IPARD Programı, kırsal alanda sadece tarım ve hayvancılık değil, çevre, turizm ve sanayi gibi oldukça geniş bir yelpazeyi kapsayan, tarımsal yatırımların desteklenmesi ve yönlendirilmesi, kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi, istihdamın artırılması ve yerel kalkınma stratejilerinin harekete geçirilmesini amaçlayan bütüncül bir yaklaşımı benimsemektedir.

 Program kapsamında proje karşılığı sağlanan destekler, 5648 sayılı Kanun’la idari ve mali yönden özerk ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olarak 2008 yılında kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yönetilmektedir.

 IPARD Programından sağlanan destekleri Nevşehir’de proje karşılığı üretici ve yatırımcılarla buluşturacak olan TKDK Nevşehir İl Koordinatörlüğü Kapucubaşı Mahallesi Atatürk Bulvarı No:105/1 (Borsa kavşağı yanı) adresinde faaliyetlerine başlamıştır. Nevşehir İl Koordinatörlüğünce IPARD programı fonlarının kullandırılmaya başlanabilmesi için gerekli olan AB Komisyonu yetki devri sürecinde son aşamaya gelinmiş olup 2013 yılı ilk yarısı içerisinde IPARD fonlarından yararlanılmaya başlanması beklenmektedir. 

 Yapılacak yatırımlar ile;  Kırsal kesimde istihdam artacak,  insanlara yeni ekmek kapıları açılacak, köyden kente göç önlenecek,  AB standartlarında üretim yapan işletmelerin sayısı artacak ve tarımsal ürünlerin Avrupa pazarına erişimi kolaylaşacaktır.

 

Program kapsamında  5.000 € ‘dan  3.000.000 €’ya kadar proje ile yapılan müracaatlarda her bir proje için  % 50 ile %65 arasında değişen oranlarda hibe desteği verilecektir. Programa dâhil 42 ilde kullanılacak olan toplam hibe tutarı yaklaşık 1,2 milyar avro olup il bazında herhangi bir bütçe sınırlaması bulunmamaktadır.

Belirtmek isteriz ki bu fonlar,  ülkemiz için kullanılmadığı takdirde AB’ye üye ve aday üye ülkelere geri gidecektir. Bu bağlamda yukarıdaki tedbir alanlarında, hali hazırdaki işletmesini modernize etmek isteyen veya yeni bir yatırım yapmak isteyen girişimci ruhlu vatandaşlarımıza tavsiyemiz;  TKDK Nevşehir İl Koordinatörlüğü ile en kısa sürede irtibata geçmeleridir. Proje hazırlıklarına şimdiden başlanmalı ki kurumumuz ilk çağrıya çıktığında projeniz hazır olsun.

Nevşehir İl Koordinatörlüğü olarak proje çağrısına çıktığımızda, ilk çağrıda olabildiğince çok proje kabul etmek istiyoruz. Çünkü fonları dağıtacak 42 il arasında fonların paylaşımı ile ilgili herhangi bir bütçe sınırlaması bulunmamaktadır. Dolayısıyla ilk çağrılarda İl Koordinatörlüğümüze verilen projelerin Kurum merkezince de onaylanıp yatırımın başlaması muhtemeldir. Fakat sonraki çağrılarda fon miktarı, diğer iller tarafından da kullanılan bütçe hesaba katıldığında azalacağı için projeler Kurum Merkezinde bazı kriterler dikkate alınmak suretiyle sıralamaya girecektir

İlimizin AB hibe fonlarından azami derecede istifade edebilmesi, dolayısıyla yatırım ve istihdamın artırılması amacıyla sadece Nevşehir’de yaşayan hemşerilerimize değil, bunların yanında diğer illerde, hatta yurtdışındaki hemşerilerimize ve Nevşehir’de yatırım yapmak isteyen yerli/yabancı hedef kitleye ulaşmak istiyoruz.

IPARD Programı kapsamında yapılacak proje başvuruları TKDK tarafından ilan edilen çağrı dönemlerinde gerçekleşmekte olup söz konusu çağrı dönemleri Kurum Web sitesinde ilan edilmektedir. IPARD programı ve TKDK hakkında detaylı bilgiye www.tkdk.gov.tr internet sitesi veya 444 8535 ve 0 384 212 50 00 nolu telefonlardan ulaşabilirsiniz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)

 

Agriculture and Rural Development Support Institution (ARDSI)

      Nevşehir İl Koordinatörlüğü / Nevşehir Provincial Coordination Unit

 

 

 

Adres:

 

Kapucubaşı Mahallesi

 

Atatürk Bulvarı No:105/1 Merkez / NEVŞEHİR

 

Tel:  +90 384 212 50 00

 

Faks:  +90 384 212 10 03