Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 66. Oturumunda 2014 yılı resmi olarak "Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı" (International Year of Family  Farming-IYFF) olarak ilan edilmiştir. "2014 Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı'nın" (IYFF) temel amacı, açlık ve yoksullukla mücadele, gıda güvenliğinin sağlanması, geçim kaynaklarının iyileştirilmesi ve doğal kaynakların yönetimi, çevrenin korunması ve özellikle de kırsal alanlarda sürdürülebilir kalkınma açısından aile çiftçiliğinin önemine dünyanın dikkatini çekerek aile çiftçiliği ve küçük ölçekli çiftçiliği öne çıkarmaktır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) ve Bakanlığımız işbirliği ile yürütülen ve her yıl 16 Ekim tarihinde değişik etkinliklerle kutlanan Dünya Gıda Günü'nün 2014 yılı teması  "Aile Çiftçiliği: Dünyayı besle, yeryüzünü önemse" olarak belirlenmiştir.,

Bu kapsamda Nevşehir İli Gülşehir İlçesi Yeniyaylacık Köyünde S.S. Yeni Yaylacık Köyü Tarımsal kalkınma Kooperatifi ve İl/İlçe  Müdürlüğü tarafından etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe, Vali Yardımcısı Hasan KAYHAN, Gülşehir Kaymakamı Murat ERTEKİN, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ, İlçe Müdürü Recep KARAGÖZ, Yeni Yaylacık Köyü Muhtarı Nurettin YILMAZ, S.S. Yeni Yaylacık Köyü Tarımsal kalkınma Kooperatifi Başkanı Melek GÜL , Tamamı bayanlardan oluşan Kooperatif Üyeleri, İl/İlçe daire amirleri, teknik personeller, basın mensupları ve köy halkı katıldı.

Yeni Yaylacık Köyü Muhtarı Nurettin YILMAZ yaptığı açılış konuşmasında katılımcılara hoşgeldiniz diyerek köy hakkında bilgiler verdi ve kooperartife üye kadınların desteğe ihtiyaçları olduğunu belirtti.  

S.S. Yeni Yaylacık Köyü Tarımsal kalkınma Kooperatifi Başkanı Melek GÜL;

Selamlama konuşmasının ardından, Kooperatif çalışmaları hakkında bilgiler vererek, tarımsal desteklerden çok faydalandıklarını ve destekler sayesinde süt üretiminde çok artış sağladıklarını dile getirerek tarımın insanlık için vazgeçilmez olduğunu söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ, etkinlikte yaptığı konuşmasında şunları söyledi;

"Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü(FAO) açlık, yetersiz beslenme ve gıda sorunu ile ilgili farkındalık yaratmak için 1979 yılından beri kuruluş günü olan 16 Ekim'i Dünya Gıda Günü olarak kutlamaktadır.1945 yılında kurulan örgüte Türkiye ise 6 Nisan 1948 yılında katılmıştır.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 66. Oturumunda 2014 yılı resmi olarak "Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı" (International Year of Family  Farming-IYFF) olarak ilan edilmiştir. "2014 Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı'nın" (IYFF) temel amacı, açlık ve yoksullukla mücadele, gıda güvenliğinin sağlanması, geçim kaynaklarının iyileştirilmesi ve doğal kaynakların yönetimi, çevrenin korunması ve özellikle de kırsal alanlarda sürdürülebilir kalkınma açısından aile çiftçiliğinin önemine dünyanın dikkatini çekerek aile çiftçiliği ve küçük ölçekli çiftçiliği öne çıkarmaktır.

Bu kapsamda, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) ve Bakanlığımız işbirliği ile yürütülen ve her yıl 16 Ekim tarihinde değişik etkinliklerle kutlanan Dünya Gıda Günü'nün 2014 yılı teması  "Aile Çiftçiliği: Dünyayı besle, yeryüzünü önemse" olarak belirlenmiştir.

Bilindiği üzere, aile çiftçiliği, bir aile tarafından yönetilen ve gerçekleştirilen, kadınlar ve erkekler dahil olmak üzere, ağırlıklı olarak ailesel işgücüne dayalı tarım, ormancılık, balıkçılık, meracılık ve su ürünlerine yönelik üretim faaliyetlerini kapsamaktadır.

Aile çiftçiliği neden önemlidir? Aile çiftçiliği ve küçük ölçekli çiftçilik küresel gıda güvenliği ile ayrılmaz şekilde bağlantılıdır. Aile çiftçiliği geleneksel ürünlerin korunmasına yardımcı olurken aynı zamanda dengeli beslenmeye ve dünyada tarımsal çeşitliliğin korunmasına ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına da katkı da bulunmaktadır. Ayrıca sosyal korunmaya ve toplumların refahına yönelik politikalarla desteklendiğinde yerel ekonomilerin canlanması için de bir fırsat ortaya çıkarmaktadır.

S.S. Yeni Yaylacık Köyü Tarımsal kalkınma Kooperatifi 2011 yılında yedi ortakla kuruldu. Kuruluş işlemlerinden sonra yeni üye kayıtları yapılarak ilk genel kurulunda 42 ortağa çıkmış olup daha sonraki yıllarda 50 ortağa kadar ulaşılmıştır. Tüm üyeleri kadındır. 2014 yılı olağan genel kurulunda 44 ortağa kadar inmiş durumdadır.  Şu anda başkanlığını Melek Özdemir yürütmektedir. Kooperatif faal olarak işlemlerine devam etmektedir. 2012 ve 2013 yıllarında orman çapalama ve dikim işleri ile uğraşmışlardır. DGRV(Alman Kooperatifler Konfederasyonu) Türkiye temsilciliği ile birlikte ortaklarının eğitimleri ile ilgili faaliyetler yapılmaktadır.

Gülşehir Kaymakamı Murat ERTEKİN , ise konuşmasında;

Kooperatifleşmenin tarımsal açıdan kazanımlarını ifade ederek, Dünya Gıda Günü dolayısıyla gıda güvenirliğinin artık Türkiye çapında çok önem verildiğini ve bu konuda etkili çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Vali Yardımcısı Hasan KAYHAN ise konuşmasında; 

Böyle bir etkinlikte beraber olmaktan çok memnun olduğunu, tamamı bayanlardan oluşan bu kooperatifin, burada birlik ve beraberliğin bir göstergesini ifade ettiğini, kooperatifleşmenin tarımsal alanda üretimin ve kalitenin üst seviyelere ulaşmasında önem arz ettiğini söyleyerek Kooperatif Başkanı ve Üyelerine çalışmalarında başarılar diledi.

Konuşmaların ardından,  S.S. Yeni Yaylacık Köyü Tarımsal kalkınma Kooperatifi Başkanı Melek GÜL' e günün anısına Vali Yardımcısı Hasan KAYHAN tarafından  bir buket çiçek hedihediye edildi.