pek çok iş var. Nevşehir Üniversitesi kampus alanı içerisinde biri 5 yüz kişilik, diğeri 750 kişilik olmak üzere toplamda bin 250 gencimizin barınmasına hizmet edecek olan iki yeni yurdu sizlerin hizmetine sunmak üzere inşa çalışmalarına başlıyoruz. Bunlardan birinin ihalesi yapıldı, inşaatı da başladı ama maalesef anladığımız kadarıyla müteahhit battı. Orayı yeniden yapım sürecine alıyoruz. Diğer yurdun ihale tarihi belirleyip ihaleye çıkacağız” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, günün nişanesi olarak Bakan Suat Kılıç’a plaket takdim etti.

 

Bakan Suat Kılıç ve Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç Nevşehir Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübü bünyesinde Üniversitemizi çeşitli branşlarda başarıyla temsil eden sporcularımıza plaket verirken, hayırseverlerimiz Nafiz ve Cemile Dirikoç, Nevin Dirikoç adına Fatih Mehmet Dirikoç, Merhume Nimet Dirikoç varislerine adına Atıf Bilgin’e plaketlerini ise Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş verdi.

 

Tören daha sonra Nevşehir Üniversitesine yeni katılan ve Nevşehir Üniversite bünyesinde akademik ilerleme kaydeden akademik personele cübbeleri Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç tarafından giydirilmesi ve toplu fotoğraf çekimleriyle son buldu.