Nevşehir ve Niğde’de zor günler geçiren patates üreticileri hükümetten ton başına 60 dolar teşvik istiyor. Patates üreticileri uyarıyor:”Aksi halde Nevşehir ve Niğde de Ticarette Tarımda biter.”

Nevşehir ve Niğde de patates çiftçileri  üretilen iki- iki buçuk  milyon ton patatesin geçtiğimiz yıllarda sorunsuz bir şekilde satıldığını belirterek, bu yıl ise satılamamasının sebebinin ihracatta uğradığı pazar kayıpları olduğunu söylediler.

Nevşehir ve Niğde tarımı uçurumu kıyısında.

Konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Niğde İl Temsilcisi Rasim Yılmaz,  Eğer kısa süre içinde hükümet patates ihracatı ile ilgili bir dizi önlemler almazsa çiftçinin ürettiği mahsul yok pahasına bile satılamaz” dedi.

Hükümetin gerekli tedbirleri almaması durumunda Niğde ekonomisinin ağır bir yara alacağını belirten Yılmaz, özellikle tarım işi ile uğraşan şirketlerde ve esnaflar da toplu iflaslar yaşanabileceğine dikkat çekti.

Yılmaz, “Ağustos ayının sonunda, ziraat odası ile beraber yürüttüğümüz çalışmada patates ihracatçıları; Türkiye olarak Ortadoğu da en büyük rakibimizin İran olduğu ve fiyat söz konusu olduğunda İran ile rekabet edemediğimizden bahsettiler. Niğde ili olarak ürettiğimiz bir buçuk milyon ton patatesin geçtiğimiz yıllarda sorunsuz bir şekilde satarken bu yıl satamamamızın sebebini ihracatta uğradığımız Pazar kayıpları olduğuna vurgu yaptılar ve eklediler hükümetten tona 60 dolar teşvik istiyoruz.

Bu isteğimiz yerine gelirse Niğde de bir tane bile patates bırakmayız. Kamu yararına çalışan bir sivil toplum kuruluşu olarak uyarıyoruz.. Zaman daraldı bir an önce patates ihracatına teşvik istiyoruz aksi halde Niğde de tarımda ticarette biter” şeklinde konuştu.