Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan Alevi vatandaşlara jest geliyor.
İstanbul'daki 3. köprüye Yavuz Sultan Selim adının verilmesine karşı çıkan Alevilerin gönlünü almak için Tunceli ve Nevşehir'deki üniversitelerin adının değiştirilmesi için çalışma başlatıldı. Buna göre Nevşehir Üniversitesi'nin adının Hacı Bektaş-ı Veli, Tunceli Üniversitesi'nin ise Pir Sultan Abdal olarak değiştirilmesi planlanıyor.

İstanbul'da yapılacak olan 3. Köprüye Yavuz Sultan Selim adının verilmesi üzerine bazı Alevi kesimlerinden tepki gelmişti. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili açıklama yaparak bu ismin Alevi vatandaşlara yönelik bir tavır olmadığını ifade etmiş, Tunceli ve Nevşehir'deki üniversitelerin adlarını değiştirecekleri müjdesini vermişti. 
Nevşehir üniversitesinin ismi değişiyor...
Nevşehir Üniversitesi'nin ismi Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi Oluyor....

İSİMLERİ DEĞİŞTİRİLECEK

Başbakan'ın talimatı üzerine çalışmalar başladı. Yakın bir zamanda hayata geçirilmesi planlanan çalışmaya göre Tunceli Üniversitesi'nin adı Pir Sultan Abdal Üniversitesi, Nevşehir Üniversitesi'nin adı ise Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi olarak değiştirilecek. Çalışma, tamamlanmasıyla birlikte Meclis'e sunulacak. Meclis'te kabulü ve Cumhurbaşkanı'nın onayının ardından da resmi bir kararla üniversitelerin ismi değiştirilmiş olacak.

HACI BEKTAŞ-I VELİ KİMDİR?

Hacı Bektaş-ı Veli, Osmanlı İmparatorluğu'nda XIV. yüzyıldan itibaren, sosyal ve siyasi bakımdan büyük etkinliği olan, II. Mahmut tarafından Yeniçeri Ocağı ile birlikte kapatılan, Abdülaziz zamanında tekrar canlanan ve 25 Kasım 1925 tarihinde Tekke ve Zaviyelerin kapatılmasına kadar devam eden Bektaşi tarikatının piridir. 

PİR SULTAN ABDAL KİMDİR?

Pir Sultan Abdal, 16. Yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşamış, Türk halk şairi, ozan. Asıl adı Haydar'dır. Yaşamının büyük bölümü Sivas'ın Yıldızeli ilçesinin Çırçır bucağına bağlı Banaz köyünde geçti. Bektaşi dergahında yetişen Pir Sultan Abdal Alevi anlayışını benimsemiş bir halk şairi olarak biliniyor. Ölüm tarihi tam belli olmamakla beraber 1547-1551 ya da 1587-1590 arasındaki bir tarih olduğu sanılıyor.