NEVŞEHİR SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI  BAŞKANLIĞINDAN

Türkiye’de 25 yıldır kutlanan 1 Mart Muhasebe Haftası nedeniyle basın açıklaması yapan Nevşehir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (NSMMMO) Başkanı Oruç IRMAK;

 

            Bildiğiniz gibi 3568 sayılı yasamızın TBMM’ne sevk edildiği tarih olan 1 Mart’ı “Muhasebe haftası” olarak kutlamaya karar verilmiştir. 85 Odaya kayıtlı 90 bin meslek mensubu 20 bin stajyer ve 150 bin büro çalışanı ile sayısı 260 bini aşan onurlu meslektaşlarım için önemli bir gündür.

            Birinci kilometre taşı olarak kabul ettiğimiz Meslek yasamızın yürürlüğe girmesinden bu yana dolu dolu 25 yıl geçti. Şunu çok iyi biliyorum ki; meslek adına bir başarı varsa bu meslek mensuplarının başarısıdır. Ayrıca 25 yılda görev yapmış ve yapmakta olan Oda Organları ile isimsiz emeği geçen tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Yine bu 25 yılda; meslek mücadelesine önderlik edip, aramızdan ayrılarak ebediyete intikal edenler oldu. Hepsini rahmetle anıyoruz.

            Çok genç bir meslek örgütü olmamıza rağmen çok mesai harcayarak bu gecikmeyi telafi etmeye çalışıyoruz. Üyesine yönelik en fazla eğitim çalışmaları yapan bir meslek örgütüyüz. Birçok alanda var olmaya çalışmaktayız. Ancak tüm çabalarımıza rağmen, mesleğimizi arzu ettiğimiz noktaya taşıyabilmiş değiliz. 18 Aralık 2013 tarihinde TÜRMOB’ un Avrupa Muhasebe Federasyonuna (FEE) tam üyeliği oy birliği ile kabul edilmiştir. Yani TÜRMOB artık tam anlamı ile Avrupa Birliği Üyesidir. Mesleğimizin batıdaki gelişmiş konumunu düşünerek o doğrultuda emin adımlarla yürüyoruz.

            Muhasebe meslek camiası, bugün Türkiye’de, işletmeden çıkar bekleyen çalışanların, sermayedarların, yatırımcıların ve hatta devletin haklarının, güvencesini sağlayacak, tarafsız tek meslek örgütüdür.

Fakat şu da bilinmelidir ki sağlıklı bir muhasebe sistemi kurmadan işletmelerin gelişimi, uluslararası alanda rekabet güçlerini artırmaları mümkün değildir. İş dünyası muhasebecileri sadece vergi beyannameleri düzenleyen kişiler olarak görme anlayışından vazgeçerek, bizlerden daha fazla alanda yararlanmaları gerektiği olgusunu kabul etmekten başka çaresi yoktur. Muhasebe için yapılan harcamaların sadece cezalardan korunmak için değil, işletmenin karlılığını ve verimliliğini artırmak için yapıldığını görecektir.

Tüm meslek camiamızın muhasebe haftasını kutluyorum.

Bütün sorunlar dâhilinde görevini aksatmadan yapma mücadelesi içerisinde bulunan bütün meslektaşlarımın, ailelerinin ve iş dünyasının Muhasebe Haftasını kutlarım

 

SMMM Oruç IRMAK

Oda Başkanı