Nevşehir Üniversitesinde, ‘İslâm’da Hat Estetiği’ Konferansı Güzel Sanatlar Fakültesinde Gerçekleşti

Ayrıca NEÜ’de  ‘İnsan Haklarında Kuramsal ve Güncel Sorunlar’ konulu panel düzenlendi.

‘İslâm’da Hat Estetiği’ Konferansı Güzel Sanatlar Fakültesinde Gerçekleşti

 

Gazi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Boydaş Güzel Sanatlar Fakültesi’nin gerçekleştirdiği etkinlikte Üniversitemizin konuğu oldu.

 

Nevşehir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi konferans salonunda düzenlenen ve Prof. Dr. Nihat Boydaş’ın konuşmacı olarak yer aldığı “İslâm’da Hat Estetiği” adlı konferansa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emir Erden,  Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Seyfeli, Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Banu Davun, Seramik ve Cam Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özcan Özkarakoç, Müzik Bölümü Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kolukırık ve Hacı Bektaş Veli Meslek Yüksekokulu Müdür V. Öğr. Gör. Gökhan Keven’in yanı sıra üniversitemiz akademik personeli ve öğrenciler katıldı.

 

Hat sanatından resim sanatına, grafik sanatlardan edebiyata kadar her sanat dalında estetiğin önemine değinen Prof. Dr. Boydaş, estetiğin oluşumunu sağlayan unsurlar hakkında dinleyenlere bilgi verdi. Hat sanatçısının tek malzemesinin 28 harf olduğunu ve bu sanatın sabır ve titizlik gerektirdiğini söyleyen Prof. Dr. Nihat Boydaş, hat sanatına ilişkin ‘besmele’ örneklerini salondakilerle paylaştı.  

Sanat eğitiminin önemine değinen Prof. Dr. Boydaş, “Sanatta soyut, en yüksek seviyedir. Eğitimin bir gayesi de soyutu öğretmektir. Çünkü soyutu herkes anlayamaz” dedi. Sanatın Tanrı’nın insana verdiği bir emanet olduğunu belirten Prof. Dr. Nihat Boydaş bu emanete sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Nihat Boydaş hat sanatına ilişkin yaptığı sunumun ardından icra ettiği ney taksimi ile salondakilere duygusal anlar yaşattı. 

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç,  Prof. Dr. Boydaş’a sunumundan ötürü teşekkür ederek kendisine Avanos çamurundan yapılmış olan ve Nevşehir Üniversitesini temsil eden bir plaket hediye etti.

 

Nevşehir Üniversitesinde ‘İnsan Haklarında Kuramsal ve Güncel Sorunlar’ Konulu Panel

 

Nevşehir Üniversitesi Rektörlüğü ve Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odasının desteğiyle Nevşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanlığı tarafından ‘İnsan Haklarında Kuramsal ve Güncel Sorunlar’ konulu panel düzenlendi.

 

Nevşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen panele; Nevşehir İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Dursun Ertuğrul, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevşehir Vali Yardımcısı Vural Demirtaş, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Şevki Özgener, üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler, hukukçular, sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

 

Panelin açılış konuşmasını yapan Nevşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Leyla Kahraman, “İnsan Hakları konusunu ayrıntılı bir biçimde konuşmamız gerektiği inancıyla konunun ne kadar önemli olduğunu bu panelimizdeki bildiriler aracıyla vurgulamak istedik. Umarız bugünkü panelimiz,  insan haklarının gelişimine, kuramsal ve pratik açıdan duyarlılığımıza ve farkındalığımızın artışına da katkıda bulunur” dedi.

 

İnsan Haklarını garanti altına alma yolunun yasa yapmakla değil, özellikle kamu görevlilerinin eğitilmesiyle olabileceğini söyleyen Nevşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevki Özgener, “İnsan Hakları, çağdaş uygarlığın en önemli ölçülerinden bir tanesidir.  Türkiye bugün dünyada İnsan Hakları denince itibar açısından baktığımızda, itibarı düşük ülkelerden bir tanesidir.  Bir devlet, bireyleri ve insanları  koruduğu sürece vardır.  Batıda devletin olmadığı yerlerde insan haklarının çiğnendiğini görüyoruz. Ama bizde en çok insanların kamu otoritelileriyle ilişkiye girdiklerinde haklarının çiğnendiğini gözlemliyoruz. Dolayısıyla bizim devlet olarak öyle bir sistem geliştirmemiz gerekiyor ki, insanlara hizmet edelim. İnsanların haklarını koruyalım, insanlarımızı güçlendirelim” diye konuştu.

 

Panelin açılışında konuşan Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ise, “İnsan Haklarından bahsettiğimize, hakların böyle bir panel  konusu edildiğine göre bir sorun var demektir.  Bu soruna nasıl bir çözüm getiririz diye, yıllardır, tartışıyoruz, daha da tartışacağız.  Ana başlık İnsan Hakları olmakla birlikte Kadın Hakları, Çocuk Hakları, Engelli Bireylerin Hakları… şeklinde devam edegelen pek çok alt başlıkta İnsan Haklarını sorguluyoruz.   Devlet ve millet olarak yüz yıllardır insana çok değer veren felsefemizle dünyaya örnek olduk. ‘Yaratılanı Hoş Gör, Yaratandan Ötürü’  felsefesini yüzyıllardan beri kendisine şiar edilmiş bir milletin çocuklarıyız. Ancak bugün biz de evrensel hukuka bağlı kalarak, imzaladığımız uluslararası anlaşmalar doğrultusunda İnsan Haklarının tam olarak sağlanabilmesi, kanunların uygulanabilmesi hususunda mücadele ediyoruz. Nevşehir Üniversitesi olarak bilimsel veriler ışığında günceli takip etmek ve sevgili öğrencilerimizle paylaşmak için pek çok panel düzenliyoruz. İnsan Hakları gibi çok önemli bir konuda değerli bilim adamlarımızın bildirileri bizleri aydınlatacaktır. Panele katılan katılımcılara ve panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim”.  dedi.